Najpierw sprawdziłem swoja stronę bo jak się pisze po nocach to wszystko jest możliwe

Od pewnego czasu mam w
fan-clubie 
p.Krysię która bezlitośnie weryfikuje każdy tekst pod względem literówek,stylistyki czy interpunkcji ale błędy merytoryczne mogła przepuścić. Przy okazji pozdrowienia i duża buźka za tą niewdzięczną pracę. Odetchnąłem z ulgą. To nie u mnie są te rewelacje
Linku w poście nie ma. Zakładam,że to w związku z życzeniem Michała aby nie upolityczniać FJ

Nie wiem zresztą czy myślimy o tej samej stronie. Dwie,na których znajduje tekst przytoczony przez Ciebie [Jedna z nich to blog pewnego polityka - ktoś od kogoś słowo w słowo odpisał] zawierają więcej kwiatków:
Cytuj:
Za namową króla kupił w połowie 14 wieku ziemię pszczyńską, do której należały wówczas Mysłowice.
Lenno to nie zakup a Mikołaj I to książę opawsko - raciborski a nie król.
Cytuj:
W Pilicy znajduje się przepiękny, pochodzący z tamtych czasów kościół pod wezwaniem Jana Chrzciciela. Czyżby to jeden z tropów prowadzących do rozwiązania zagadki, czy w herbie naszego miasta faktycznie widnieje podobizna tego świętego?
Otton nie żył od kilkunastu lat kiedy fundowano pilicki kościół. Na szczęście ostatnio jakby mniej tam informacji o pobytach Elżbiety z Pilczy w miejscowym grodzie. Może tajemnica sensacyjnych informacji tkwi w dalszej części tekstu gdzie napisano:
Cytuj:
Brakuje nam niestety wykwalifikowanych przewodników turystycznych,
A Michał narzeka,że wiosną bywa bezrobotny