Dlatego nie da się opierać wyłącznie na różnego rodzaju pamiętnikach. Ani one nie są wiarygodne ani niektóre opowieści „naocznych świadków”. Trochę ich też wysłuchałem o jednej i o drugiej armii. Trzeba rozróżnić spotkania z wrogiem grup żołnierzy z rozbitych oddziałów z potyczkami w miarę zwartych jednostek. Warto przeczytać co działo się w okolicach Ruskiego Brodu. Duża ilość niemieckiego wojska bez sprawnego dowództwa została tam po prostu wyrżnięta. Prawda jak zwykle leży pośrodku. Jeśli 75 Dywizja występuje na terenie Jury jako poważny przeciwnik od Żarnowca po Sławków, jeśli walki w niektórych rejonach trwały po kilka dni to coś w tym jest. Nie jestem fanatykiem ani jednej armii ani drugiej . Jestem tylko "ciekawski"
Z tym zdjęciem grobu to ciekawa sprawa. Gdybym nie widział tabliczki z podanym rokiem sądziłbym, że to I Wojna. Skoro są zapewne świadkowie to widać tak było jak pisze. Jak się uchowała taka samotna mogiła skoro zwłoki rosyjskich żołnierzy były po wojnie masowo przenoszone na zbiorowe cmentarze i to czasem klikakrotnie? Polegli w okolicach Pilicy najpierw przeniesieni byli do zbiorowej mogiły w płacowym parku a potem do Olkusza. No i ten prawosławny krzyż na mogile czerwonoarmisty... trochę to nie „w stylu epoki”. Pełno jest takich historycznych zagadek .
Co do I Wojny to oprócz dzienników 1, 2 i 3 Dywizji mam materiały na temat :
71 Bielowskij Piechotnyj Połk-zestawienie „ruchu kadrowego” wśród oficerów między innymi za jesień 1914 roku - kiedy przybył, czym dowodził, kiedy raniony, kiedy zginął . To akurat jednostka walcząca w rejonie Pilicy.
Lejb-Gwardii Finlandskij Połk - Zestawienie strat w kadrze oficerskiej w tym imiennie oficerowie zabici pod Jangrotem w 1914 roku.
„
Lejb -Gwardii Semenowskij Połk w 1914 roku” coś w rodzaju dziennika ale to znowu rejon południowej Jury. Skała- Rzeplin -Sułoszowa-Zadroże itp
Rosyjskie „Ordre de bataille” z 1914 roku w zasadzie pełne z nazwiskami dowódców , macierzystymi garnizonami itp. Tyle, że jest to stan na początek wojny. Jestem na etapie dochodzenia do faktycznego stanu w jesieni 1914 roku a to oznacza śledzenie udziału jednostek w kolejnych bitwach. Mam poza tym sporo ogólniejszych opracowań dotyczących roku 1914 na wschodzie.