Teraz jest 06 maja 2025, 00:26

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 cze 2008, 14:18 

Witam.
Wczorajsza uroczystość była godnym i według mnie bardzo taktownym zakończeniem całego projektu. Kwatera została viribus unitis zrekonstruowana i wypada mi napisać teraz parę słów podsumowujących całość. Ogólnie muszę stwierdzić, że projekt do końca pozostał wierny pierwotnym założeniom, a w trakcie prac nie pojawiły się tez żadne istotne problemy mogące zniweczyć całość. Forma, którą założyłem a wszyscy zaangażowani zaakceptowali wydaje mi się całkiem przyjemna, działając na zasadach nieformalnych wszystko jest klarowne i pozbawione pozerstwa i formalizmu . Warto podkreślić , że w skali Jury była to działalność pionierska z uwagi na fakt, że inicjatywa nie ograniczała się tylko do prac porządkowych i oznaczania, ale odtworzono cały zapomniany i zniszczony obiekt. Szczególne wyrazy uznania z mojej strony należą się Alkosandrowi, który „zabezpieczył” realizację od strony techniczno-budowlanej i w znacznym stopniu logistyczno transportowej a jego rolę w całości prac doprawdy trudno przecenić. Duże wrażenie wywarła też na mnie serdeczna, otwarta i pełna zrozumienia postawa księdza proboszcza. Istotną wartością projektu jest także tworzona na bieżąco pełna i przejrzysta dokumentacja genezy i każdego kolejnego etapu rekonstrukcji. Do tego celu forum nadaje się idealnie ponieważ zapewnia możliwość wypowiedzi zarówno pracującym przy projekcie, jak i postronnym obserwatorom ,co w efekcie daje możliwość spojrzenia na całość przez pryzmat dwóch różnych optyk . Nie bez znaczenia jest też fakt prezentacji działań w konwencjonalnych mediach(nieco niefortunna relacja w TVP 3 i dwa artykuły w lokalnej prasie). Cały projekt uważam za bardzo udany i dziękuje wszystkim tym, którzy brali w nim udział. Może teraz ktoś inny zaproponuje podobną inicjatywę w oparciu (lub nie) o sprawdzony schemat działania. Możliwości jest aż nadto a na potencjał aktywności osobniczej też nie można narzekać.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 08 cze 2008, 15:22 

Moim zdaniem nie należy nikogo szczególnie wyróżniać. Każdy z uczestników angażował się tam gdzie czuł się potrzebny i na tyle na ile pozwalał mu czas i możliwości. Z przyjemnością włączyłem się w ten projekt i cieszę się,że doprowadzony został do końca a efektu nie musimy się wstydzić.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 01 lip 2008, 17:39 

Zajrzałem dzisiaj do Kromołowa. Na kwaterze barwinek z korą dzielnie stawiają czoła chwastom za to na ścieżkach między mogiłami wyrosła istna dżungla.

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 288.75 KiB | Przeglądane 8008 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 273.33 KiB | Przeglądane 8007 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 313.86 KiB | Przeglądane 8007 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 01 lip 2008, 18:35 

przydałoby się Miniszkiem opryskać, teraz już rzadko tamtędy jeżdżę ale może się uda zanim trawę chwasty zaduszą

Gora

PostNapisane: 02 lip 2008, 06:22 

Witam.
Też byłem na kwaterze w poniedziałek, faktycznie lokalne chwasty wprost znokautowały "sacharę".
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 07 wrz 2008, 06:47 

Witam.
Wczoraj w Urzędzie Miasta na okolicznościowej gali odebrałem wyróżnienie Prezydenta Miasta Zawiercia w kategorii „ ochrona dóbr kultury”. Wyróżnienie to zostało przyznane za rekonstrukcję kwatery wojennej w Kromołowie. Kiedy tydzień wcześniej dowiedziałem się o nominacji , szczerze mówiąc nie spodziewałem się niczego więcej. Wczoraj byłem więc nieco zaskoczony. Wyróżnienia tego nie traktuję jednak personalnie uważam, że zostało ono przyznane wszystkim zaangażowanym w projekt kromołowski. Fakt ten podkreśliłem w trakcie odbierania nagrody i wcześniej podczas nagrywania filmowej prezentacji . Wszystkim biorącym udział w projekcie serdecznie gratuluję, wyróżnienie jest bowiem dowodem na to, że nasze działania zostały zauważone i docenione.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 07 wrz 2008, 08:12 

Wychylę się przed szereg i jako pierwszy napiszę.
Nagroda zasłużona.
GRATULUJĘ.

Gora

PostNapisane: 07 wrz 2008, 09:08 

Miło się czyta o wyróżnieniu ale pamiętajmy,że bez pomysłu nie byłoby działania. Dużo łatwiej jest coś zrobić niż wpaść na dobry pomysł.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 02 lis 2008, 16:42 

Zajrzałem dzisiaj do Kromołowa żeby zapalić świeczkę.Barwinek i trawa pięknie się rozrosły. Kwatera wygląda po prostu ładnie.

Załączniki:
Kromołów 2.11.2008.jpg
Kromołów 2.11.2008.jpg [ 431.93 KiB | Przeglądane 7343 razy ]

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 02 lis 2008, 16:56 

Witam.
My byliśmy wczoraj. Faktycznie barwinek i trawa poczyniły imponujące postępy.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 07 kwi 2009, 19:16 

Już kilka razy ogłaszaliśmy na Forum zakończenie tematu "Kwatera wojenna w Kromołowie" a tymczasem mamy chyba jurajską never ending story.Dzisiaj na zaproszenie autorów "Wielkiej Wojny na Jurze" odwiedzili Kromołów szefowie trzech oddziałów terenowych austriackiego Schwarze Kreuz panowie:
Oberst i. R. Adolf HOHENEDER z oddziału w Salzburgu
Oberstleutnant Friedrich SCHUSTER z oddziału Oberösterreich
Professor Oberstleutnant Erwin FITZ z oddziału Vorarlberg
[Szarże jak widać poważne.Mam nadzieję,że niczego nie pomieszałem :) W razie czego U469 mnie poprawi].Było też kilka osób zaangażowanych w podobne akcje na innych terenach ale o tym kto jest kim opowiedzą autorzy książki.Ja ograniczę się do fotorelacji.Wizyta w Kotowicach nie była wcześniej planowana.Propozycja pojawiła się w trakcie spotkania.

Załączniki:
P4070015.jpg
P4070015.jpg [ 223.53 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070021.jpg
P4070021.jpg [ 244.1 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070027.jpg
P4070027.jpg [ 173.68 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070031.jpg
P4070031.jpg [ 143.21 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070040.jpg
P4070040.jpg [ 197.52 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070052.jpg
P4070052.jpg [ 230.53 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070058.jpg
P4070058.jpg [ 213.79 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070064.jpg
P4070064.jpg [ 201.17 KiB | Przeglądane 6912 razy ]
P4070071.jpg
P4070071.jpg [ 177.46 KiB | Przeglądane 6912 razy ]

Towarzystwo Jurajskie
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 kwi 2009, 20:35 

alkosander napisał(a):
Dzisiaj na zaproszenie autorów "Wielkiej Wojny na Jurze" odwiedzili Kromołów szefowie trzech oddziałów terenowych austriackiego Schwarze Kreuz panowie:
Oberst i. R. Adolf HOHENEDER z oddziału w Salzburgu
Oberstleutnant Friedrich SCHUSTER z oddziału Oberösterreich
Professor Oberstleutnant Erwin FITZ z oddziału Vorarlberg
.

No teraz pewnie będzie okazja do wzbogacenia wiedzy w tym temacie.
O spotkanie autorskie będę się upominał.

Gora

PostNapisane: 08 kwi 2009, 07:21 

Witam.
Może zacznę od prezentacji pozostałych uczestników spotkania, potem pokuszę się o krótkie jego podsumowanie.
Na trzecim zdjęciu drugi od prawej stoi Marek, strażnik OPN, człowiek, który w zeszłym tygodniu zamontował 12 własnoręcznie wykonanych dębowych krzyży na cmentarzu wojennym w Zadrożu (według mnie absolutnie bezprecedensowa akcja, z której mam nadzieje w najbliższym czasie zamieścić na forum relacje). Marek jest dla mnie niekwestionowanym autorytetem od wszystkiego, co związane z armią carskiej Rosji. Następnie na zdjęciu widzimy Krzysztofa Gardułę autora jednej z pierwszych (wydana w 1988 roku) książek traktujących o pierwszej wojnie światowej i cmentarzach wojennych z tego okresu "Śladami I wojny światowej między Rabą a Dunajcem". Krzysztof blisko współpracuje z Czarnym Krzyżem i właśnie za jego pośrednictwem udało się zorganizować wczorajsze spotkanie. Ostatni stoi Jerzy Pałosz z Krakowa - "wojenny cmentarnik" przygotowujący naukową publikację odnośnie cmentarzy wojennych okolic Krakowa. Nazwisko Jerzego kilkakrotnie padało na naszym forum w postach dotyczących cmentarzy wojennych.
Podsumowując wczorajsze spotkanie muszę podkreślić,że goście byli mocno zaskoczeni faktem,że nie tworzymy żadnej zorganizowanej formalnie grupy, a udało nam się sprawnie i co najważniejsze efektywnie przeprowadzić akcję w Kromołowie. Jednoosobową działalnością Marka byli jeszcze bardziej zdziwieni. Dziwiło ich także, to że udało się sporo zrobić bez finansowego lub materiałowego wsparcia lokalnej administracji. Ogólnie spotkanie odbyło się w bardzo miłej atmosferze, pozytywne wrażenie wywarły także Kotowice. Mam nadzieję, że nić współpracy została nawiązana i takich kontaktów będzie więcej.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 08 kwi 2009, 07:34 

Cytuj:
muszę podkreślić,że goście byli mocno zaskoczeni faktem,że nie tworzymy żadnej zorganizowanej formalnie grupy, a udało nam się sprawnie i co najważniejsze efektywnie przeprowadzić akcję w Kromołowie.
Zderzenie poglądów wynikających z wielowiekowego dziedzictwa.Ordnung kontra ułańska fantazja :wink: Od wielu lat duch Somosierry unosi się nad Polską.Nigdy jednak nie wiadomo która metoda w konkretnym przypadku lepiej się sprawdzi.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 30 lis 2009, 20:10 

Zdjęcie z dzisiejszego dnia, wszystko w porządku, zero uszkodzeń itp.

Załączniki:
Kromołów, 30.11.09
kromolow_301109.jpg
kromolow_301109.jpg [ 151.02 KiB | Przeglądane 6508 razy ]

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Teraz jest 06 maja 2025, 00:26