Teraz jest 07 maja 2025, 22:18

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 07 maja 2008, 20:26 
Nie Zakład Wychowawczy lecz Dom Wychowawczy. Niektórzy z wychowanków zrobili kariery sportowe i inne. Osobiscie bywałem tam prawie codzinnie i średnio mi to zaszkodziło.

Gora

PostNapisane: 08 maja 2008, 15:42 

NIE SĄDZIŁEM,ŻE COŚ ŻARTOBLIWIE WYPOWIEDZIANEGO,W ZUPEŁNIE INNYM KONTEKŚCIE MOŻE KOGOŚ TAK URAZIĆ. SORKI

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 maja 2008, 19:21 
Nie jestem obrażalski, ale znałem niektórych wychowanków tego Domu - nie dość, że życie ich skrzywdziło, to jeszcze muszą "robić za złych". Wiem, intencja Twoja była inna.

Gora

PostNapisane: 10 maja 2008, 14:34 

Analizując ten obraz Elżbiety zamieszczony przez alkosandra zauważyłem te podobieństwa o których pisałem wyżej do obrazu Marii Józefy Sobieskiej z klasztoru. Ale dopiero wczoraj wziąłem lupę i jestem wlasciwie pewien (przynajmniej na podstawie ilustracji ktore posiadam), ze ta domniemana Elzbieta ma identyczne (!) ozdoby we wlosach jak Maria Józefa z klasztoru! Czy nie jest wiec mozliwe, ze ten domniemany portret Elzbiety jest tak naprawde portretem Marii Józefy. Byc moze to ten portret, ktory wisial w zamku, a do jego sporzadzenia posluzyl klasztorny oryginal. Nie mozna wykluczyc takiej hipotezy. Wydaje sie bowiem niprawdopodobne, by dwie rozne kobiety z dwoch roznych obrazow z roznego okresu czasu mialy identyczne w najdrobniejszych szczegolach kosztownosci we wlosach na portrecie.

Gora

PostNapisane: 12 maja 2008, 19:54 

W pamiętniku Sabiny Grzegorzewskiej można przeczytać:
Na przeciwległej ścianie tejże komnaty... [autorka opisuje dworek w Woli Libertowskiej z początku XIX wieku.Ciotka autorki "Pamiętnika o Maryi Wesslównie Królewiczowej Konstantowej Sobieskiej", Matylda z Gostkowskich była żoną Karola Wessla syna podskarbiego koronnego Teodora.] ... był portret przedstawiający w całej postaci kobietę w długiej szkarłatnej sukni,z tarczą na lewej rece i hełmem na głowie,w stroju jak nam się zwykle maluje Minerwę....Był to portret Marii z Wesslów Sobieskiej,królewiczowej polskiej.
W przypisie autorka napisała:
Nie rozumiem ,dlaczego wszystkie niemal wizerunki wystawiające Marię Sobieską wyobrażały ją już to,jak wyżej, w stroju Minerwy,już też w sukni dworskiej,kiedy jak wiadomo ,pani ta jeszcze r.1730 w kościele o.o.reformatów we Lwowie przyjęła habit trzeciego zakonu św.Franciszka i tego juz prawie do śmierci nie zdejmowała.

Mamy więc kolejny portret w kolekcji.Maria nabyła Pilicę 22 września 1730 roku ale jak się wydaje dopiero w następnym roku zaczęła tu rezydować.Można więc z dużym prawdopodobieństwem przyjąć,że jej tu w ozdobnych szatach i diademach nie widywano.Moim zdaniem jej portrety,i ten z dworku w Woli i ten w klasztorze nie powstały za jej życia lub co najmniej nie za czasów jej bytności w Pilicy.Malarz,nie widząc osoby którą portretował,tworząc portret królewiczowej namalował ją tak jak sobie królewiczową wyobrażał a malując królową Elżbietę poszedł tą samą drogą. Ta masowa produkcja antenatów pasuje mi do postaci L.Epsteina. Jest też możliwym,że oba te portrety wzorowane były na jakimś wcześniejszym obrazie stąd te same ozdoby we włosach. [barokowym? .. i stąd to "rzekomo" w Katalogu Zabytków? ]

Co ciekawe Pilica ma szczęście do tajemniczych portretów.Podczas konserwacji portretu Anny Zbaskiej, poetki,żonatej wcześniej z Janem Kazimierzem Warszyckim, przedstawiającego młodą kobietę w żałobnym welonie okazało się,że pod spodem znajduje się wcześniejszy portret kobiety w czepcu,spod którego spływają bujne loki, trzymającej w dłoni kwiat. Stanisławska,jak chyba kiedyś już na Forum pisałem miała trzech mężów,z których z Janem Kazimierzem rozwiodła się w burzliwych okolicznościach a dwaj następni (Olesnicki i Zbąski) zmarli w wyniku ran odniesionych podczas wojennych wypraw.Kiedy powstał pierwszy portret,kto,kiedy i dlaczego dokonał przemalowania nie wiadomo.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 maja 2008, 20:32 

Też stawiam na Epsteina. Musiał być dumny, że stał się właścicielem pałacu( w zasadzie jego ruiny), w którym mieszkał Warszycki znany z awersji do inowierców. Żydowscy historycy zastanawiają się czy jego protoplaści pochodzą z Pilicy czy z Żarek.
Jego też obstawiam przy typowaniu osoby, która umieściła kamienne herby na frontonie nowego pałacu. Fajnie było pochwalić się przed gośćmi kto tutaj przed nim wcześniej bywał.Może być też, że kilka ocalałych z ruin elementów starej architektury wkomponował w nową fasadę pałacu. Stonka idzie a pilot wycieczki w zachwycie pokazuje front pałacu i gada i gada i gada cofając się kilka wieków wstecz przed Epsteinem. Za długo. Sorry.
A wydawałoby się,że myśmy pierwsi to wynaleźli ( Rabsztyn, Bobolice....)

Gora

PostNapisane: 12 maja 2008, 20:46 

Leon Epstein był synem Józefa,jednego z najbogatszych ówczesnych bankierów warszawskich a wnukiem Jakuba Epsteina (1771-1843,kupca z Pilicy który osiadł w Warszawie i dorobił się majątku na dostawach wojskowych.Jakub miał 4 synów [Józef,Adam,Jan,Herman- co jeden to większy ówczesny biznesmen, kolej warszawsko-wiedeńska,banki,cukrownie,papiernie..]

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 maja 2008, 20:48 

Ich właśnie między innymi miałem na myśli.

Gora

PostNapisane: 12 maja 2008, 20:50 

Leon przeszedł na katolicyzm i być może dlatego jako "nowy" tak gorliwie pokazywał swoją polskość. Stąd te różne romantyczno-historyczne "wieżyczki" przyklejone do murów otaczających pałac i "patriotyczny" kopiec na rzekomej mogile powstańczej.Magdalena Maria Epstein - beatyfikacja w toku - to jego córka.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 maja 2008, 20:55 

Pytanko. Bo rynek i Pilicę tak jak byśmy mieli opisane przy zagadkach a gdzie była karczma i szubienica ".:Powstańcza mogiła być może . Tylko gdzie.
Krzyże to z reguły po epidemiach-zarazach. Chociaż kto to wie ?

Ostatnio edytowano 12 maja 2008, 21:00 przez mlody, łącznie edytowano 2 razy

Gora

PostNapisane: 12 maja 2008, 20:58 

o karczmie pisałem
http://forumjurajskie.pl/album_page.php?pic_id=285
a szubienica pewnie na wzgórzu za miastem :)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 maja 2008, 21:00 

Może na przykład na św.Piotrze tam gdzie kapliczka? Albo z drugiej strony tam gdzie krzyż na ostatnim wzniesieniu przed Dzwonowicami? A może na zapomnianych rozstajach ,tam gdzie krzyż pokazany kiedyś w zagadkach?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 maja 2008, 21:03 

"Powstańcza mogiła" to ten kopiec przy zamkowych murach od strony Biskupic. To też o ile dobrze pamiętam dzieło z okresu przebudowy zamku przez Epsteina.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 maja 2008, 21:07 

Po pierwsze: warszawscy Epsteinowie byli patriotami, powstanie listopadowe i styczniowe.
I wcale bym się nie zdziwił gdyby pileccy E. również na głębokiej prowincji kultywowali te tradycje poprzez uczczenie pamięci powieszonych w Pilicy powstańczych żandarmów.
Po drugie wychodziłoby , że karczma wcześniej zanim zabudowa poszła do przodu była za miastem (bydło). No i zastanawia mnie lokalizacja kościółka św. Jerzego.
Pilicki wieczór "trza" zakończyć z mojej strony a ty alkosandrze kontynuuj.

Acha. Musiał być też pewnie i pręgierz ( mam nadzieję że szubienicy mieszczanie pileccy nie musieli pożyczać)

Ostatnio edytowano 12 maja 2008, 21:20 przez mlody, łącznie edytowano 2 razy

Gora

PostNapisane: 12 maja 2008, 21:17 

ja też już "odpadam". Rano budzik będzie bezlitosny

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Teraz jest 07 maja 2025, 22:18