Witam! Dodałem do Przewodnika miejsca położone w lasach wokół Doliny Będkowskiej. Dla mnie osobiście najbardziej odkrywcza była przygoda z okopami w Lesie Kobylskim, na zachodnim zboczu doliny. Wiedziałem, że okopy tutaj są. Znałem też z grubsza historię o tym, jak w styczniu 1945 roku Niemcy maszerowali od strony Rudawy, żeby zająć te umocnienia, co ostatecznie im się nie udało, bo Rosjanie byli szybsi i już na nich czekali. Ale dopiero w marcu tego roku, w związku z Kulturą lesie, zacząłem szukać tych fortyfikacji na poważnie. Przeszedłem wzdłuż całej pierwszej linii umocnień, od wysokości Brandysówki po południowy skraj Lasu Kobylskiego pod Wietrznikiem. Polecam tę trasę, choć miejscami trzeba się przedzierać przez gęste krzaki. Okopy są czytelne i zachowały się na całej długości. W kilku miejscach widać duże zagłębienia w ziemi, być może pozostałość po schronach ziemnych. Są też schrony betonowe: dwa wykopane i przemieszczone Kochbunkry oraz tzw. prochownia, prawdopodobnie schron-magazyn na materiały wybuchowe w wąwozie za leśniczówką Leśnictwa Zabierzów. Krajobrazowo trasa piękna, bez liści widoki na Dolinę Będkowską, która zupełnie inaczej wygląda z tej perspektywy. Druga linia okopów kilkaset metrów na wschód od pierwszej, już nie tak atrakcyjna, ale także w większości czytelna.

W Lesie Kobylskim są jeszcze dwa miejsca z niezwykłym klimatem. Pierwsze z nich to leśna droga na dawnej granicy zaborów, opisana w niektórych źródłach jako graniczna ścieżka patrolowa. Szczególnie malownicza na odcinku, gdzie przekracza jeden z bocznych wąwozów odchodzących od Doliny Będkowskiej.

Na dnie innego wąwozu jest miejsce, gdzie podobno stał dąb, przy którym przed przekroczeniem granicy zaborów zbierali się powstańcy styczniowi. Według informacji przekazanej przez miejscowego leśniczego, dąb stał jeszcze długo po II wojnie światowej i wisiał na nim ryngraf z wizerunkiem Matki Bożej (leśniczy przechowuje kopię tego ryngrafu).

Pełny wykaz obiektów, które trafiły na stronę Przewodnika:
Będkowice, grodzisko na Sokolicy, IX-X w.
Będkowice, schron nad Brandysówką, 1944 r.
Będkowice, grodzisko Dębnik, IX-X w.
Będkowice, kapliczka pod Sokolicą, 1936 r.
Będkowice, kapliczka pw. św. Jana Chrzciciela, XX w.
Będkowice, krzyż i tablica pamiątkowa obok willi Szaniec, 1947 r.
Będkowice, kapliczka obok domu nr 3
Jerzmanowice, wapiennik w Dolinie Szklarki
Karniowice, dawny kordon graniczny Bębło
Kobylany, schron na górze Wietrznik, 1944 r.
Kobylany, schron – prochownia, 1944 r.
Kobylany, okopy na zboczu Doliny Będkowskiej, 1944 r.
Kobylany, ścieżka patrolowa na dawnej granicy zaborów, XIX-XX w.
Kobylany, kapliczka w Kobylskim Lesie
Łazy, krzyż przydrożny, 1994 r.
Wielka Wieś, ruiny zamku rycerskiego w Dolinie Kluczwody, XIV w.
Wierzchowie, Jaskinia Wierzchowska Górna
Po więcej szczegółów zapraszam na stronę Przewodnika.
Tutaj artykuł ogólny w dziale Aktualności:
http://www.kulturawlesie.pl/2017/04/27/ ... dkowskiej/ i mapa z opisem wszystkich dodanych miejsc:
http://www.kulturawlesie.pl/mapa/W przygotowaniu - Las Wolski