Teraz jest 11 maja 2025, 19:30

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Smoleń
PostNapisane: 30 wrz 2012, 18:10 

Już wiem - pisałem z Tomkiem na PW

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 04 lis 2012, 21:37 

Cytuj:
p.s. jak możesz, to wrzucaj na forum jakieś ważniejsze informacje

Popieram, bo FB nie mam zamiaru używać

Gora

PostNapisane: 05 lis 2012, 22:20 

Miałem zamiar zamieścić na forum relację po ukończeniu prac konserwatorskich na zamku zachodnim ale, że zostałem wywołany do tablicy więc dobrze, zrobię to teraz.

Na początek - rzeczywiście założyłem na FB stronę zamku w Smoleniu. Uznałem po pierwsze, że obecnie prawie wszystkie jurajskie zamki posiadają swoje strony internetowe więc dlaczego nie Smoleń. Po drugie strona ta jest pewnego rodzaju rozszerzeniem jednego tylko zagadnienia ze świetnej strony Alkosandra, wydawało mi się, że rozszerzenie takie jest niezbędne. Po trzecie termin założenia strony nie jest przypadkowy; stwierdziłem, że dobrze będzie w ten sposób przyglądnąć się bliżej planom i działaniom Gminy co do zamku.

W czasie funkcjonowania strony udało się poczynić także pewne nowe "odkrycia" w dziedzinie ikonografii oraz dziejów zamku i mam nadzieję uda się to jeszcze bardziej w przyszłości. Udało się nawiązać także cenne kontakty, które mogą zaowocować dla tego zamku. Ale o tym kiedy indziej.
Strona opiera się także częściowo na bezpośrednich informacjach przekazywanych mi z Gminy (co do postępu prac konserwatorskich), choć chciałoby się aby te kontakty były ściślejsze ale nie można mieć wszystkiego :D

Co do prac konserwatorskich na zamku to jak wiecie zostały one podzielone na etapy, z czego Gminie udało dostać się dotację na 2 z 3 etapów:
- Zabezpieczenie zamku zachodniego
- Infrastruktura turystyczna
Nie udało się natomiast póki co uzyskać dotacji na zabezpieczenie zamku górnego i wschodniego. Gmina prawdopodobnie będzie dalej starać się o te fundusze.

Prace konserwatorskie na zamku zachodnim rozpoczęły się w sierpniu i opierają się na projekcie p. Przemysława Muzolfa, inwestorem jest Gmina Pilica, a wykonawcą wyłonionym w ramach przetargu firma Renova. Prace obejmują zabezpieczenie, wzmocnienie i częściowe nadmurowanie ścian, uzupełnienie ubytków oraz większe uczytelnienie pomieszczeń.
Jak słusznie zauważyliście na forum prace początkowo były wykonywane niezbyt dobrze. Pojawiły się błędy w murowaniu, błędy w formowaniu warstw wyrównawczych. Zarówno Gmina, jak i wielu specjalistów (np. na mojej stronie) zwróciło na ten fakt uwagę. Gmina zwróciła się o ocenę do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, który potwierdził zastrzeżenie do sposobu murowania i nakazał wykonawcy natychmiastowe poprawki. Robotnikom zostało ukazane przez projektanta prawidłowe murowanie w wątku muru średniowiecznego przy użyciu kamienia wapiennego i prace na innych ścianach przebiegają już prawidłowo.
W związku m.in. z potrzebą poprawek w ścianie o której mowa (ściana nr 8 ) wydłużył się termin ukończenia prac. Został on przedłużony do końca listopada br.

Jeśli macie jakieś pytania o prowadzone prace lub stronę to proszę bardzo.
Miałbym jednak prośbę - z racji, że mieszkam daleko nie mam możliwości zaglądania na zamek i obserwowania postępu prac. Gdyby więc ktoś z Was był na zamku teraz w czasie remontu i mógł mi udostępnić zdjęcia na stronę byłbym wdzięczny.

P.S. Ustawienia strony zamku na FB celowo są takie, że mogą ją przeglądać także osoby niezarejestrowane. FB jest po prostu wygodny do tworzenia takich stron.

Gora

PostNapisane: 06 lis 2012, 17:11 

Tomekarcheo napisał(a):
Jak słusznie zauważyliście na forum prace początkowo były wykonywane niezbyt dobrze. Pojawiły się błędy w murowaniu, błędy w formowaniu warstw wyrównawczych. Zarówno Gmina, jak i wielu specjalistów (np. na mojej stronie) zwróciło na ten fakt uwagę. Gmina zwróciła się o ocenę do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, który potwierdził zastrzeżenie do sposobu murowania i nakazał wykonawcy natychmiastowe poprawki. Robotnikom zostało ukazane przez projektanta prawidłowe murowanie w wątku muru średniowiecznego przy użyciu kamienia wapiennego i prace na innych ścianach przebiegają już prawidłowo.

Naprawdę miło się coś takiego czyta.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 lis 2012, 12:02 

To samo miałem zapytać. Jak można firmę konserwatorską pouczać w temacie licowania murów? : :shock:
Dajcie mi tą robotę. Zrobię wolniej ale za 30% ceny najniższego przetargu.

Gora

PostNapisane: 08 lis 2012, 12:03 

Maćko napisał(a):
Dajcie mi tą robotę. Zrobię wolniej ale za 30% ceny najniższego przetargu.

Myślę że na forum więcej chętnych by się do tego znalazło :mrgreen:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 gru 2012, 13:21 

Pora przedstawić Wam kolejne wieści.

Prace konserwatorskie zakończyły się 5 grudnia, czyli przedłużyły się o jeszcze kilka dni. Wynikało to z rozbieżności pomiędzy początkowym projektem i zaplanowanymi pracami, a rzeczywistym stanem murów. Otóż stan murów okazał się być gorszy niż zakładano w projekcie. W związku z tym trzeba było już w trakcie realizacji inwestycji rozszerzyć zakres prac i ogłosić przetarg na prace dodatkowe (w październiku).

Projekt, który był wykonany w lutym 2010 roku nie obejmował więc pierwotnie zawalonego na wiosnę 2010 narożnika SW. Trzeba było go odbudować.
Ponadto początkowo nie zakładano na tym etapie prac konserwacji ściany nr 10, czyli tej z furtą prowadzącą na zamek wschodni. Okazało się jednak, że stan tej ściany oraz narożnika ścian 9 i 10 jest dramatyczny. Właściwie ściana ta stała na słowo honoru, a precyzyjniej należy powiedzieć, że... wisiała w powietrzu bez fundamentu. Dolna część owego narożnika wraz z przyporą osunęła się kilka lat temu i dosłownie reszta muru wisiała nie wiem na czym się trzymając... Łuk muru nad przejściem też był na słowo honoru. W efekcie przejście "w furcie" jak i cała ściana 10 i sąsiednia 9 mogły się w każdym momencie zwalić komuś na głowę. Ścianę uzupełniono i odtworzono pierwotną furtę (jej wygląd można zobaczyć na rycinie Alfreda Schouppego z 1867 roku).
Ściana 8 też okazała się być w gorszym stanie niż to początkowo zakładano. Osuwisko lica ściany było bardziej poważne niż się wydawało, w dodatku było postępujące.

W ostatnich dniach wykonywano jeszcze drobne prace, np. odtworzenie przewodu kominowego, zamknięcie południowej ściany półbaszty, wykończenie korony murów.

Gmina planuje oczywiście pozyskiwanie funduszy na prace na zamku wschodnim i górnym (etap II). W przyszłości planuje także powrót z pracami na zamek zachodni ponieważ nie jest to jeszcze koniec. Należałoby przynajmniej częściowo odgruzować studnię, dokonać konserwacji pozostałego fragmentu ściany 10 (na skale aż do zamku górnego) oraz ściany 19 (jedynej wewnętrznej zachowanej do wysokości I piętra), odtworzenie furty/bramy w ścianie południowej (znana jest z ikonografii, m.in. z ryciny Napoleona Ordy z 1881 roku), odtworzenie poziomu użytkowego dziedzińca zamku zachodniego oraz kompleksowe prace archeologiczne. Oczywiście wszystko to zależne jest, jak to zwykle bywa, od pozyskiwania dalszych funduszy.

Ostatecznym celem jest przywrócenie blasku zamkowi w Smoleniu w postaci dobrze zachowanej trwałej ruiny przyjaznej turystom na jubileuszowy dla Pilicy rok 2017 (600 lecie koronacji Elżbiety Pileckiej).

Całość tegorocznych prac można będzie podziwiać po ściągnięciu rusztowań, a ma to się stać do końca przyszłego tygodnia. Przed świętami więc można zaglądać na zamek :D

Gora

PostNapisane: 08 gru 2012, 14:51 

Frank, zdjęcia, które wrzuciłeś przedstawiają ową nieszczęsną ścianę 8 i łącznik pomiędzy ścianą 8, a 9 czyli inaczej mówiąc jest to ta pierwotnie spartaczona przez robotników ściana. Rozumiem o co Ci chodzi - kamień jest zbyt duży oraz układany od linijki powyżej I warstwy wyrównawczej. Przed poprawką wyglądało to jeszcze gorzej bo warstwy wyrównawcze były jak fale na morzu. Niestety to co już wymurowali na ścianie 8 nie dało się rozebrać i wymurować od nowa. Gdyby tak chcieli zrobić musieli by rozebrać oryginalną ścianę, a na to nikt się nie zgodzi. Zgadzam się z tym, że ta ściana to zdecydowany minus tych prac na innych wygląda to już naprawdę o niebo lepiej.
Zdjęcia, które wrzuciłeś są także jeszcze przed wykończeniem korony murów na postrzępioną. Sugerowałbym ocenić całość po ściągnięciu rusztowań.

Gora

PostNapisane: 08 gru 2012, 20:12 

Po części się z Tobą zgadzam. Ale tylko po części, bo gdyby nie nieudolna konserwacja i odbudowa wiele z nich by nie istnieło. Na przykład zamek w Będzinie. Nie mówię o rekonstrukcjach, bo te nie są zabytkami(Bobolice, Poznań, Tykocin, ...)

A po prostu wiele zależy od środków i jak ich prawie nie ma lepiej żeby miejscowy murarz coś nieudolnie zabezpieczyczył niż by się zawaliło.

Poza tym na przestrzeni wieków zamki były łatane byle jak i dalej są zabytkami. Tu nikt nie wyburza i nie stawia nowych ścian.

http://www.sa.wicz.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 gru 2012, 20:25 

Norma nie norma, ale była to odbudowa nie przez właściciela dla potzreb własnych, ale dla społeczeństwa. I odbudowany był w latach 50-tych XX wieku.

A jak by wyglądał gdyby się jacyś pasjonaci za niego nie wzięli? Może tak jak mury miejskie w Będzinie.

http://www.sa.wicz.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 gru 2012, 21:24 

Ściana o której tu mowa jest niezbyt dobrze zrobiona ale z drugiej strony tragedii nie ma. Gorzej wykonywane były prace konserwatorskie w latach ubiegłych w Rabsztynie, Korzkwi lub Bydlinie. Podkreślam - nie znaczy to, że jest dobrze ale też nie ma tragedii w porównaniu ze skalą tych prac oraz innymi zamkami. Cieszyć może fakt, że instytucje prawidłowo tutaj zareagowały - zarówno WKZ, gmina, projektant, konsultanci, itd. A to, że firma, która miała tej konserwacji dokonać, nie do końca potrafiła to robić na początku murując fuszerkę i trzeba było ich tego uczyć to już inna sprawa. Nie dało się tego poprawić po wymurowaniu bo sprawa dotyczyła wewnętrznego lica ściany, a nie odbudowy całej ściany więc rozebranie tego byłoby równoznaczne z zawaleniem się reliktów ściany oryginalnej. Nie wiemy czy firma nie poniosła za to jakiś konsekwencji ale to już nie moja sprawa.
W Polsce jednak konserwacji murów kamiennych w dawnych wątkach nie potrafi dokonać prawie nikt. Wszystkie zamki mają ten problem i wszędzie trzeba uczyć robotników oraz patrzeć im na ręce, smutne ale prawdziwe. Poza tym system przetargowy, gdzie wygrywa oferta najniższa, a nie najbardziej kompetentna też ma tu dużo za uszami.

Zamek zobaczę po zdjęciu rusztowań i wtedy będę mógł ocenić, a nie na podstawie zdjęć.

Gora

PostNapisane: 21 gru 2012, 09:41 

frank napisał(a):
Prawie zamek w Będzinie....

Podoba mi się to: "prawie zamek" - to przypadek czy jakaś głębsza myśl. W celu uściślenia - zamek w Będzinie odbudowywany był dwa razy - w 1 poł. XIX wieku przez Lanciego i w latach 50 XX wieku, nie licząc oczywiście wcześniejszych historii, czyli jakaś odbudowa po pożarze w XVII wieku. Nawiasem mówiąc obecnie jest w stanie dość fatalnym (grzyb). Fakt - gdyby nie hrabia Raczyński i Lanci zamek byłby rozebrany. Obie przebudowy gruntownie zmieniły/zakłóciły pierwotny wygląd (którego możemy się tylko domyślać) ale faktycznie - uratowały przed nieistnieniem. Nie śledziłem tego forum, ale odbyła się tu może dyskusja na temat koncepcji odbudowy zamku dolnego w Będzinie?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 21 gru 2012, 09:44 

Dyskusji raczej nie było, ale zamek ma swój temat na forum: viewtopic.php?f=15&t=2280&hilit=zamek+b%C4%99dzin&start=0

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 29 gru 2012, 21:46 
Na stronie: https://www.facebook.com/ZamekPilcza Tomekarcheo zamieścił nowe zdjęcia zamku. Niestety trzeba przyznać, że wszystko według normy, poziom Rabsztyna i Bydlina został utrzymany, co można zobaczyć prawie na każdym zdjęciu.
Zamek całkowicie stracił swój tajemniczy charakter romantycznej ruiny, jaką latami można było się zachwycać. Wystarczyło kilka miesięcy by zamienić to miejsce w bezduszną kupę kamieni, wymurowanych przez nieudolnych poprawiaczy. :evil:

Gora

PostNapisane: 07 sty 2013, 22:54 
To, że twierdzę, że taki projekt zabezpieczenia zamku, absolutnie nie powinien być dopuszczony do realizacji, to jeszcze nic w porównaniu z tym co otrzymaliśmy po zakończeniu prac.
Tak „pięknie i fachowo" wyprowadzano łuki - ściana przy studni. To jeden z przykładów, który rozkłada mnie na łopatki. Śmiać się, płakać, przejść obok obojętnie, bo takie jest życie, bo nic się nie zmieni?

Zdjęcia (ściana i projekt), a właściwie wycinki(dlatego słaba jakość) zapożyczyłem ze strony:https://www.facebook.com/ZamekPilcza

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona

Teraz jest 11 maja 2025, 19:30