Miałem zamiar zamieścić na forum relację po ukończeniu prac konserwatorskich na zamku zachodnim ale, że zostałem wywołany do tablicy więc dobrze, zrobię to teraz.
Na początek - rzeczywiście założyłem na FB stronę zamku w Smoleniu. Uznałem po pierwsze, że obecnie prawie wszystkie jurajskie zamki posiadają swoje strony internetowe więc dlaczego nie Smoleń. Po drugie strona ta jest pewnego rodzaju rozszerzeniem jednego tylko zagadnienia ze świetnej strony Alkosandra, wydawało mi się, że rozszerzenie takie jest niezbędne. Po trzecie termin założenia strony nie jest przypadkowy; stwierdziłem, że dobrze będzie w ten sposób przyglądnąć się bliżej planom i działaniom Gminy co do zamku.
W czasie funkcjonowania strony udało się poczynić także pewne nowe "odkrycia" w dziedzinie ikonografii oraz dziejów zamku i mam nadzieję uda się to jeszcze bardziej w przyszłości. Udało się nawiązać także cenne kontakty, które mogą zaowocować dla tego zamku. Ale o tym kiedy indziej.
Strona opiera się także częściowo na bezpośrednich informacjach przekazywanych mi z Gminy (co do postępu prac konserwatorskich), choć chciałoby się aby te kontakty były ściślejsze ale nie można mieć wszystkiego
Co do prac konserwatorskich na zamku to jak wiecie zostały one podzielone na etapy, z czego Gminie udało dostać się dotację na 2 z 3 etapów:
- Zabezpieczenie zamku zachodniego
- Infrastruktura turystyczna
Nie udało się natomiast póki co uzyskać dotacji na zabezpieczenie zamku górnego i wschodniego. Gmina prawdopodobnie będzie dalej starać się o te fundusze.
Prace konserwatorskie na zamku zachodnim rozpoczęły się w sierpniu i opierają się na projekcie p. Przemysława Muzolfa, inwestorem jest Gmina Pilica, a wykonawcą wyłonionym w ramach przetargu firma Renova. Prace obejmują zabezpieczenie, wzmocnienie i częściowe nadmurowanie ścian, uzupełnienie ubytków oraz większe uczytelnienie pomieszczeń.
Jak słusznie zauważyliście na forum prace początkowo były wykonywane niezbyt dobrze. Pojawiły się błędy w murowaniu, błędy w formowaniu warstw wyrównawczych. Zarówno Gmina, jak i wielu specjalistów (np. na mojej stronie) zwróciło na ten fakt uwagę. Gmina zwróciła się o ocenę do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, który potwierdził zastrzeżenie do sposobu murowania i nakazał wykonawcy natychmiastowe poprawki. Robotnikom zostało ukazane przez projektanta prawidłowe murowanie w wątku muru średniowiecznego przy użyciu kamienia wapiennego i prace na innych ścianach przebiegają już prawidłowo.
W związku m.in. z potrzebą poprawek w ścianie o której mowa (ściana nr 8 ) wydłużył się termin ukończenia prac. Został on przedłużony do końca listopada br.
Jeśli macie jakieś pytania o prowadzone prace lub stronę to proszę bardzo.
Miałbym jednak prośbę - z racji, że mieszkam daleko nie mam możliwości zaglądania na zamek i obserwowania postępu prac. Gdyby więc ktoś z Was był na zamku teraz w czasie remontu i mógł mi udostępnić zdjęcia na stronę byłbym wdzięczny.
P.S. Ustawienia strony zamku na FB celowo są takie, że mogą ją przeglądać także osoby niezarejestrowane. FB jest po prostu wygodny do tworzenia takich stron.