frank napisał(a):
:?: Są może nowe hipotezy co do lokalizacji zamku o tej nazwie, oprócz tej ogólnie znanej, że jest to prawdopodobnie poprzednia nazwa zamku w Olsztynie, bo w okolicy nie ma (nie odnaleziono) drugiego zamku.
Przejrzałem moją "literaturę" i wyszło mi, że chyba najnowszą hipotezą odnośnie zamku Przymiłowice może być uwaga w Leksykonie, że najstarszą murowaną częścią olsztyńskiego zamku zdaje się być kwadratowa wieża Sołtysia (Starościńska) i to ją należałoby utożsamiać z Przymiłowickim Zamkiem.
Natomiast istnienie dwu różnych założeń obronnych w tym rejonie jest raczej mało prawdopodobne. Wzmianka o Zamku w Przymilowicach pojawia się w 1306r a od 1341 (Leksykon) czy 1349r (Jolanta Fidura) występuje nazwa Olsztyn (Olsten). Przed rozbudową z czasów Kazimierza Wielkigo istniały na miejscu obecnego zamku na pewno wały ziemne (widoczne do dziś od strony Przymiłowic), okrągła wieża datowana na XII-XIIIw i (jeżeli hipoteza z Leksykonu jest słuszna) wieża Sołtysia. Jeżeli Zamek Przymiłowice leżał wtedy kilka kilometrów na wschód ta jak nazywał się wtedy Zamek Olsztyn? Z kolei gdy pojawia się nazwa Olsztyn znika nazwa Przymiłowice (tak mniemam, historykiem to ja nie jestem...). Wszystko ta raczej wskazuje na to, że jedna nazwa zastąpiła drugą.
Ale rozglądać się i szukać ciekawostek oczywiście można a nawet należy. Od dziecka setki razy przechodziłem w rejonie Balikowej Skały a resztki założenia obronnego na niej dostrzegłem dopiero wtedy, gdy przeczytałem o nich!