Teraz jest 06 maja 2025, 00:17

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 wrz 2007, 21:09 

DZIENNIK ZACHODNI
Olsztyn, Janów: Jura spustoszona
22.09.2007

Poszukiwacze militariów i wszelkich przedmiotów sprzed wieków coraz bardziej dają się we znaki archeologom, prowadzącym badania na Jurze. Najgorzej wygląda sytuacja w rejonie ruin zamku w Ostrężniku, gdzie powstały rozległe zapadliska po nielegalnych wykopach. Odkryto tam właśnie kolejne splądrowane miejsce.
- To prawdziwa plaga. Ostatnio spenetrowano też rejon Skał Kroczyckich. Pół biedy, że ci ludzie chodzą z wykrywaczami metali i szukają znalezisk, które mogą potem sprzedać. Gorzej, że pozostawiają po sobie prawdziwe spustoszenie - mówi Jacek Koj, archeolog z biura Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
Sprawę znają doskonale wójtowie poszczególnych gmin, jednak nie są w stanie zapobiec zniszczeniom. Zwykle dopiero po fakcie wykrywane są wykopy i dziury wykute w ścianach zabytkowych ruin.
- Tutaj widać wyraźnie ślady kucia w ścianach z kamienia wapiennego - mówią oburzeni Aneta Nowak i Jarek Stefaniak z Kraśnika, zwiedzający wzgórze zamkowe w Olsztynie.
Jak twierdzi Piotr Kowalski (dane zmienione), który sam jest poszukiwaczem militariów, w tym gronie obowiązuje niepisany kodeks - według niego miejsce penetracji należy pozostawić takie, jakie było przedtem. Niestety pogoń za pieniędzmi spowodowała, że niektórzy o tym zapominają, nie dając szans na prawdziwe badania.
Piotr Piesik - Dziennik Zachodni

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 wrz 2007, 21:58 

pieprzenie głupot i robienie sztucznych sensacji

Gora

PostNapisane: 26 wrz 2007, 08:12 

Większość tego typu artykułów ma podtekst sensacyjny, choć nie zasypane dołki można często trafić. Natomiast kopanie na znanych/oznaczonych cmentarzyskach, czy grobach wojennych jest poniżej krytyki.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 30 wrz 2007, 06:54 

Mariusz napisał(a):

Jak twierdzi Piotr Kowalski (dane zmienione), który sam jest poszukiwaczem militariów, w tym gronie obowiązuje niepisany kodeks - według niego miejsce penetracji należy pozostawić takie, jakie było przedtem. Niestety pogoń za pieniędzmi spowodowała, że niektórzy o tym zapominają, nie dając szans na prawdziwe badania.
Piotr Piesik - Dziennik Zachodni

Nie mam nic przeciwko poszukiwaniom, o ile nie odbywają się na stanowiskach archeologicznych, a powyższa zasada zasypywania dołów jest chyba jedną z podstawowych. Niestety, z powodu zbyt dużej dostepności wykrywaczy metali - poziom, zarówno wiedzy merytorycznej jak i kultury osobistej, środowiska poszukiwawczego znacząco się pogorszył. Szkoda, ponieważ takie ekscesy licują na całą grupę.

Gora

PostNapisane: 19 lis 2007, 21:11 

Jura to jedne wielkie stanowisko archeologiczne - powinien na nim obowiązywać całkowity zakaz działalności tzw. poszukiwaczy, bo niszczą oni wszystko - od stanowisk z najstarszych epok metali, po stanowiska nowożytne i nikt mi nie powie, że chodzą sobie od tak po Jurze - oni szukają konkretnych rzeczy w konkretnych miejscach - miejscach, które wszyscy powinniśmy chronić.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 19 lis 2007, 22:40 

Można mieć też zastrzeżenia do tzw. profesjonalnych paleontologów i archeologów. Mam na myśli dwa stanowiska, jedno na zamku na Smoleniu, gdzie został odkopany murek, w całkiem dobrym stanie tuz po odkopaniu, teraz prawie całkiem się rozpadł. Pytanie, dlaczego nie został ponownie zakopany? Oraz na stanowisku paleontologicznym w Jaskini Biśnik, gdzie spąg tuż za wąskim wejściem zapadł się pod wpływem wybrania osadów w komorze poniżej. Co to za metoda naukowa jest?

Gora

PostNapisane: 19 lis 2007, 23:27 

Filimer napisał(a):
Jura to jedne wielkie stanowisko archeologiczne .

Od kiedy i dla kogo?

Kiedy bardziej spektakularne miejsca w Polsce są już ograne.

Znaczące znaleziska to w większości czysty przypadek a dopiero później za tym przypadkiem idzie żmudna praca archeologów i dokumentacja.

Na Jurze miejsca ci u nas dostatek. Dla archeologów również. Dla szlabanów zaczyna już brakować.

Gora

PostNapisane: 25 lis 2007, 01:56 

Jaki czysty przypadek? ;) Właśnie pracuję na Jurze na badaniach ratowniczych wyprzedających budowę domku jednorodzinnego i nie jest to żaden przypadek, ani w tym przypadku, ani w tysiącach innych. W Polsce istnieje coś takiego jak AZP - Archeologiczne zdjęcie Polski - cały kraj podzielony jest na obszary badawcze, a jesienią i wiosną archoolodzy wychodzą w teren i przeczesują teren chodząc po świeżo zaoranych polach i szukając zabytków - w samym Krakowie są 934 zidentyfikowane stanowiska archeologiczne a 60% powierzchni miasta podlega nadzorowi archeologicznemu. Na Jurze jest kilkadziesiąt nowożytnych stanowisk militarnych, które można by objąć opieką i wpisać do rejestru zabytków - liczba stanowisk archeologicznych także jest ogromna - nie mam obecnie oficjalnych danych z tego rejonu, ale w niewielkiej wiosce gdzie obecnie pracuję, stanowisko nosi numer 27. Co do Smolenia - niestety ktoś zapomniał o konserwacji muru - poniesie więc pewnie kare zgodnie z ustawą o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lis 2007, 09:28 

Filimer napisał(a):
... Na Jurze jest kilkadziesiąt nowożytnych stanowisk militarnych, które można by objąć opieką i wpisać do rejestru zabytków...

Tu to musieli by się wypowiedzieć forumowi spece od militariów, ale zależnie od definicja "stanowiska" to w/g mnie jest ich o wiele więcej. Natomiast sam pomysł objęcia ochroną jest OK, może nawet posunąć się o krok dalej. Jeżeli można wydawać grube pieniądze na "rekonstukcje" :lol: Birowa to równie dobrze można zrekonstruować jakąś grupę umocnień I lub II wojennych...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lis 2007, 13:06 

Witam.
Kolego Filmer proszę o jakiś przykład jurajskiego nowożytnego stanowiska militarnego, które może być objęte nadzorem archeologicznym np. jakies fortyfikacje ziemne z listopada 1914r. Interesują mnie konkrety, więc zapytam,czy wśród krakowskich archeologów jest ktos kompetentnie zajmujący się tym tematem ,czy nasze rozważania są tylko czysto teoretyczne i mają charakter raczej abstrakcyjny. Jeżeli są jakieś konkretne projekty to popieram zdecydowanie inicjatywę i deklaruję pomoc i współpracę(oczywiście po zapoznaniu się z nimi), jeżeli to fantasmagorie jestem sceptyczny.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 25 lis 2007, 13:36 

przeglądając wortal poszukiwaczy znalazłem relację o bogatych znaleziskach z I w.s.
http://www.poszukiwania.pl/portal//modu ... le&sid=405
miejscami opowieść brzmi nieprawdopodobnie!

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lis 2007, 13:53 

A co w niej nieprawdopodobnego?
Sam co prawda nie szukam tego typu "skarbów", ale miałem okazje trochę uczestniczyć w takich wyprawach (I Wojna). Faktycznie są takie miejsca gdzie łusek/amunicji, oraz znacznie ciekawszych elementów wyposażenia jest sporo - nawet w zasięgu wzroku z mojego podwórka :lol:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lis 2007, 14:22 

Witam.
Michał najbardziej nieprawdopodobna jest latryna, która prawdopodobnie była dołem ekschumacyjnym. A tak na marginesie rezultaty raczej malo spektakularne.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 25 lis 2007, 16:17 

Filimer napisał o pracach archeologicznych, które są działaniami rutynowymi.Wiosenne i jesienne "spacery" to też rutyna. ( coraz mniej jest niestety świeżo zaoranych pól) i nie są to działania kosztowne. Ratunkowe prace to też przypadek( znamy więcej takich przykładów np Łosień i przypadkowe odkrycie pieca hutniczego w miejscu, gdzie prowadzono prace przy budowie stawu). Nie byłoby prac w Mirowie i Bobolicach, gdyby nie....
Jura się przeobraża w coraz szybszym tempie a nie wszyscy informują archeologów o swoich odkryciach bo...
Zorganizować obozy naukowe dla studentów archeologii na Jurze to żaden problem( robi się z tego jednak szum medialny i wyolbrzymianie znaczenia tego typu działań przez dziennikarzy) To właśnie budzi zastrzeżenia forumowiczów.
Przed wiekami brałem udział w badaniach archeologicznych. przyjechał fotoreporter w poszukiwaniu sensacji , ponieważ w miejsu gdzie były prowadzone wykopaliska już nic nie było zrobił fotkę gliniastej bryły ziemi i na drugi dzień fotka w prasie z podpisem "Wielkie znalezisko archeologiczne".
Przydałoby się więcej rzeczowości, konkretów a mniej dmuchania w balon.
Dla "solistów" poszukiwczy historycznych pamiątek w ziemi znalezienie "skarbu" jest celem samym w sobie. Dla archeologów jest to tylko wycinek ich żmudnych badań.
Może jednak warto byłoby najpierw wspólnie pomyśleć jak sobie nawzajem nie przeszkadzać ( o współpracy nie wspominam- zbyt twardy orzech). Nie mam jednak na uwadze szlabanów.
Na koniec uwaga związana z forum. Należy się cieszyć z głosu Filimera.
Gadanie na forum też może być sygnałem dla archeologów, bardziej czasami cennym niż naniesione kwadraty podziału na mapie archeologicznej.
I tak później wszystko rozbija się o pieniądze, pieniądze, pieniądze.

Gora

PostNapisane: 27 lis 2007, 14:34 

Generalnie uważam, że należy ukrócić proceder rabunku stanowisk nowożytnych przez poszukiwaczy - co prawda każdy może powiedzieć, ze to kilka łusek i guzików, czasem coś większego, ale nigdy nie wiadomo jaka jest naprawdę skala zniszczeń przez nich powodowanych, bo to zależy od świadomości i postawy danego delikwenta. Nie wiadomo, czy kiedyś dzięki rzetelnym badaniom nie uda się np. uzyskać zarysu działań w danym miejscu na podstawie drobnych znalezisk pochodzących z solidnych badań archeologicznych. No i chyba nie muszę pisać o rzeczy oczywistej, czyli o tym, że takie działania prowadzone są z reguły nielegalnie - bez wiedzy i zgody WKZ.

Nie wiem czy obecnie w Krakowie działa ktoś zajmujący się badaniami nowożytnych stanowisk militarnych - osobiście słyszałem o kimś takim, kto badał coś takiego, zresztą nieco przypadkiem, ale nie pamiętam w tej chwili personaliów tej osoby.

Natomiast takie stanowiska jak linie frontu czy miejsca działań wojennych są badane w ramach wykopalisk wyprzedzających budowę autostrady - sam brałem udział w pracach na stanowisku prehistorycznym, gdzie dodatkowo były okopy z czasów pierwszej wojny - znaleźliśmy tam m.in. bombę rosyjską z 1914 roku, kiedy to Rosjanie szli na Kraków - stanowisko było co prawda w miarę płytko, ale na terenie prywatnym, dzięki czemu nie było wogóle splądrowane.

U469 - obecnie potrzebna była by inwentaryzacja nowożytnych jurajskich stanowisk militarnych (na podstawie dostępnych źródeł historycznych/konserwatorskich i wywiadu z mieszkańcami jury) we współpracy z instytucjami muzealnymi, historykami zajmującymi się tą sprawą i stowarzyszeniami zajmującymi się fortyfikacjami I i II wojny światowej. Do tego potrzebna byłaby zapewne dokładna fotografia lotnicza, przydałyby się badania geofizyczne i ostatecznie - wykopaliska archeologiczne. Jeden z moich znajomych twierdzi, że da się na takie działania zorganizować pieniądze z IV priorytetu - jeżeli okaże się to prawdą, to być może powstanie realna szansa takich działań w przyszłym roku.

Co do działalności dziennikarzy - oni zawsze szukają sensacji - kiedy napomknęliśmy podczas pewnych badań dziennikarce o domniemanym obiekcie kultowym, to kilka dni później w gazecie zobaczyliśmy tytuł "Archeolodzy odkryli Świątynię" :mrgreen:

Obecnie archeologów jest coraz więcej i ochrona konserwatorska (także z ich strony) jest coraz ściślejsza - a archeologia nowożytna jest niszą, która czeka na swoich badaczy - tak więc myślę, że możliwości podjęcia działań w zakresie ochrony jurajskich stanowisk nowożytnych są całkiem duże - ja osobiście dopiero robię wstępne rozeznanie w tej sprawie w internecie - także jestem miłośnikiem Jury i leży mi na sercu ochrobna zarówno zabytków jak i krajobrazu tego rejonu ;)

Załączniki:
gdzie¶ na Jurze...
gora01.jpg
gora01.jpg [ 50.21 KiB | Przeglądane 15769 razy ]

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Teraz jest 06 maja 2025, 00:17