Problem jest w tym,że internet fałszuje historię albo dokładniej mówiąc robią to jego użytkownicy.. Jedni z niewiedzy inni z lenistwa. W demokracji racja jest po stronie większości więc jeśli fałszywych informacji jest setka to kilka prawdziwych nie ma szans na przebicie się. Przykład- wchodzę na stronę kandydata na prezydenta Zawiercia i czytam: ...
W r. 1431 Bolesław I książę Opolski wraz z żoną swoja Elżbietą z Pileckich wydał Czenarowi przywilej na zbudowanie karczmy przy stawie rybnym pod Zawierciem. Owa Elżbieta z Pileckich zam. Granowska, późniejsza trzecia żona króla Wł. Jagiełły, odziedziczyła Zawiercie po swoim ojcu Ottonie z Pilicy Pileckim.... tekstu cztery linijki i tyleż błędów merytorycznych! Bolesław nie „I” a”V”. Elżbieta nie „z Pileckich” bo przydomek , który z czasem przekształcił się nazwisko pojawił się później i to za sprawą brata tejże Elżbiety, Jana Granowskiego-Pileckiego. Elżbieta trzecia żona Władysława Jagiełły to nie ta Elżbieta z cytowanego dokumentu tylko jej matka, która w 1431 roku nie żyła już od 17 lat. Czy Zawiercie było własnością Ottona z Pilczy trudno wyrokować. Była to wieś niczym się nie wyróżniająca stąd nie ma po niej zbyt wielu śladów w ówczesnych dokumentach. Takich merytorycznych błędów dotyczących Jury jest sporo i to nawet w oficjalnych wydawnictwach Związku Gmin Jurajskich. Przykład – w „Judaikach jurajskich” przy opisie kirkutu w Pilicy jest zdjęcie cmentarza ewangelickiego. Pomyłka o jakieś półtora kilometra:) Trochę wstyd...
[ Dodano: 2007-05-09, 22:03 ]Piszę historię rodu Pileckich. Część pierwsza to okres , no powiedzmy,że według herbowej legendy Toporów od Lecha aż do śmierci Elżbiety z Pilczy. Kiedy zacząłem weryfikować funkcjonujące opinie i opisy wyszło tyle niespodzianek i niewyjaśnionych zagadek,że na dzisiaj więcej pewnie nie wiem niż wiem