Teraz jest 07 maja 2025, 22:20

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 wrz 2005, 07:08 

Wczoraj byliśmy pojeżdzic znowu w okolicach Krzeszowic. Niedaleko jest miejscowość Rudno gdzie znajduje się tytułowy zamek. Byłem pod dużym wrażeniem. Ruiny zachowały się w bardzo dobrym stanie, najwyższa wieża ma nadal drewniany dach (pewnie nie jest to drewno z tamtych lat, ale daszek robi fajny efekt). Teren zamkowy jest spory, na dziedzińcu widać ślady pikników :) Zamek ma kilka kondygnacji, ale nawet z tych niskich poziomów można dostrzec góry. Fajne miejsce.

Ostatnio edytowano 20 wrz 2005, 11:39 przez Darol, łącznie edytowano 1 raz

Gora

PostNapisane: 05 wrz 2005, 08:50 

Niestety ruiny nie sa w dobrym stanie. Tak naprawde to jest zakaz wstepu na ich teren, ze względów bezpieczeństwa. Co gorsze nic nie wskazuje na to aby sytuacja się poprawiła, a wręcz odwrotnie. Rada Gminy Krzeszowice stwierdziła że nie bedzie dawała pieniedzy na zabezpieczenie jakis ruin, bo ważniejsze sa chodniki. Dodatkowo ruiny są bezkarnie rozjeżdżane przez idiotów motocrosowców. Do tego dochodzi groźny pomysł poprowadzenia przez Rudno (tj. obok rozsypujacych sie ruin, przez środek lasu) zjazdu z autostrady A4 do Krzeszowic. Z Rudna do Krzeszowic jest co prawda obecnie już droga, którą walą tłumy samochodów na zamek, ale otwarcie zjazdu z autostrady to bedzie dla tego miejsca wyrok.
W Rudnie oprócz ruin warto też zaglądnąć na stare kamieniołomy.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 wrz 2005, 09:19 

Mam pytanie, może ktoś jest bardziej światły, - która pisownia jest poprawna - Tenczyn czy Tęczyn. Zawsze stosuje wariant pierwszy, w necie i literaturze turystyczno-krajoznawczej różnie z tym bywa. W geografii mezoregionów jest napewno Garb Tenczyński...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 wrz 2005, 09:22 

Tenczyn - od rodu Tenczyńskich

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 wrz 2005, 09:26 

Mariusz napisał(a):
Tenczyn - od rodu Tenczyńskich

Skąd nazwa pochodzi to wiem doskonale, ale i z pisownią tego nazwiska można się spotkać rozmaitą :mrgreen:

Darol - to jeszcze tam nigdy nie byliście :?: :!: :?:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 wrz 2005, 20:13 

Nazwa Zamek Tęczyn została użyta w tekście celowo. Pomimo okolicznego Tenczynka i Buczyny Tenczyńskiej Wydawnictwo Compass Zamek nazywa Tęczyn :?: :!:
Co do wstępu na zamek - niestety tablic zakazujących wejście do ruin nie znależliśmy. Jednak na samym dziedzińcu jest zakaz wstępu na schody, które podobno grożą zawaleniem. Faktycznie jak głębiej się zastanowić to nie widać chętnych do odrestaurowania ruin.
Ponieważ byłem tam po raz pierwszy i tak zrobił na mnie duże wrażenie - ciesze się że go zobaczyłem zanim się całkiem rozleci :wink:

Gora

PostNapisane: 06 wrz 2005, 08:19 

kolejny fajny wypadzik.no szkoda ze tym razem nie moglem uczestniczyc w wyjezdzie.widze ze coraz ciekawsze i bardziej interesujace sa wyprawy naszych bikerow.
sila wyzsza jestem zmuszony na jakis czas sobie odpuscic z jazdy na rowerze i pokonywanie kilometrow w tak piekne tereny.moze i to dobre i nie dobre miejsce ale chcialem sobie pozwolic i dodac linka mojej aukcji na ktorej wystawilem do sprzedania rower.http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63119035

Gora

Tytuł: Zamek
PostNapisane: 06 wrz 2005, 09:25 

Zawsze byłem dysortografikiem i nauczyłem się radzić sobie z tą przypadłością.
Ja napisałbym zamek w Rudnie i niech ludziska szukają na mapie o co chodzi.
Co do waszej wycieczki to rozmawiałem z jednym z uczestników. Mówił,że było super ale dokładnie nie potrafił opowiedzieć gdzie był. Jakiś zamek, jakiś klasztor koło Krzeszowic i jakieś super kamieniołomy. Na szczęście znam ten teren(trochę) i domyśliłem się o co chodzi.
Wyobrażam sobie jak szybko musieliście jechać ,że chłop nie miał nawet czasy pomyśleć
hahahahaha

Gora

Tytuł: Re: Zamek
PostNapisane: 06 wrz 2005, 16:39 

skuter napisał(a):
Wyobrażam sobie jak szybko musieliście jechać ,że chłop nie miał nawet czasy pomyśleć
hahahahaha

Nie było znowu tak szybko :wink: - średnia na odcinku 46km. wyszła w okolicach 16km/h.
Faktem jest, że w tamtej części Jury jeżdzi się zupełnie inaczej, choćby z racji innych przewyższeń - na zjazdach jest szybciej ale podjazdy są mozolne i znacznie dłuższe.
Było sporo czasu na rozejrzenie się po okolicy, niestety nie każdy miał na to siłę i ochotę.

Gora

PostNapisane: 12 wrz 2005, 13:46 

Co prawda nie o rowerach - ale o Tenczyńskich więc podaję informację:
Informacja raczej dla osób z Krakowa.
16 września Ośrodek Kultury im. Norwida w Nowej Hucie organizuje autokarową wyprawę do Tenczynka, Tyńca i Balic - zwiedzanie z historykiem sztuki Maciejem Miezianem pod hasłem "Stare domy, znamienite rody - Tenczyńscy herbu Topór"
wyjazd o godz. 10.
kontakt Ośrodek Kultury im. Norwida os. Górali 5 tel/fax 64427 65, 643 4695, e-mail: sekretariat@okn.edu.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 17 lip 2006, 07:25 

Mariusz napisał(a):
Niestety ruiny nie sa w dobrym stanie. Tak naprawde to jest zakaz wstepu na ich teren, ze względów bezpieczeństwa. Co gorsze nic nie wskazuje na to aby sytuacja się poprawiła, a wręcz odwrotnie. Rada Gminy Krzeszowice stwierdziła że nie bedzie dawała pieniedzy na zabezpieczenie jakis ruin, bo ważniejsze sa chodniki. Dodatkowo ruiny są bezkarnie rozjeżdżane przez idiotów motocrosowców. Do tego dochodzi groźny pomysł poprowadzenia przez Rudno (tj. obok rozsypujacych sie ruin, przez środek lasu) zjazdu z autostrady A4 do Krzeszowic. Z Rudna do Krzeszowic jest co prawda obecnie już droga, którą walą tłumy samochodów na zamek, ale otwarcie zjazdu z autostrady to bedzie dla tego miejsca wyrok.
W Rudnie oprócz ruin warto też zaglądnąć na stare kamieniołomy.

Niedługo sam będę miał okazję ocenić jak wyglądają ruiny tego zamku. Na zdjęciach prezentuje się wyśmienicie. Martwi mnie trochę rozwinięta komercja w tamtym miejsu lecz sądzę iż w środku tygodnia kiedy to odwiedzę ten zamek, żadnych straganów, tłumów i innych badziewi nie zobaczę.

Teraz trochę mniej na temat. Czy jest jakieś połączenie z Krzeszowic\Rudna PKS z Babicami(Lipowiec) ?

Gora

PostNapisane: 04 sie 2006, 22:26 
poprawna nazwa jest nazwa TenczyNscya nie Tęczynscy pochodze ztego rodu wiec wiem jezeli amcie wszelkie pytania pisac na maila skejcia.laska@vp.pl

Gora

PostNapisane: 05 sie 2006, 10:24 

Obrazek

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 sie 2006, 18:15 

@v3rt - nie śmiej się tak, nawet pochodzenie w prostej lini od jednego z największych rodów naszej arystokraji nie czyni nikogo doskonałym.
Choć z drugiej strony dawniej przynajmniej dbano o staranną edukację :lol:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 sie 2006, 20:51 

Tenczyn to obecna pisownia, natomiast Tęczyn jest od Tęczy (imię żeńskie, córka Tynka Starży, wg legendy zbudowała zamek)
W dokumentach jest nawet i Thancin :)

Zresztą wg mnie mało istotny w sumie problem - grunt, ze porządne ruiny się ostały.
Szkoda, że nie żyje już świetny przewodnik po zamku :(

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Teraz jest 07 maja 2025, 22:20