Teraz jest 06 maja 2025, 23:08

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2007, 23:19 

W tą niedzielę (17 czerwiec) wyrwałem się na troszkę i przy fajnej rowerowej pogodzie przejechałem cały Jurajski szlak rowerowy od Częstochowy do Krakowa.
Wyjechaliśmy o 5.35 z rynku w Częstochowie i jadąc dość spokojnie, rozmawiając, pstrykając fotki przemierzaliśmy tą wspaniała krainę. Trasa wiedzie przez piachy i piaszczory północy, skałki środka i doliny południa.
Szlak jest bardzo ciekawy i różnorodny od asfaltów,szutrów, ścieżek do stromych mocno krętych jarów.
Szlak jest w miarę dobrze oznaczony, jedynie w Olkuszu, a przede wszystkim w Krzeszowicach można stracić sporo nerwów. Na polu golfowym też jest coś nie tak!!!
Przed samym Krakowem za Rudawą zmieniono szlak, jest łatwiej i nie trzeba wić się pomiędzy domkami jednorodzinnymi.
Szlak kończy się na pętli tramwajowej w Bronowicach, my dojeżdżamy tam z uśmiechem na ustach o 17.15.
Kolejna taka wspaniała rowerowa zabawa już niebawem, bo za niecałe 2 tygodnie.

Jechałem razem z Wojtkiem z Wręczycy i Michałem z Ogrodzieńca (forumowicz ten od Rowerowego nocnego sylwestra)
Pozdrawiam wszystkich rowerzystów

Załączniki:
Stary rynek w Częstochowie - Start
1.jpg
1.jpg [ 188.74 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Olsztyn
2.jpg
2.jpg [ 62.3 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Zrębice
3.jpg
3.jpg [ 177.84 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Piaski północy
4.jpg
4.jpg [ 194.43 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Pustynka za Ostrężnikiem
5.jpg
5.jpg [ 157.69 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Łężec (Morsko)
6.jpg
6.jpg [ 117.89 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Karlin
7.jpg
7.jpg [ 118.33 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Podzamcze
8.jpg
8.jpg [ 144.49 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
No co to?
11.jpg
11.jpg [ 110 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Rabsztyn
12.jpg
12.jpg [ 177.46 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
PowroĽnikowa
13.jpg
13.jpg [ 139.52 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Diabelski most w Czernej
14.jpg
14.jpg [ 210.05 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Beskidzkie widoki z Garbu Tęczyńskiego
15.jpg
15.jpg [ 157.87 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Beznadziejne zakończenie szlaku w Bronowicach
17.jpg
17.jpg [ 153.06 KiB | Przeglądane 7856 razy ]
Gora

PostNapisane: 19 cze 2007, 08:55 

No chłopie :shock: ... To jest dowód na to, że "nogi" się liczą :wink: , a nie najlżejszy rower na świecie.

Gora

PostNapisane: 19 cze 2007, 09:17 

Masochiści :mrgreen: ale wycieczka faktycznie fajna sądząc po fotkach.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 23 cze 2007, 00:52 

Witam,

Oto mój opis tej wycieczki:

Postanowiłem wreszcie wybrać się na trening do Jura Marathonu (190 km). Wyjechałem po 11 rano i udałem się do Cieślina, gdzie wjechałem na szlak. Na początku jechałem w miarę spokojnie, starałem się zapamiętywać szczegóły dotyczące trasy i techniki jej pokonywania. W Jaroszowcu, gdy robiłem zdjęcia, minęło mnie 2 rowerzystów, jednak ze względu na ich rowery nie nabrałem podejrzeń. Uciekłem im, jednak dogonili mnie już za Olkuszem, kiedy robiłem kolejne zdjęcia. Zaczęliśmy rozmowę. Okazało się, że oni również jadą na ten maraton i że chcą dziś dojechać do Krakowa. Zaproponowałem wspólną jazdę. Jednak po kilku kilometrach, przy szybkim i kamienistym zjeździe dobiłem oponę i złapałem kapcia (miałem 5 atm ciśnienia, na wyścig muszę chyba mieć 6 lub więcej...). Ponieważ nie miałem zapasowej dętki (ach ta pewność siebie... - ale z drugiej strony jeszcze nigdy nie złapałem kapcia na tych oponach), musiałem kleić. Raz skleiłem, napompowałem, powietrze ulatuje. No to od początku. Dopiero za drugim razem się udało. Było to bardzo czasochłonne zadanie, pompowanie do 5-6 atmosfer opony może bardziej zmęczyć niż sama jazda. Ale dało radę. Koledzy niestety bardzo daleko odjechali. Postanowiłem ich gonić. Jadę polami za Zawadą, a tu mnie spotkało to, o czym ktoś już wspominał na forum - zaorany szlak i żadnego pomysłu jak dalej jechać. Pojechałem więc prosto i pominąłem zaznaczony na mapie skręt, który w rzeczywistości już nie istnieje. Jadąc tak, droga sie nagle skończyła, patrzę a tu piękna, wykoszona trawka. Nie zdążyłem się nawet zastanowić, a tu nagle słyszę krzyki. I to po angielsku! "What are you doing here?", "This is golf court", "You're not allowed to be here", "We\ve almost hit you " (grali właśnie w golfa) (!) itp. Odpowiedziałem więc: "I'm really sorry but I don't know where to go...". Na co oni: "Just go backwards!". Powiedziałem jeszcze kilka słów do nich, ale generalnie to olałem (tak nieprzyjemnej rodzinki to już dawno nie spotkałem, wydawało mi się, że Anglicy to mili ludzie), wyciągnąłem mapę, by sprawdzić jak jechać. Krzyki się nasiliły, więc zostało mi tylko jechać i uciekać stamtąd. Zauważyłem drogę utwardzoną i wyjechałem koło głównego budynku pola golfowego. Następnie zjechałem do Paczółtowic. Przede mną był kilkukilometrowy, wspaniały, szosowy zjazd. Sporo na nim nadrobiłem i z kolegami spotkałem się w Krzeszowicach (którzy nieźle tam pobłądzili, ja zresztą też...). Dalej jechaliśmy już razem. Do Bronowic dotarliśmy na 17:30. Adam z Wojtkiem jechali od 5:30 rano z Częstochowy i na licznikach mieli około 200 km. Ja niecałe sto :) Następnie przez centrum dotarliśmy do dworca PKP, kupiliśmy bilety i czekaliśmy na pociąg. W pociągu trochę gadaliśmy, a do Zawiercia dotarliśmy na 20:30. Po 15 minutach byłem już w domu. Podsumowując, fantastyczna, niedzielna wycieczka. Już mniej więcej wiem co mnie może czekać na wyścigu i zdaję sobie sprawę z tego, że może być bardzo trudno, z moim rowerem szczególnie na zjazdach w terenie. Jeszcze przede mną kilka treningów... Ale powinno być dobrze :)

Link do wszystkich zdjęć

Poniżej tylko wybrane:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 23 cze 2007, 06:04 

Zdemaskowałeś mnie chłopie!

Gora

PostNapisane: 23 cze 2007, 20:50 

Nieźle panowie !

Gora

PostNapisane: 28 cze 2007, 16:39 

Tym razem w sobotę 30.06 przejedziemy tą trasę w gronie 400-stu miłośników rowerów. To będzie wspaniała impreza JURAMARATON. Wszystkim uczestnikom tej zabawy mówię do zobaczenia na trasie a nieuczestników zapraszam do kibicowania.

Gora

PostNapisane: 28 cze 2007, 18:32 

a wczoraj przed 16.00 widziałem dłuugą kolumnę cyklistów (większość w kaskach) na drodze wojewódzkiej na odc Klucze-Ogrodzieniec (trudno było ją wyprzedzić)

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Teraz jest 06 maja 2025, 23:08