Teraz jest 07 maja 2025, 22:11

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2006, 23:43 

10 czerwca o 10:00 rozpoczął się w Morsku Gwieździsty Zlot. Co prawda nigdzie w sieci nie było o nim nic napisane, ale dzięki kolegom ze szkoły udało mi się w nim uczestniczyć :)

Było wiele kategorii wiekowych i trzy konkurencje. Pierwsza to międzyszkolny drużynowy tor przeszkód. Oczywiście reprezentowałem II LO. Konkurencja nie była specjalnie trudna, wystarczyło wykazać się zręcznością. Polegała na przejechaniu trasy i wykonywaniu zadań specjalnych, między innymi zrzucenie piłeczki, przełożenie kijka, przejechanie w rynnie i po kładce. Jeśli się nie udało zaliczyć jakiegoś zadania - naliczano punkty karne. Oto jak sobie radzę z tym zadaniem:

Obrazek

Kolejna konkurencja to indywidualny wyścig w terenie, to co wszyscy lubią najbardziej :) Niestety, z powodu braku informacji, nikt nie miał pojęcia z jaką trasą przyjdzie się zmierzyć. Okazało się, że miała tylko 2,85 km, ale była bardzo trudna technicznie. Jeśli się ktoś orientuje: ze szczytu stoku zjazd szlakiem niebieskim, potem przejazd na szlak czerwony i tym szlakiem z powrotem na szczyt stoku. Połowa trasy to zjazd, reszta - ciężki podjazd. Ponieważ jechałem w kategorii szkół ponadgimnazjalnych, konkurencja była ciężka. Sporo osób miało dobre rowery górskie, oczywiście buty SPD i stroje kolarskie. Trochę byłem wystraszony widząc taką konkurencję...

A ja jako jedyny na crossie - moim Authorze Classicu... Opony 35 mm slicki napompowane do 5.5 bar, słaba amortyzacja, ogólnie przystosowany do jazdy po szosie. Obok mnie stał taki ładny pomarańczowy downhill z oponami chyba 2.5 i amorkiem minimum 20 cm. I stanęliśmy razem do wyścigu...

Po paru minutach oczekiwania wszycy ruszyli:

Obrazek

Tutaj widać mnie zaraz po starcie: :)

Obrazek

Zaczęło się niestety nieprzyjemnie - wywrotkami. Kilka osób poleciało z rowerów i nie ukończyło wyścigu. Wszystko przez to, że od startu nie wytworzyła się czołówka i od razu był trudny zjazd (wzdłuż wschodniego płotu ośrodka)... Troszkę po prostym i znowu w dół. Wszyscy pędzili jak szaleni. Prawie 40 km/h między drzewami i kamieniami plus ostre zakręty... Dla kogoś kto lubi adrenalinę musiało być cudownie :)
Skończył się zjazd i zaczął się piasek. Potem piasek i podjazd. Tam zacząłem nadrabiać straty - przede wszystkim tym, że biegłem z rowerem w przeciwieństwie do innych, którzy sobie spokojnie szli :) W połowie podjazdu znalazłem się na drugim miejscu. Kolegi - Adriana (z mojej szkoły) nie zdołałem już dogonić, ale nad innymi wyrobiłem sporą przewagę. Ostatecznie 2 miejsce :) Jak na pierwszy w życiu wyścig wystarczy :) Tym bardziej, że przegrałem tylko z doświadczonym maratończykiem :)

Tutaj mijam linię mety:

Obrazek

A po chwili: :)

Obrazek

Dawno już tak wykończony nie byłem... Ten podjazd był naprawdę trudny...

Ogólnie byłem zaskoczony tak dobrym miejscem, przede wszystkim ze względu na rower, który nie sprawił najmniejszych problemów. Ale nie tylko rower się liczy :)

W trzeciej konkurencji już niestety mój rower nie dał rady. Był to podjazd pod stok narciarski bez schodzenia z roweru. Nie była to łatwa konkurencja, bo podjazd jest naprawdę stromy. Najgorsza jednak była śliska trawa na stoku...
Wystartowało może 20 osób. Niektórzy ruszyli szybko i walczyli o zwycięstwo. Ja jednak ruszyć nie zdołałem. Pedałowałem, ale stałem w miejscu... Więc się poddałem...
Rzecz w tym, że do tej konkurencji z racji niskiej wagi cross by się nadawał, ale musiałby mieć choć odrobinkę bieżnika na tylnej oponie :)

Stok wyglądał tak:

Obrazek

A tu ja walczący z podjazdem:

Obrazek

Ogólnie impręzę uznaję za udaną. Była bardzo miła atmosfera i chyba nikt nie żałował. Tym bardziej, że uczestnictwo było darmowe, a niektórzy nie mogli unieść swoich nagód ;)

Obrazek

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 cze 2006, 04:22 

Mógłbyś jeździć zawodowo i nieźle byś sobie radził, jeszcze tylko kilka lat treningu :D
Ja żałuje że nie mam narazie rowerka górskiego bo wśród dziewczyn konkurencja była taka że ręce opadają (jak można startować w wyścigu z błotnikami i dzwonkiem :? :?: ) - wygrałabym napewno i dostałabym kredki :mrgreen:
Jak na pierwszy wyścig poradziłeś sobie dużo lepiej odemnie - ja rok temu na mojej pierwszej czasówce w Darłowie byłam 3. od końca i skończyło się to grypą (było zimno i wiało, a trener kazał startować w ubranku z krótkim rękawkiem :( ). Ale pociesza mnie to że i tak pierwsza nie mogłam być bo startowała też sama Bogusia Matusiak (jakby ktoś nie wiedział - ona wygrywa wszystkie wyścigi w jakich startuje)

Gora

PostNapisane: 11 cze 2006, 20:37 

gratulacje :)

Gora

Tytuł: rowery
PostNapisane: 12 cze 2006, 13:29 
[quote="Robert"]gratulacje :)[/quote malo jest tego typu imprez , ale u nas w Zloczewie ( to na skraju wyzyny Kr Cz na północ od Wielunia _ wysoczyzna Złoczewska) tez jest taki rajd , odbywa sie w maju i nazywa Tour de Zloczew -szumnie bo szumnie , ale fajnie , zapraszam w przyszlym roku po kredki do Złoczewa

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Teraz jest 07 maja 2025, 22:11