Teraz jest 08 maja 2025, 20:49

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 wrz 2010, 14:52 

markpm napisał(a):
Teren pustyni należy do jednostek podległych pod władze centralne (Wojsko Polskie, Lasy Państwowe) i - naturalną koleją rzeczy - to te jednostki ponoszą koszty związane z utrzymaniem terenu (pieniążki pochodzą z budżetu centralnego). W takim razie to był, jest i będzie także Twój "problem".

Zatem Wojsko i Lasy powinny zająć się problemem quadów. Co ma do tego gmina, że za jej pieniądze ma być stawiany znak?

markpm napisał(a):
będzie

Może ktoś kiedyś wykupi teren pustyni, ogrodzi i nie będzie dyskusji czy powinien być znak czy nie.

Cytuj:
Dlatego będzie tak wykonana żeby było ją ciężko zniszczyć. Będzie wysoko zamieszczona to tak łatwo nie pomalują.

Obrazek
No i niech powstanie coś takiego za 100.000 zł nawet. Quadowcy się tego przestraszą? To rozwiązuje problem? Ok, wandale mają utrudnione zadanie teraz, ale jakim kosztem obywateli?

Cytuj:
Jeśli nie jesteś członkiem takiego Towarzystwa które chce wyłożyć na to pieniądze to nie jest to Twój problem ani tym bardziej podatników, tylko ludzi którym na tym zależy i ich sponsorom, a czy tam będą gwiazdki na tym czy nie to już jest nasza sprawa.

Wcześniej powiedziałeś, że znak będzie z pieniędzy budżetu. Teraz piszesz, że z pieniędzy sponsorów i ludzi, którym na tym zależy - i nie mam nic przeciwko temu! Nie przeczytałeś dokładnie, ale wcześniej napisałem to nawet:
Grzesiek napisał(a):
Jak to w budżecie? Dlaczego publiczne pieniądze na to idą - wyjdzie na to, że nawet 'quadowcy' dorzucili się do tych znaków. Zbierzcie grupę komu zależy na znakach, zróbcie ściepę i za swoje pieniądze instalujcie znaki.

Za swoje, róbta co chceta.

Cytuj:
Bardzo ciekawe stwierdzenie nie wiem na jakim Ty świecie żyjesz wiem natomiast jedno jak taki delikwent przetrąci sobie kark nie daj Boże jeszcze komuś będziemy robić na jego rentę i leczenie.

Jedna z wielu paranoi w Polsce - uczciwie pracujący ludzie utrzymują 'bezmózgiego' quadowca. Oczywiście nie powinno tak być.

Cytuj:
Cytuj:
Z tego co wiem nie jest zabronione dzieciom zwiedzać pustynię i spędzać tam czas. Nie wiem skąd wywnioskowałeś, że tak nie myślę.

Tutaj masz odpowiedź:
Cytuj:
Nie do końca rozumiem. Jak będę miał pociechy będę z nimi wychodził na spacer wyszukując bezpieczne miejsca, jak dorosną, będę polecał bezpieczne miejsca na spacer i ostrzegał przed niebezpiecznymi

Ciekawe wnioski wyciągasz z moich wypowiedzi. Nie chce mi się nawet tego komentować.

Cytuj:
To nie było stwierdzenie. Stwierdzenia nie zaczyna się zdaniem "może" bardziej było to zapytanie:

Bawimy się w polonistów? "może" nie jest zdaniem.
Nawet jeżeli było to "zapytanie" to zarzucasz mi tym zapytaniem, że:
"powinienem ustąpić miejsca quadowcom, żeby mogli niszczyć pustynie, itd.",
To ja też powtórzę: Ciekawe wnioski wyciągasz z moich wypowiedzi. Nie chce mi się nawet tego komentować.

Cytuj:
Znajdź lepsze metody edukowania off-roadowców najlepiej całkowicie bezpłatne, na pewno wiele osób będzie Ci bardzo wdzięcznych no i sama natura Ci podziękuje. Jeśli wymyślisz taki sposób i metodę, znajdą się zapewne tacy jak Ty którzy i tak będą negować "w imię zasad".

Bo jak nie znajdę, to znaczy, że jestem miłośnikiem quadów i niszczycielem pustyni?
A dlaczego ja mam to robić? Teren należy, jak napisal markpm, do Wojska i LasówPańst. Niech oni szukają, niech oni wynajmą specjalistę. Ale zaraz, zaraz... czy nie napisałem jakieś 8 postów temu, że należy srogo karać i skutecznie egzekwować?

Cytuj:
Tu się akurat z Tobą zgadzam więc kończę tą rozmowę.

Dzięki Bogu.

Cytuj:
Pozdrawiam

Dziękuję za pozdrowienia. Również pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 26 wrz 2010, 16:15 

Dawidzie odbiegając od wątku przewodniego, poniższych uwag nie traktuj jako zaczepek, to sprawy na które powinieneś zwrócić większą uwagę.

dawidoruba napisał(a):
... Mają być metalowe i duże żeby z daleka kuły w oczy...

A o czymś takim jak ochrona krajobrazu i zaśmiecanie przestrzeni społecznej słyszałeś.
Mamy już na Jurze aż nadto banerów, tablic itp. nikomu do szczęścia niepotrzebnych elementów, degradujących krajobraz.
Tablice są potrzebne ale koniecznościa jest projekt i lokalizacja nie kolidująca z otoczeniem. Wystarczą dziwnie poustawiane i oczoj...e tablice GOPR/WOŚP

dawidoruba napisał(a):
... A do tego skąd na to fundusze pójdą to już nie Twój problem tylko nasz...

Nasz tzn. czyj?
Naprawdę doceniam Twój zapał, ale to nie jest Twoja prywatna piaskownica i chcąc zyskać sprzymierzeńców zacznij bardziej ważyć publiczne wypowiedzi. Piszesz jako osoba prywatna, czy upoważniony przedstawiciel organizacji/instytucji mającej prawny nadzór nad obszarem?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 16:41 

Grzesiek napisał(a):
Zatem Wojsko i Lasy powinny zająć się problemem quadów. Co ma do tego gmina, że za jej pieniądze ma być stawiany znak?

Gdzie pisze że za gminy pieniądze ma być stawiany znak? Też mi się nie chce nawet tego komentować, znowu coś sobie ubzdurałeś.

Grzesiek napisał(a):
Może ktoś kiedyś wykupi teren pustyni, ogrodzi i nie będzie dyskusji czy powinien być znak czy nie.

Nie licz na to.

Cytuj:
Obrazek
No i niech powstanie coś takiego za 100.000 zł nawet. Quadowcy się tego przestraszą? To rozwiązuje problem? Ok, wandale mają utrudnione zadanie teraz, ale jakim kosztem obywateli?
Brak słów, sam sobie narzucasz jakieś ceny, a później się tego trzymasz jakby to ktoś inny napisał. Quadowcy nie mają się przestraszyć, quadowcy mają to zobaczyć, tablice mają edukować i pokazywać że nie wolno jeździć.

Grzesiek napisał(a):
Wcześniej powiedziałeś, że znak będzie z pieniędzy budżetu. Teraz piszesz, że z pieniędzy sponsorów i ludzi, którym na tym zależy - i nie mam nic przeciwko temu! Nie przeczytałeś dokładnie, ale wcześniej napisałem to nawet

Czy należałeś kiedyś do jakiegoś stowarzyszenia? Po Twoich postach śmiem twierdzić że chyba nie należałeś bo zielonego pojęcia nie masz o tym co to budżet Stowarzyszenia i co na niego się składa. Tak po krótce napiszę Ci co wchodzi w skład takiego budżetu: składki członkowskie, wpływy z działalności statutowej, dotacje, darowizny (również sponsorów) itd. Nie napisałem też nigdzie że będą to pieniądze z Budżetu Gminy czy Starostwa. Instytucją odpowiedzialną za ustawienie takich znaków może być również Stowarzyszenie które się tego podejmie i które złoży odpowiedni projekt.

Grzesiek napisał(a):
Jedna z wielu paranoi w Polsce - uczciwie pracujący ludzie utrzymują 'bezmózgiego' quadowca. Oczywiście nie powinno tak być.

Ale tak jest i będzie więc wolałbym postawić 20 znaków niż utrzymywać takiego delikwenta z naszych podatków, bo później miesięczny koszt leczenia takiego kolesia może być równoznaczny z postawieniem nie jednej tablicy. Tylko że jego trzeba będzie leczyć długie lata a tablice trzeba będzie tylko co jakiś czas odnawiać. To się nazywa czysta ekonomia.

Cytuj:
Z tego co wiem nie jest zabronione dzieciom zwiedzać pustynię i spędzać tam czas. Nie wiem skąd wywnioskowałeś, że tak nie myślę.
Tutaj masz odpowiedź:
Nie do końca rozumiem. Jak będę miał pociechy będę z nimi wychodził na spacer wyszukując bezpieczne miejsca, jak dorosną, będę polecał bezpieczne miejsca na spacer i ostrzegał przed niebezpiecznymi

Grzesiek napisał(a):
Ciekawe wnioski wyciągasz z moich wypowiedzi. Nie chce mi się nawet tego komentować.

Jeśli myślisz że rozwiązaniem takiej sprawy jest wyszukiwanie bezpiecznych miejsc na spacery dla siebie i dzieci to muszę cię rozczarować bo nigdy nie będziesz wiedział w którym momencie i skąd może nadejść niebezpieczeństwo. Większość turystów też idzie z przekonaniem że jest bezpiecznie zwiedzać lasy, atrakcje turystyczne, parki itp. Potem się okazuje że kogoś potrącono w lesie quadem, crosem itp. tam gdzie nie powinno ich być. Mnie też się już nie chce komentować tego Twojego postrzegania na ten temat.

Grzesiek napisał(a):
Bo jak nie znajdę, to znaczy, że jestem miłośnikiem quadów i niszczycielem pustyni?
A dlaczego ja mam to robić? Teren należy, jak napisal markpm, do Wojska i LasówPańst. Niech oni szukają, niech oni wynajmą specjalistę. Ale zaraz, zaraz... czy nie napisałem jakieś 8 postów temu, że należy srogo karać i skutecznie egzekwować?

Skoro jesteś takim ekonomistą, że nie zgadzasz się na postawienie za pieniądze podatników znaków, a zgadzasz się na opłacanie strażników (bo ktoś by musiał łapać i egzekwować) na danym terenie co ich pensja przekraczała by o wiele więcej niż te znaki warte, a byli by opłacani przez Państwo czyli przez nas to masz bardzo ciekawe podejście do całej sprawy i wydaje mi się że się troszkę pogubiłeś w tym wszystkim.

Twojej pesymistycznej postawy do czegoś co nikt Ci nie każe wykonywać, nikt Ci nic nie każe z tym robić też nie chce mi się komentować. Tak więc na Twoje zaczepki już odpowiadać nie będę. Więc jeśli coś napiszesz skierowanego do mnie, nie wnoszącego nic mądrego do rozmowy , a ja nie odpisze to znaczy że nie warte to było mojego czasu i komentarza.
Pozdrawiam

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 16:59 

Michał napisał(a):
A o czymś takim jak ochrona krajobrazu i zaśmiecanie przestrzeni społecznej słyszałeś.
Mamy już na Jurze aż nadto banerów, tablic itp. nikomu do szczęścia niepotrzebnych elementów, degradujących krajobraz.
Tablice są potrzebne ale koniecznościa jest projekt i lokalizacja nie kolidująca z otoczeniem. Wystarczą dziwnie poustawiane i oczoj...e tablice GOPR/WOŚP

Tak się składa że słyszałem, i jeśli chodzi o ochronę środowiska mam bardzo duży zakres wiedzy. Tak dla Twojej potrzeby na Dąbrówce stoi duża tablica informująca o Pustyni ma być nad nią dospawany Baner Informujący o zakazie. W Kluczach na Czubatce ma być na wieży PPOŻ na wysokości 1 kondygnacji przyspawana. Tak więc nie będzie postawiona na środku pustyni czy na innym obszarze tylko na miejscu w którym już stoją lub stały kiedyś inne tablice informacyjne. Dodatkowo nie ma to być na zasadzie kolidowania z otoczeniem, a ma być to informacja o zakazie jazdy i niszczenia przyrody, więc jakby nie było jakąś edukacją tych co niby nie wiedzą że jeździć nie można.

Michał napisał(a):
Nasz tzn. czyj?
Naprawdę doceniam Twój zapał, ale to nie jest Twoja prywatna piaskownica i chcąc zyskać sprzymierzeńców zacznij bardziej ważyć publiczne wypowiedzi. Piszesz jako osoba prywatna, czy upoważniony przedstawiciel organizacji/instytucji mającej prawny nadzór nad obszarem?

Piszę to jako osoba upoważniona i odpowiedzialna za projekt. Satysfakcjonuje Cię taka odpowiedź?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:11 

Jak sobie pomyśle, że zbliża się czas kiedy coraz szybciej robi się ciemno i czas kiedy zła pogoda będzie miała przewagę nad dobrą i jak do tego wszystkiego dodam, że będzie wiecej czasu nad śleczeniem przy klawiaturze to .... przechodzą mnie dreszcze i zaczynam sie bać.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:17 

Nie satysfakcjonuje, albo piszesz otwarcie kto tablice będzie stawiał (nie jacyś tajemniczy my, bo z kontekstu postów nie wynika to zacz ci my), albo nie piszesz wcale.
Tak dla Twojej wiedzy o moją znajomość Wyżyny Częstochowskiej i jej obrzeży możesz być spokojny i to by było na tyle, bo dalsze pisanie sensu głębszego nie ma.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:30 

My czyli między innymi ja. Tyle Ci musi na razie wystarczyć. Będą montowane to się dowiecie kto jeszcze oprócz mnie.
Michał napisał(a):
Tak dla Twojej wiedzy o moją znajomość Wyżyny Częstochowskiej możesz być spokojny i to by było na tyle, bo dalsze pisanie sensu głębszego nie ma.
A co mi do Twojej wiedzy na temat Wyżyny Częstochowskiej? Bo nie wiem do czego pijesz.
Przecież nie napisałem Ci że się nie znasz. Przeczytaj jeszcze raz i przeanalizuj, może tego potrzebujesz. Po tym co napisałeś też stwierdzam że to by było na tyle, i dalsze pisanie sensu nie ma.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:35 

Dawid, niepotrzebnie wikłasz się w cytaty, zaczyna się pora zrzędzenia (jak słusznie zauważył miki) i będziesz miał marudów na pęczki. Rób swoje i pokazuj efekty.

Ostatnio edytowano 26 wrz 2010, 17:40 przez Robert, łącznie edytowano 1 raz

Gora

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:36 

Dzięki Robert. Poprawiłeś mi nastrój. Pozdrawiam

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:44 

Piję do:

dawidoruba napisał(a):
Tak dla Twojej potrzeby na Dąbrówce stoi duża tablica informująca o Pustyni ma być nad nią dospawany Baner Informujący o zakazie

Albo piszemy bez emocji i personalnych przepychanek, albo nie piszemy wcale - im szybciej to zrozumiesz i zaakceptujesz tym szybciej zyskasz sympatie i osoby które wesprą Twoje (czy też w których Ty uczestniczysz) działania.

dawidoruba napisał(a):
My czyli między innymi ja. Tyle Ci musi na razie wystarczyć. Będą montowane to się dowiecie kto jeszcze oprócz mnie.

W takim wypadku nie piszesz nic, zrozum że w działalności społecznej nie ma miejsca na niedomówienia i tajemnice. Jeżeli pracuje w UG/LP/... to również jak w poprzednim zdaniu...

Jeżeli również uważasz że szkoda pisać to OK, może z czasem...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:44 

Szkoda zdrowia ;), w tym wątku napisano wszystko co się mieści w temacie, teraz liczy się to co się robi, ja na ten przykład zdycham (jakieś grypsko) i nie mam siły na następne walki, zapraszam do czytania całego wątku przed zabraniem głosu.

Gora

PostNapisane: 26 wrz 2010, 17:53 

[macie jeszcze trochę litanii, bo mnie naszło :)]

dawidoruba napisał(a):
Gdzie pisze że za gminy pieniądze ma być stawiany znak? Też mi się nie chce nawet tego komentować, znowu coś sobie ubzdurałeś.

Gdzie pisze, że ma być stawiany znak? Dyskutujemy o sytuacjach hipotetycznych. Poza tym, napisałeś o „budżecie danych instytucji”. Domyśliłem się, że chodzi Ci o gminę, jeżeli nie to sprostuj i powiedz konkretnie jakich instytucji. Bo „daną” instytucją może być cokolwiek.

dawidoruba napisał(a):
Brak słów, sam sobie narzucasz jakieś ceny, a później się tego trzymasz jakby to ktoś inny napisał. Quadowcy nie mają się przestraszyć, quadowcy mają to zobaczyć, tablice mają edukować i pokazywać że nie wolno jeździć.

Ok, nie obchodzi mnie tablica, może być na niej nawet Twoje zdjęcie – byle nie z kasy publicznej. I oczywiście jak się zgodzi Wojsko/LP.

dawidoruba napisał(a):
Czy należałeś kiedyś do jakiegoś stowarzyszenia? Po Twoich postach śmiem twierdzić że chyba nie należałeś bo zielonego pojęcia nie masz o tym co to budżet Stowarzyszenia i co na niego się składa. Tak po krótce napiszę Ci co wchodzi w skład takiego budżetu: składki członkowskie, wpływy z działalności statutowej, dotacje, darowizny (również sponsorów) itd. Nie napisałem też nigdzie że będą to pieniądze z Budżetu Gminy czy Starostwa. Instytucją odpowiedzialną za ustawienie takich znaków może być również Stowarzyszenie które się tego podejmie i które złoży odpowiedni projekt.

No i bardzo dobrze. Jest to sprawa Waszego stowarzyszenia (a tak btw, jakiego?), a nie moja.

dawidoruba napisał(a):
Ale tak jest i będzie więc wolałbym postawić 20 znaków niż utrzymywać takiego delikwenta z naszych podatków, bo później miesięczny koszt leczenia takiego kolesia może być równoznaczny z postawieniem nie jednej tablicy. Tylko że jego trzeba będzie leczyć długie lata a tablice trzeba będzie tylko co jakiś czas odnawiać. To się nazywa czysta ekonomia.

Czystą ekonomią jest zlikwidowanie ZUSu i NFZ (mowa tu o rencie i leczeniu delikwenta). Ale ty odrzuciłeś to założenie w pierwszych wyrazach powyższego cytatu.

dawidoruba napisał(a):
Jeśli myślisz że rozwiązaniem takiej sprawy jest wyszukiwanie bezpiecznych miejsc na spacery dla siebie i dzieci to muszę cię rozczarować bo nigdy nie będziesz wiedział w którym momencie i skąd może nadejść niebezpieczeństwo. Większość turystów też idzie z przekonaniem że jest bezpiecznie zwiedzać lasy, atrakcje turystyczne, parki itp. Potem się okazuje że kogoś potrącono w lesie quadem, crosem itp. tam gdzie nie powinno ich być. Mnie też się już nie chce komentować tego Twojego postrzegania na ten temat.

Dysponujesz konkretnymi danymi o potrąceniach człowieka quadem, crossem? Wypadki chodzą po ludziach, trudno. Nie wydaje mi się, że jest ich tak dużo, że trudno jest znaleźć bezpieczne miejsce do spaceru. I czy naprawdę na pustyni jest tak dużo quadów cały czas, że nie da się nogi na piasek postawić?

dawidoruba napisał(a):
Skoro jesteś takim ekonomistą, że nie zgadzasz się na postawienie za pieniądze podatników znaków, a zgadzasz się na opłacanie strażników (bo ktoś by musiał łapać i egzekwować) na danym terenie co ich pensja przekraczała by o wiele więcej niż te znaki warte, a byli by opłacani przez Państwo czyli przez nas to masz bardzo ciekawe podejście do całej sprawy i wydaje mi się że się troszkę pogubiłeś w tym wszystkim.

Tak, myślę, że na dłuższą metę podobna rzecz rozwiązałaby problem. Może się nie opłaca, ale podstawą funkcjonowania państwa jest przestrzeganie prawa, praworządność i jego egzekwowanie. Jak chcesz ekonomii to proszę bardzo – wg mnie znak nie rozwiązuje problemu. Jest tańszy, ale go nie rozwiąże. Jak chcę sportowy samochód, to kupno malucha, nie rozwiąże mojego problemu. Muszę kupić 50 razy droższe Porsche – mój problem będzie wtedy rozwiązany.

dawidoruba napisał(a):
Twojej pesymistycznej postawy do czegoś co nikt Ci nie każe wykonywać, nikt Ci nic nie każe z tym robić też nie chce mi się komentować. Tak więc na Twoje zaczepki już odpowiadać nie będę. Więc jeśli coś napiszesz skierowanego do mnie, nie wnoszącego nic mądrego do rozmowy , a ja nie odpisze to znaczy że nie warte to było mojego czasu i komentarza.

Ja myślałem, że dyskutujemy, podczas, gdy Ty nazywasz moje wypowiedzi „zaczepkami”. Mogłeś w ogóle nie odpowiadać – zaoszczędziłbyś kupę czasu i miejsca na serwerze. Ekonomia... :)

Gora

PostNapisane: 26 wrz 2010, 18:02 

Michał napisał(a):
Albo piszemy bez emocji i personalnych przepychanek, albo nie piszemy wcale - im szybciej to zrozumiesz i zaakceptujesz tym szybciej zyskasz sympatie i osoby które wesprą Twoje (czy też w których Ty uczestniczysz) działania.

Z tego co widzę to jak na razie Ty robisz wycieczki personalne i unosisz się emocjami. Jeśli napisałem "tak dla Twojej potrzeby" to uznałem że chcesz bardzo poznać miejsce w którym będą montowane, więc odpowiedziałem na Twoje pytanie. Jeśli Ty nie potrafisz tego zrozumieć to nie ja mam problem tylko Ty sam ze sobą.

Michał napisał(a):
W takim wypadku nie piszesz nic, zrozum że w działalności społecznej nie ma miejsca na niedomówienia i tajemnice. Jeżeli pracuje w UG/LP/... to również jak w poprzednim zdaniu...
Jeżeli również uważasz że szkoda pisać to OK, może z czasem...

Wiesz co to jest wolność słowa? Fora służą do wypowiadania się i zabierania głosu. Jeśli się z tym nie zgadzasz to masz z kolejną rzeczą problem. Może z czasem też to ...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 18:15 

Grzesiek napisał(a):
Ja myślałem, że dyskutujemy, podczas, gdy Ty nazywasz moje wypowiedzi „zaczepkami”. Mogłeś w ogóle nie odpowiadać – zaoszczędziłbyś kupę czasu i miejsca na serwerze. Ekonomia... :)

Faktycznie większą ekonomią było by Ci nie odpowiadać w tym temacie bo i tak nic nie rozumiesz. Tak więc bez odbioru.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 wrz 2010, 18:22 

OK chyba rzeczywiście szkoda Twojego czasu by "dyskutować" z kimś kto jak wszem i wobec wiadomo mam zbyt duże problemy emocjonalne i nie potrafi czytać :mrgreen:

edit godz. 19:41

A chociaż nie, może jednak warto.

Odpowiadając wprost - sugeruję po raz n-ty większą dbałość o formę wypowiedzi, bo brak precyzji w dyskusji prowadzi do nieporozumień. W konkretnym wypadku zwrot "Tak dla Twojej potrzeby na Dąbrówce stoi duża tablica informująca o Pustyni" sugeruje że to nowość i masz poważne wątpliwości czy o tym fakcie wiem.

Rozważ tekst dotyczący do prawda interpunkcji, który jednak ma szerszy wydźwięk :

Przychodzi depesza o treści "Powiesić nie można uwolnić" tylko w którym miejscu miał być przecinek?

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona

Teraz jest 08 maja 2025, 20:49