Teraz jest 05 maja 2025, 13:50

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 09 wrz 2010, 12:43 

Witam.
To ja może się wypowiem jako prezes TJ. Inicjatywa jest jak najbardziej pozytywna, chyba wszyscy członkowie są tego zdania. Aleksander korzystając z własnego doświadczenia życiowego naświetlił tylko szerszy kontekst problemu jakim jest ogólne odśmiecanie. Postronny konsument dysputy mógł się dowiedzieć, że w poszczególnych gminach jurajskich a także poza jurajskich stosuje się różne praktyki wywozu odpadów, jednak lasy wszędzie mamy z grubsza tak samo brudne. Dawidzie bez urazy, czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że pewne rzeczy chcesz na TJ wymuszać, stawiając nas pod ścianą. Albo się opowiecie bezdyskusyjnie za moją koncepcją, albo .......no właśnie. Moim zdaniem nie tędy droga. Reasumując TJ jak najbardziej popiera Twoją inicjatywę jednak 18.09 realizujemy także swój dawno rozpoczęty projekt. Oczywiście jeżeli któryś z członków TJ zamierza wziąć udział w "Czystej Jurze" nie widzę problemu, ważne, że robimy coś pożytecznego.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 09 wrz 2010, 12:47 

Robert napisał(a):
Znowu łapiecie się za słówka i obrażacie na siebie, jednak sieć nie jest dobrą formą kontaktów międzyludzkich, w realu rozmowa wyglądałaby zupełnie inaczej ....

Ha i tu się z Tobą zgodzę :mrgreen: Akurat śmieci to jeden z moich ulubionych tematów, pisałem już parę razy na forum o tym ;) . Zgadzam sie również z Alkosandrem iż wiele by rozwiązała możliwość wywózki śmieci przez osobę prywatną na wysypisko a nie przez pośrednika. Raz czy dwa razy do roku kiedy można wystawiać dowolne odpady to zdecydowanie za rzadko dla wielu ludzi. Nie wspomne tu o gruzie budowlanym którego nie jak nie ma gdzie wyrzucić... A sama inicjatywa podoba mi się i wezmę udział.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 wrz 2010, 13:21 

u469 nie miałem na celu niczego na was wymuszać, jak napisałem w pierwszym poście chciałem was jako TJ i członków Forum Jurajskiego zaprosić do tej akcji (było to zaproszenie nie wywieranie presji). Po drugie chciałem wam tez w ten sposób zrobić taką reklamę (wasze logo na dyplomach dla szkół i uczniów itp.), bo mimo naszych kilku sprzeczek działamy razem na rzecz poprawy stanu ogólnego Jury i miło by było współpracować. Oczywiście z tego co mi teraz naświetliłeś 18.09 realizujecie swój projekt który jak najbardziej też popieram, a który koliduje z naszym terminem. Odnosząc się do postu miki i alkosandra też bym chciał żeby takie wywózki śmieci były częściej organizowane, ale my jesteśmy za malutcy żeby to zmienić, może kiedyś prawo się zmieni i będziemy jako Stowarzyszenia mieli więcej do powiedzenia w kwestiach nas nurtujących. Dziękuję za wypowiedzenie się na ten temat i przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją postawą.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 wrz 2010, 19:19 

Spoko, fajnie podsumowałeś i wszyscy to rozumieją (tak myślę ;) ). Mam nadzieję, że następne pomysły jakie wrzucisz będą równie pożyteczne jak dotychczas i uda się zgrać czasowo. Oczywiście warto od razu uderzać do Prezesa ;), inaczej znowu temat rozmyje się w dywagacjach.

Gora

PostNapisane: 14 wrz 2010, 14:29 

Jeśli by ktoś był chętny to tutaj jest program:
Program akcji "Czysta Jura"
8:00 — zbiórka uczniów w wyznaczonych miejscach i przejazd autokarami na teren
przeznaczony do sprzątania
8:15 — rozpoczęcie akcji na terenie aminy Olkusz i Klucze (sprzątanie wybranych terenów):
• gmina Olkusz:
- teren starego cmentarza żydowskiego i okoliczny lasek (leśnictwo Pomorzany)
- szlak rowerowy miedzy ruinami zamku w Rabsztynie a skałkami Pomorzańskimi
w Pomorzanach (leśnictwo Rabsztyn)
• gmina Klucze:
- teren wokół stawu Czerwonego i Zielonego w Kluczach (leśnictwo Golczowice)
- teren leśny na "Kobylicy" (leśnictwo Golczowice)
11:00 — zakończenie sprzątania śmieci i przejazd do ośrodka naukowo — dydaktycznego
Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego w Smoleniu
11:30 — zapoznanie uczestników akcji z walorami przyrodniczymi oraz bioróżnorodnością
Jury Krakowsko-Częstochowskiej
—przejście ścieżka dydaktyczną „Po Dolinie Wodącej"
lub;
- zwiedzanie rezerwatu „Smoleń" z ruinami średniowiecznego zamku na szlaku
„Orlich Gniazd"
13:00-14:00 — konkurs plastyczny pod hasłem: „Chrońmy bioróżnorodność — segregujmy
odpady";
oraz wypełnianie kart pracy przez uczestników akcji
14:00 — 15:30 — wspólne ognisko (pieczenie kiełbasek) oraz zwiedzanie ekspozycji
muzealnej w ośrodku ZPK w Smoleniu
- pogadanka na temat problemu zaśmiecania lasów w lasach, nadleśnictwa
Olkusz
15:30 — ogłoszenie wyników konkursu i rozdanie nagród oraz dyplomów
16:00 - zakończenie akcji „Czysta Jura"

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 15 wrz 2010, 15:25 

Niestety z przyczyn nie od nas zależnych "Akcja Czysta Jura" zostaje przeniesiona na inny termin i odbędzie się 23.09.2010 r a nie jak wcześniej podałem 18.09.2010.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 17 wrz 2010, 15:56 

Wczoraj oglądałem program w TVP3- Kraków. To donośnie śmietnisk w Dolinie Racławki. Okazuje się ,że problem wygląda tragicznie tylko na forum. Leśnicy co tydzień po każdym wekendzie sprzątają po turystach(gospodarz nie namawiał nikogo do udziału w akcjach).
Na naszych szlakach( z dala od miejsc topowych) raczej porządek. Natomiast zauważyłem w okolicach Karlina jak na czerwonym szlaku powstają zalążki wąwozu( będzie jak w okolicach Sandomierza). Tak na moje chłopskie oko- bardzo dobry ostry piach- na budowie jak znalazł.

Załączniki:
13.JPG
13.JPG [ 235.15 KiB | Przeglądane 3483 razy ]

PostNapisane: 17 wrz 2010, 19:03 

mlody napisał(a):
Leśnicy co tydzień po każdym wekendzie sprzątają po turystach(gospodarz nie namawiał nikogo do udziału w akcjach).

No to fajnie żeby wlazł czasem do potoku albo namówił kogoś na akcję, bo pustych pojemników po napojach, olejach silnikowych itp. jest tam cała masa.

Gora

PostNapisane: 25 wrz 2010, 07:08 

Gazeta Krakowska
Cytuj:
Olkusz: zebrali w lasach 150 worów pełnych śmieci
Obrazek

Uczniowie gminy Olkusz i Klucze ruszyli do lasów, by wysprzątać je ze śmieci. Ta wyprawa to część akcji "Czysta Jura". W ciągu kilku godzin zebrali 150 120-litrowych worów.

- To wstyd, że my tyle śmiecimy i wyrzucamy wszystko gdzie popadnie - oburza się 10-letnia Maja Tomsia z Olkusza. Dzieci wysprzątały miejsca najczęściej odwiedzane przez turystów i trasy wzdłuż szlaków. Teren w okolicy starego cmentarza żydowskiego i lasek przy os. Pakuska w Olkuszu, czerwony szlak rowerowy "Orlich Gniazd" oraz niebieski szlak rowerowy przez Rabsztyn.

W Kluczach
wysprzątały teren wokół stawu Czerwonego i Zielonego oraz wzgórze Dąbrówka przy Pustyni Błędowskiej. - Mieliśmy idealną pogodę do przeprowadzenia akcji - cieszy się Ryszard Malik z Nadleśnictwa Olkusz i zapowiada, że to nie koniec sprzątania lasu.

Zamiarem organizatorów akcji było zasygnalizowanie problemu "śmieciowego". Rocznie Nadleśnictwo Olkusz z lasów wywozi około 30 ton śmieci. Gminy Olkusz i Klucze jeszcze więcej, bo nawet do 50 ton.
Na zakończenie sprzątania 80 dzieci biorących udział w akcji, ich opiekunowie oraz organizatorzy usiedli przy wspólnym ognisku i usmażyli smakowite kiełbaski. Oczywiście po swojej biesiadzie dokładnie posprzątali. Trzeba więc brać z nich przykład.

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Teraz jest 05 maja 2025, 13:50