To jest informacja na ten temat z Onetu :
http://wiadomosci.onet.pl/1218523,11,item.html
Jura: Poszukiwania 16-latki
Pracowity wieczór wigilijny mieli ratownicy Jurajskiej Grupy GOPR. Przez 5 godzin, do północy poszukiwali oni 16-latki, która według rodziców przebywała na Jurze z kolegami.
Jak się później okazało dziewczyna po prostu spóźniła się do domu - powiedział Piotr Van der Coghen naczelnik jurajskiego GOPR.
Około godziny 19 do dyżurnego ratownika zadzwonił z Warszawy ojciec dziewczyny. Natychmiast rozpoczęto poszukiwania nastolatki. Jurajskie jaskinie i szlaki przeszukiwało 12 ratowników z psami. O północy rodzice zawiadomili GOPR, że dziewczyna dotarła do domu. Jak tłumaczyła rodzicom, nie dotarła z kolegami do Warszawy na wigilię, gdyż mieli problemy komunikacyjne. Nie zawiadomiła o tym rodziców, gdyż jak twierdziła, rozładowała się jej komórka.
Nie wiadomo, czy rodzice dziewczyny zostaną obciążeni kosztami akcji ratunkowej, spowodowanej nieodpowiedzialnym zachowaniem 16-letniej dziewczyny.
Faktycznie , dwukrotnie w dniu 25.12.05 widziałem to w TV . Najpierw w regionalnej a potem w głównym wydaniu Wiadomosci na 1 . Dla mnie była to jedna wielka lipa . Pokazują goprowców jak siedzą i jedzą kolację wigilijną a tutaj z głośników wydobywa się komunikat : uwaga, rozpoczynamy akcję..., itd. Przecież ten materiał był ściemą na maxa , te skutery i quady z kogutami ( słuchajcie , jedno ujęcie - kamera na skuterze filmuje goprowca jadącego na skuterze z przodu i tamten zdejmuje nogę i robi jakieś wygibasy ; normalnie cyrk

) , zdjęcia z szlaku , goprowiec wychodzący z jaskini i kierujący głowę w kierunku kamery mówi - nie ma tu nikogo . Potem oczywiście było przemówienie PvDC , który stał w czarnym kasku z napisem GOPR i coś gadał .
A najlepsze dla mnie było to ,że w Aktualnościach podano następującą przyczynę zaginięcia dziewczyny - przyjechała na Jurę , bo szukała noclegu na sylwestra . Dwie godziny poźniej w Wiadomościach - dziewczyna przyjechała z koleżanką żeby sobie pochodzić po jaskiniach .
Kto chciał nakręcić taki komiczny materiał , kto odpowiada za tą farsę w telewizji ?
Wstyd.....