Teraz jest 05 maja 2025, 20:30




Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2006, 11:41 

Dołączył(a): 08 lut 2005, 10:43
Posty: 9265
Lokalizacja: Włodowice
Święto Pstrąga - Złoty Potok 5-6 sierpień 2006

Serdecznie zapraszamy na Święto Pstrąga, które odbędzie na błoniach w Złotym Potoku pod Hotelem Kmicic w dniach 5 i 6 sierpnia 2006 roku promujące Złotą Dolinę Pstrąga. Głównym elementem festynu jest konkurs kulinarny, w którym uczestnicy degustują pstrąga przygotowanego na kilkanaście sposobów. Nie zabraknie innych ciekawych konkursów dla publiczności, a związanych oczywiście z pstrągiem: między innymi bieg w płetwach dla dzieci, konkurs malarski dla dzieci, konkurs rodzinny „bieg z pstrągiem”.

źródło: http://www.jura-it.pl

_________________
JuraPolska.com - z nami poznasz Jurę - usługi przewodnickie, wycieczki piesze, rowerowe po Jurze K-Cz; spływy kajakowe Pilicą, Liswartą, Wartą.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.
Profil na FB


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 04 sie 2006, 07:27 
Taka impreza a pogodę zapowiadają deszczową :evil:


Gora
  
 
PostNapisane: 05 sie 2006, 16:09 
Ja mam tylko takie pytanie? Czy organizator tej imprezy zabezpieczył się w razie takiej pogody?? Jest tam wogóle po co jechać? Namioty i itp. są ?!?


Gora
  
 
PostNapisane: 07 sie 2006, 09:04 

Dołączył(a): 09 lut 2005, 09:14
Posty: 404
Lokalizacja: Silesia
I jak impreza , ktoś był ?


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sie 2006, 14:59 
Świętu Pstrąga deszcz nie zaszkodził - Olga Trojak 06-08-2006

Podczas weekendu w Złotym Potoku rządziła ryba. A że rybka lubi pływać - było mokro.

Pokaz znanego z telewizji Karola Okrasy budził ogromne zainteresowanie
więcej zdjęć Dwudniowy festyn zaczął się fatalnie. Deszczowa pogoda zniechęciła wiele osób do wyjazdu w teren. Gdy w sobotę o godz. 16 popis przyrządzania pstrągów miał dać mistrz patelni Karol Okrasa, ludzi było jak na lekarstwo. Godzinna zwłoka przydała się. Gdy Okrasa przystąpił do pracy, przy rozstawionych w pobliżu stolikach nie można już było znaleźć wolnego miejsca. Ludzie pałaszowali podawane na stoiskach pstrągi - w cytrynie, sezamie, orzechach, wiórkach kokosowych, migdałach. Te ostatnie sprzedawane w namiotach hotelu Kmicic robiły największą furorę. W kolejkach stało się bardzo długo. - Zamówiłem dziesięć pstrągów - przyznał częstochowianin Adam Barański. - Cztery zjemy teraz z żoną i dzieciakami, cztery będą na wieczór, dwa zamówiła sobie sąsiadka. Nigdzie nie ma lepszych!

Najedzeni mogli wystartować w I Mistrzostwach Jury Krakowsko-Częstochowskiej w Rzucie Podkową. Zgłosiły się 82 osoby. Zwyciężył Rafał Lampa z Żurawia w gminie Janów. Jednym z najmłodszych był siedmioletni Filip Prysak z Częstochowy. - Rzucałem już w zeszłym roku, też na Święcie Pstrąga. To wcale nie jest trudne, a podkowy nie takie ciężkie - mówił.

A Okrasa nadal uwijał się jak w ukropie, przygotowując zupę rybną oraz pstrąga na dwa sposoby: pieczonego w plastrach cukinii, marynowanego w suszonych pomidorach na sałatce z kopru włoskiego i pesto z rucoli oraz gotowanego z sosem zabajone bazyliowym na smażonym szpinaku i orzechowym purée ziemniaczanym.

Przepis Karola Okrasy

Pstrąg pieczony w plastrach cukinii, marynowany w suszonych pomidorach na sałatce z kopru włoskiego i pesto z rucoli.

Składniki: pstrąg filet (400 g), cukinia (1), pomidor suszony (20 g), sos ostrygowy (2 łyżki), cytryna (2), oliwa z oliwek (5 łyżek), świeża kolendra (1 pęczek), sałata rucola (50 g), orzechy włoskie (2 łyżki), czosnek (2 ząbki), koper włoski (1), po jednej łyżeczce posiekanego imbiru i miodu oraz sól i pieprz.

Przygotowanie: pstrąga oczyścić z ości i skóry. Przekroić wzdłuż na pół. Pomidory suszone i kolendrę posiekać i wymieszać z dwoma łyżkami oliwy, sosem ostrygowym, posiekanym imbirem i sokiem z połowy cytryny. Mięso ryby marynować ok. 15 min w przygotowanej marynacie. Cukinię pokroić na cienkie paski wzdłuż i opiec na grillu. Rybę zawijać jak roladę w plastry cukinii. Piec w piekarniku ok. 10-15 min w temperaturze 170 st. Koper włoski drobno posiekać i doprawić miodem, sokiem z połowy cytryny oraz oliwą. Rucolę zmiksować z oliwą i orzechami, doprawić odrobiną miodu i soku z cytryny. Podawać na sałatce z kopru włoskiego.

http://miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,3 ... 33416.html


Gora
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Teraz jest 05 maja 2025, 20:30


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątkow
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postow
Nie możesz usuwać swoich postow
Nie możesz dodawać załącznikow

Szukaj:

Informujemy, iż forumjurajskie.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na ten temat w linku: Polityka prywatności

Wydawnictwo

Kajakiem

Sklep Arsenał

Jura Paintball Silesia

JuraInfo.pl - noclegi na Jurze


ForumJurajskie.pl służy pogłębianiu wiedzy o Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, oraz okolicznych regionach m.in. Obniżeniu Górnej Warty, Jurze Wieluńskiej, Progu Lelowskim, itd.
Poruszane jest tu całe spektrum zagadnień związanych z historią, etnografią, kulturą, środowiskiem przyrodniczym, oraz turystyką i krajoznawstwem obszaru Jury Polskiej.
Możesz zaprezentować jurajskie zdjęcia, zapytać o bazę noclegową, wybrać najciekawszą trasę wycieczki, czy też dowiedzieć się o mniej znanych miejscach.

Właściciel ForumJurajskie.pl / JuraPolska nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na forum przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających zapisy regulaminu forum.
Kontakt z administratorem forum - zobacz tutaj.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL