Teraz jest 05 maja 2025, 23:25

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 01 mar 2008, 22:17 

Temat wydzielony - Michał
Twoje Zawiercie napisał(a):
Jeśli w najbliższym czasie chcesz załatwić formalności w urzędach, odebrać list polecony na poczcie, wziąć kredyt bankowy albo sprzedać lub kupić mieszkanie, a wciąż posiadasz „zielony dowód książeczkowy” musisz pośpieszyć się z jego wymianą. Masz na to czasitd... [/b]

a ten swoje...
teraz o dowodach ;)

czekamy az moje zawiercie napisze o ciekawostkach ruin zamkowych ktore nam leza na terenie ;) ostatnio wczytalem sie w przewodnik bezdrozowy gdzie stoi ze w Morsku byla studnia zamkowa i ze jest zasypana - ktos kojarzy w ktorym miejscu to zasypanie ma miejsce dzis?

Ostatnio edytowano 02 mar 2008, 09:28 przez czatal, łącznie edytowano 1 raz

Gora

PostNapisane: 02 mar 2008, 09:30 

O studni nie wiem, ale tez przedwczoraj z nudów w pociągu poczytałem jeden z nowych przewodników po Jurze tego wydawnictwa i błędów jest trochę, co gorsze czytając go miałem nieodparte wrażenie że pewne fragmenty są mocno oparte na dostępnych w necie tekstach :|

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 02 mar 2008, 18:03 

tak gleboko jeszcze nie grzebalem - poczytalem w chwili przerwy od Juniora u rodzicow... akurat te studnie troche mnie frapuja - jak myslisz jaka jest szansa ze mozna by sie bylo wziac za odkopanie np. ogrodzienieckiej?

Gora

PostNapisane: 02 mar 2008, 21:48 

Podejrzewam, że odkopywanie jakichkolwiek zabytkowych studni bez nadzoru archeologicznego było by najprawdopodobniej karalne i w sumie szkodliwe. Stare studnie znane są z tego, że można w nich znaleźć rzeczy od potłuczonych talerzy do ludzkich kości. Zdarzają sie i bardziej cenne archeologicznie, jak spinki, monety itp.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 04 mar 2008, 07:35 

znaczy najpierw trzeba zainteresowac sprawa jakiegos zawodowego archeologa? universytet?

Gora

PostNapisane: 04 mar 2008, 09:36 

Oczywiście takimi badaniami muszą się zająć profesjonaliści, a do tego są potrzebne pieniądze. Takie można zdobyć w postaci grantu. Grant powinien być zaplanowany z rozmachem, nie na jedną studnię, ale na kilka. Dołożyć by można Smoleń i Rabsztyn przykładowo. Potrzebna jest również współpraca speców od budowy studni (sprzęt wydobywczy, ochrona podczas prac, dostarczanie powietrza), speców od analizy chemicznej i radiodatowania. Zabawa mogła by być ciekawa i pouczająca.

Gora

PostNapisane: 07 mar 2008, 21:14 

a czy jest dokładnie określone, gdzie znajdowała się studnia w Rabsztynie?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 mar 2008, 12:31 

Pamiętam tylko pogram "Piórkiem i Węglem" sprzed pewnie 30 lat. W tym programie prof. Zin ustawił swoje sztalugi nad jakimś dołkiem na zamku w Rabsztynie i powiedział, że są ustawione właśnie nad kompletnie zasypaną studnią. Stąd wniosek, że ktoś to wie.

Gora

PostNapisane: 09 mar 2008, 22:25 

Pewnie sam nie wiedział gdzie jest :lol:

W sumie można się domyślać mniej więcej gdzie jest studnia, ale na 100% nie wiadomo. Może ktoś wie o jakiś badaniach archeo na Rabsztynie?

a propos: spotkałem dziś miłego Pana na szlaku przy nieoznaczonej skałce za Oczkiem obok Smolenia - miła, krótka pogawędka na tematy archeologiczne (miał spooorą wiedzę o tym terenie) - może to jakiś forumowicz? :wink:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 16 mar 2008, 00:31 

Witam
Studnie pod względem archeologicznym są bardzo ciekawymi stanowiskami. Jednak ich eksploracja i badanie wiąże sie z naprawdę potężnymi kosztami finansowymi, dlatego nieczęsto dochodzi do eksploracji. Do dzisiaj nie doczekały się badań (i pewnie szybko nie doczekają chyba, że ktoś z dużymi pieniędzmi i żyłką odkrywcy zasponsoruje badania) własnie studnia na zamku w Morsku, Rabsztynie, Smoleniu, Ogrodzieńcu i kilku innych. Nie mam informacji by prowadzono badania w studni na zamku w Bobolicach, ale z tego co widziałem to raczej nie.

Jak dobrze pamiętam studnia w Morsku znajduje się przy skale zamkowej od strony doliny. Dosyć spore zagłębienie terenu u podnuża muru obwodowego zamku.

Podczas odgruzowywania studni na zamku w Ogrodzieńcu zatrzymano się na około 30 metrach i zaprzestano prac ze względu na nieprzyjemny fetor wydobywający się spod gruzów. Zaczęto wydobywać spore ilości kości.

Z tego co mówią przekazy najciekawsza na jurze może być studnia w Smoleniu głęboka na 150-200 m! Źródła historyczne podają, że wnętrze studni było wykorzystywane do produkcji prochu i amunicji do muszkietów i strzleb. Jak mówi legenda (źródła?) została wykuta w XIII wieku przez jeńców tatarskich. Jest prawie pewne, że podczas kłucia tak głębokiej dziury musiano natrafić na pustkę krasową, która została wykorzystana w celach gospodarczych lub przemysłowych. Ponieważ studnia jest od wielu wielu lat zagruzowana istnieje duże prawdopodobieństwo zachowania się w pustkach krasowych kilkusetletnich oryginalnych pomieszczeń być może nawet z wyposażeniem (wiadomo dostęp do tych pomieszczeń był zawsze utrudniony przez co trudno było wyposażenie wyciągnąć na górę i ukraść lub ewakuować przed opuszczeniem zamku).

Z tego co kiedyś usłyszałem na początku XX wieku zbutwiała i zwaliła się w dół potężna dębowa cembrowina i dach studni tworząc 'korek' na okreśonej głębokości.

Wg. mnie jest to najbardziej tajemnicze miejsce na Jurze, :) ale prowadząc eksplorację i badania tego obiektu trzeba zrobić z głową. Absolutnie nie można zrobić wyścigu po skarby, kto pierwszy zjedzie w dół, przekopie korek , odgruzuje i dostanie sie do systemu krasowego ten wygrywa : ) Jeśli faktycznie zostało coś na dnie to jest to zbyt cenny obiekt którego nie można sprowadzić do poszukiwania skarbów (jak zresztą w innych zabytkowych studniach).

Jak wspomniałem powyżej koszty takiej eksploracji i badań archeologicznych są ogromnie. Nawet jak bym sprzedał dom to nie wiem czy udało by mi się zasponsorować badania : ) Ale może znajdzie się ktoś kto wyłoży kaskę i wraz z naukowcami odkryje tajemnicę Smolenia :)

Gora

PostNapisane: 16 mar 2008, 10:41 

Poczekajmy aż ktoś kupi zamek w Smoleniu, jak kupił były senator, to może kolej na posła :evil: - taki czarny humor...

W Smoleniu prawdopodobieństwo próżni krasowych jest bardzo duże, teoretyczna głębokość studni również powinna być grubo powyżej 100m. Natomiast o cembrowinie nie wiedziałem i tak szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens jej stosowania?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 16 mar 2008, 14:31 

Chyba już wspominałem. Byłem na dnie studni na Smoleniu jakieś 22 lata temu. Głębokość zmierzona podciągiem wynosiła wówczas 26-27 metrów. Dno studni było zawalone drewnianymi belkami i gałęziami. Nie czułem zapachów różnych od butwiejącego drewna i liści. Kwadratowy kształt studni u wylotu dość szybko przechodzi w okrągły z wyraźnymi śladami po technice zagłębiania.
Podpisuję się pod wszystkimi uwagami Maćka. Mam jedynie hipotezę, jak zdobyć pieniądze na badania. Warunek podstawowy i pierwszy, to taki, że imprezę muszą firmować zawodowi archeolodzy.

Gora

PostNapisane: 16 mar 2008, 14:43 

Michał widzę że uważnie czytałeś : ) Nie umiałem użyć odpowiedniego słowa, więc użyłem zbliżonego. Runęła dębowa konstrukcja studni. Taka nadbudówka ze ściankami po bokach, dookoła otworu studni. Nie w środku otworu tylko na zewnątrz chroniąca przed upadkiem w otwór i ułatwiająca użytkowanie, wraz z zadaszeniem. Czy taka konstrukcja ma swoją nazwę?

Wojtex - oczywiście tylko archeolodzy + zawody pokrewne niezbędne do prowadzenia badań w takim środowisku.

Gora

PostNapisane: 28 wrz 2008, 18:35 
czatal napisał(a):
Temat wydzielony - Michał
Twoje Zawiercie napisał(a):
Jeśli w najbliższym czasie chcesz załatwić formalności w urzędach, odebrać list polecony na poczcie, wziąć kredyt bankowy albo sprzedać lub kupić mieszkanie, a wciąż posiadasz „zielony dowód książeczkowy” musisz pośpieszyć się z jego wymianą. Masz na to czasitd... [/b]

a ten swoje...
teraz o dowodach ;)

czekamy az moje zawiercie napisze o ciekawostkach ruin zamkowych ktore nam leza na terenie ;) ostatnio wczytalem sie w przewodnik bezdrozowy gdzie stoi ze w Morsku byla studnia zamkowa i ze jest zasypana - ktos kojarzy w ktorym miejscu to zasypanie ma miejsce dzis?

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Teraz jest 05 maja 2025, 23:25