Teraz jest 07 maja 2025, 11:02

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2008, 16:16 

Niby się zalogowałem na stronce wydawnictwa a tam mnie przerzuca na albertus, gdzie w zajawce jest książka i cena ale później mnie wyrzuca i odpowiedź, że takiej pozycji nie ma.
Może darmowa porada w celu wyeliminownia nieznanego błędu.

Gora

PostNapisane: 22 gru 2008, 17:15 

Wygląda to tak,że wydawnictwo nie prowadzi bezpośrednio sprzedaży dla indywidualnych klientów stąd przekierowanie na stronę współpracującej księgarni internetowej. Problem w tym,że księgarnia jeszcze nie zaktualizowała strony i nie ma na niej "Wielkiej wojny..." a link w wydawnictwie już działa.Trzeba jeszcze chwilę poczekać.

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 22 gru 2008, 18:00 

Dzięki. Trochę to trwało ale też to do mnie dotarło.

Gora

PostNapisane: 23 gru 2008, 12:26 

Michał napisał(a):
Co prawda nie wiele osób ma książkę w rękach, ale po przeczytaniu Części I i przeczytaniu większej części opisów obiektów z Części II mogę napisać że jest to bardzo dobra praca.

(...)

To tyle "słodzenia", jak w każdej pozycji musi być jakaś wpadka, nie uniknęli jej Piotrek z Krzyśkiem :mrgreen:
Z geografii pała się należy - południkowy to jest o przebiegu północ - południe :twisted:

Witaj Michale!
Dziękujemy za miłą ocenę.
Zdanie, w którym zauważyłeś nieścisłość można spkojnie uznać za bardzo niejasne, aczkolwiek słowo "południkowy" zostało w nim użyte właśnie w takim znaczeniu, jak przytoczyłeś. Cieszy mnie inny fakt: iż w części, w której śmiało można uznać Cię za bardzo kompetentnego - znalazłeś jedynie taką usterkę :).
Pozdrawiam!

Gora

PostNapisane: 02 sty 2009, 14:33 

Księgarnia internetowa już przyjmuje zamówienia http://www.albertus.pl/index.php?i=3&a= ... promocja=1

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 sty 2009, 22:08 

Na alledrogo też się pojawiły - troszkę drożej ale dostępne od ręki ponoć.

Gora

PostNapisane: 10 sty 2009, 08:23 

Po spokojnej analizie treści książki, jak to zwykle bywa wychwyciliśmy kilka błędów drukarskich i innych pomyłek, których nie udało się wyłapać w trakcie pracy nad tekstem. Poniżej publikujemy korektę zawierającą ich zestawienie. Literówki i inne drobne błędy edytorskie nie są uwzględnione w poniższym wykazie.

Errata.
1. Strona 41, podrozdział „Założenia ofensywy rosyjskiej” zdanie pierwsze powinno być ośmiu armii, a nie jak błędnie wydrukowano 8 Armii.
2. Przypis 30. 81 i 75 Dywizje rosyjskie ze składu 4 Armii były jednostkami piechoty ( II rzutu mobilizacyjnego - 2-я очередь),nie jak błędnie podano kawalerii.
3. Przypis 31. 61,80 i 83 Dywizje rosyjskie ze składu 9 Armii (XVIII Korpus) były jednostkami piechoty (II rzutu mobilizacyjnego) nie jak błędnie podano kawalerii. W przypisie brak też 70 II rzutowej Dywizji Piechoty z XXV Korpusu.
4. s. 87 ósmy wiersz od dołu błędnie wydrukowano numer korpusu ze składu 3 Armii rosyjskiej, powinno być XXI korpus, nie XI.
5. s. 89 dziewiąty wiersz od góry – sytuacja analogiczna do opisanej powyżej.
6. Ryc.6, - mapa przedstawiająca przebieg frontu na Jurze na dzień 29.11.1914 – po austriackiej stronie na wysokości miejscowości Jangrot pomiędzy 5 a 14 DP zamiast 10 powinna być naniesiona 37 HID. Po rosyjskiej stronie na wysokości Pilicy nie naniesiono 18 DP, poniżej Żarek (pod 52 DP) powinna być naniesiona 21 DP ze składu III Korpusu Kaukaskiego, poniżej Świętej Anny brak 3 DP.
7. s. 169, siódmy wiersz od góry, powinno być 4000, a nie 400 .
8. s. 190 i 263, poprawna nazwa miejscowości brzmi Wola Mokrzeska, nie Wola Mokrzewska.

Dziękuję Alkosandrowi za konstruktywne uwagi uwzględnione powyżej. Książka jest już szeroko dostępna zachęcam więc wszystkich, którzy mieli z nią kontakt do dzielenia się swoimi uwagami z lektury.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 10 sty 2009, 09:03 

Po pierwsze trzeba mieć świadomość,że jest to praca pionierska,która na dodatek powstawała pod silną presją czasową narzuconą przez wydawnictwo.Uniemożliwiło to dotarcie do wielu znanych lecz trudno osiągalnych źródeł. Temat został jednak wywołany a podjęte działania są kontynuowane dlatego oprócz erraty pojawią się też uzupełnienia. Na początek informacja,która nie załapał się do pierwszego wydania.W Jangrocie pochowani są żołnierze Finlandzkiego Pułku Lejb-gwardii 2 Gwardyjskiej Dywizji Piechoty:

stabs-kapitan Wasilij Dube
porucznik Aleksander Liders
porucznik Georgij I. Chirjakow I
podporucznik Władimir Chirjakow II

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 sty 2009, 09:42 

Witam.
Małe sprostowanko. Presji ze strony wydawnictwa nie było, była jedynie pewna okoliczność implikująca nasze dążenia do wydania pracy w przewidzianym terminie. Książka przedstawia pewien stan wiedzy- każda praca prezentuje stan wiedzy autora posiadany w określonym momencie. Z wydawnictwem współpraca układała się bardzo poprawnie. W pewnym momencie zrezygnowaliśmy jednak z dosyłania kolejnych uzupełnień zawierających informacje zdobyte po przekazaniu do wydawnictwa zasadniczego materiału.Kolejne nasze zmiany i uzupełnienia powodowały by zament i wydatnie przedłużały by proces wydawniczy.
Praca prezentuje według nas bardzo rzetelny i mocno podparty faktograficznie materiał, jednak mamy świadomość,że w 100% tematu nie wyczerpuje, zresztą nie mieliśmy nawet takich ambicji.
Pozdrawiam

Gora

PostNapisane: 10 sty 2009, 11:05 

Mówiąc o presji czasowej miałem na myśli to,że o ile pamiętam wydanie książki było planowane na koniec listopada czyli na okres mikołajowo-świątecznych zakupów. Dla "wyczerpania tematu" trzeba by spędzić co najmniej po miesiącu w archiwach austriackich,węgierskich,niemieckich, czeskich i rosyjskich :) Niemal każda dywizja i każdy pułk rosyjski ma swoją teczkę w archiwach ale Bóg jeden wie co tak naprawdę w nich jest. Dostępna,funkcjonująca w świadomości rosyjskiej czyli w miarę dostępna historia większości jednostek kończy się gdzieś w okolicach bitwy pod Borodino a potem jest "czarna dziur" co najmniej do Wojny Domowej. Niewiele spośród nich miało szczęście trafić na karty pamiętników z epoki stąd problemy z ustaleniem nazwiska dowódcy bojowego szlaku.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 sty 2009, 11:46 

Faktycznie termin był kilka razy przesówany, wiązało się to z korektami, kolejnością wydawniczą i z małym zamięszaniem dotyczącym zmian i poprawek (wywołanym zresztą także przez nas za sprawą używania kilku różnych adresów mailowych). Ze źródłami problem jest taki, przychodzi czas że ma się tyle materiału,że powoli traci się nad tym kontrolę.To najlepszy moment na ich opracowanie. Wówczas zresztą pojawia się ku temu motywacja.U nas też tak było, oczywiste stało się,że trzeba to zebrać i przetrawić, nie za rok, miesiąc, parę tygodni tylko właśnie wtedy, tak zapadła decyzja o robieniu książki. To była sprawa pewnej masy krytycznej. Po zebraniu i wydaniu tego przyszła swoista ulga, która daje także motywację do dalszej roboty. Różne materiały kuszą, pojawiają się też nowe pomysły.

Gora

PostNapisane: 10 sty 2009, 12:36 

Wiadomość o powstającej książce była dla mnie motywacją do poważniejszego podejścia do odkładanego w nieskończoność zajęcia się Wielka Wojną w okolicach Pilicy. Poza informacjami zawartymi w kilkunastu wierszach tekstu w monografii Pilicy o. Błażkiewicza była to dla mnie totalna biała plama.Od dawna chodziło mi po głowie opracowanie monografii cmentarza wojennego w Biskupicach opisującej na ile to możliwe losy konkretnych żołnierzy i jednostek.Przerażał mnie brak dostępnych źródeł więc temat ten systematycznie przegrywał z innymi. Kamyk poruszył jednak lawinę :) i za to należy się autorom "Wielkiej Wojny na Jurze" wieczna cześć i chwała :wink: Gdybyście jeszcze podali w książce sposób na czasu rozmnożenie wolnego czasu ... :roll:

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 sty 2009, 21:59 

Jestem po pierwszym czytaniu. Czekam cierpliwie na spotkanie autorskie.
Do listy korekt warto dopisać w zdaniu ... akta i pomagi...
powinno być ... akta i bumagi...
to ostatnie słowo w znaczeniu -dokumenty.

Gora

PostNapisane: 13 sty 2009, 07:26 

Witam.
Młody, te pomagi występują w tekście cytowanym, tam nie dokonywaliśmy zmian, dokładnie tak jest w oryginale. Pani korektor, też zwracała na to uwagę.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 13 sty 2009, 22:27 

Książka jak wynika z postów dotarła już do wielu osób. Jako osoba,którą młodsza część Forumowiczów może posądzać o osobisty udział w Wielkiej Wojnie,z racji wieku pozwolę sobie formalnie rozpocząć dyskusję.Książka traktuje z jednej strony o bardzo popularnym regionie a z drugiej o bardzo mało znanych epizodach naszej historii.Sięgną więc po nią nie tylko fanatycy dziejów militarnych ale i zwykli miłośnicy Jury. Czytałem książkę kilka razy między innymi patrząc na jej treść oczami "niedzielnego turysty",osoby szukającej śladu swoich przodków czy kogoś kto zaczyna dopiero swoją przygodę z wojenną historią. Na początek uwagi natury ogólnej. Nie wiem jakie jest stanowisko znawców geograficznego nazewnictwa,pewnie racji nie mam ale nie jestem przekonany do używania nazwy Jura Krakowsko-Częstochowska. Dla mnie określenie Jura w kontekście rzeczy dziejących się w Polsce wystarczająco dokładnie precyzuje teren.Skoro już o geografii mowa to warto zwrócić uwagę czytelnikom na to,że na Jurze występują blisko siebie dwie miejscowości o nazwie Zarzecze,obie przez Wielka Wojnę doświadczone,które przez to mogą być ze sobą mylone.
Wiem,ze założeniem autorów było nieingerowanie w treść oryginalnych dokumentów jednak moim zdaniem dla większej czytelności tychże zestawień warto podawać nazwiska żołnierzy i nazwy jednostek armii carskiej w ogólnie dzisiaj przyjętej formie transkrypcji równolegle z brzmieniem wynikającym z zazwyczaj austriackich czy niemieckich dokumentów. Przydatny byłby imienny spis poległych ułatwiający szukanie konkretnych nazwisk na wielu niealfabetycznie ułożonych listach. Ideałem byłoby dodatkowe podanie nazwisk rosyjskich napisanych cyrylicą co ułatwiłoby poszukiwania wschodnim sąsiadom. Dalej mamy sprawę nazewnictwa jednostek rosyjskich. Dla przykładu mamy na jednej z list RIR 82 a chodzi,jak przypuszczam o Russische Infanterie Regiment 82 czyli 82 rosyjski pułk piechoty. Nie jest to niewątpliwie oficjalna nazwa jednostki a jedynie doraźnie,przez kogoś dokonującego spisu,stworzone określenie.Chodzi tu o 82 Dagestanski Pułk Piechoty. Mamy gdzieś w treści Semenower rgt, 41 Kosaken rgt czy coś z wyższej półki Masch.Gew.Abt.d.Semenower i wiele innych tego typu określeń. Warto ,może od razu w przypisach na stronie,podawać o jakie to jednostki chodzi bo niewielu czytelników domyśli się,że Masch-coś tam to oddział karabinów maszynowych rosyjskiego Semenowskiego Pułku Piechoty.
Zgodnie z przesłaniem książki "Przywrócić pamięć" warto maksymalnie wyeksponować wszystko to co powoduje,że ofiary Wielkiej Wojny nie są anonimowe. Nawet podanie imienia i nazwiska w niewielkim tylko stopniu zmienia ten fakt a wymienieni na listach "Jurgen Schmidt " czy "Wasilij Iwanow" są dla nas tak samo nieznani jak "NN". Mam świadomość tego,że większość postaci na zawsze pozostanie tylko pozycją na liście tym bardziej więc każdą znaną informację powinno się podać. Być może któraś z nich zadziała niczym ziarenko piasku poruszające lawinę. bo ktoś zidentyfikuje na listach swojego przodka, dorzuci jakiś szczegół, nazwisko czy jednostkę i odsłoni się kolejny kawałek zapomnianej historii.Udało się przecież odnaleźć pierwsze ślady pozawojskowej działalności chorążego Kropaczka. Teraz pora na fakty. Pochowany w Pilicy Julius Walter z 2 LIR- Urodzony 13.11.1891 w Wiedniu był studentem filozofii Uniwersytetu Wiedeńskiego. Zachowało się jego zdjęcie podobnie jak fotografie dwóch kolejnych żołnierzy z pilickiego cmentarza- Weissmanna i Vogla. Niestety dalej nie udało mi się natrafić na jakikolwiek ślad Ernesta Jentkiewicza.Jak napisano w książce prawdopodobnie jest to nagrobek ustawiony przez rodzinę po wojnie,podobnie jak to miało miejsce w przypadku Kropaczka w Kromołowie. Poszukiwania śladów utknęły w martwym punkcie. Nazwisko Jentkiewicz było popularne na Kresach,zwłaszcza wśród szlachty wołyńskiej i ... tyle wiem.

Na osobnej liście można wymienić żołnierzy ,o których wiemy, że leżą na jurajskiej ziemi jednak nie udało się przypisać ich do konkretnych cmentarzy (chyba,że przegapiłem na listach). Przykłady to :
Zdenek Bisinger z 54 pp.Poległ 20.11.1914 pod Wolbromiem
Rudolf Nowotny z 8 pułku piechoty. Poległ 21,11.1914 pod Krakowem.
W tym drugim przypadku "u Krakowa" jest określeniem dosyć szerokim ale znawcy wojennych dziejów potrafią pewnie na podstawie daty sprecyzować miejsce śmierci.

Niniejszym kij w mrowisko został wsadzony... :)

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Teraz jest 07 maja 2025, 11:02