Alferek napisał(a):
Przesyłanie mapek na priva narusza prawa autorskie.
Na podstawie jakiego prawa takie stwierdzenie?
Alferek napisał(a):
Nie po to Compass kreśli mapy, by jakiś drobny cwaniaczek za darmo ich prace rozprowadzał.
Nie życzę sobie nazywania mnie "drobnym cwaniaczkiem". Nie mam z tego żadnych korzyści materialnych. Kupiłem mapę od Compassu i przerobiłem dla własnych potrzeb. Teraz, zgodnie z dozwolonym użytkiem chronionych utworów nikt nie może zabronić mi przekazać tego utworu (łącznie z moimi przeróbkami) osobie będącej w
Cytuj:
kręgu osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Co więcej, nawet jeżeli ściągnąłbym te mapy z rapida - to również moje działania byłyby legalne. Ściągnięcie tych map przeze mnie nie jest złamaniem prawa autorskiego - złamaniem jest ich udostępnianie, czyli prawo złamał ten, kto te mapy wrzucił na rapida i podał linka na forum. To tyczy się większości utworów rozpowszechnionych w Internecie - mp3, filmów, ale już nie programów komputerowych (w tym gier). Złamałbym prawo również, gdybym ściągnął mapę przez p2p - ściągając z p2p jednocześnie udostępniam, więc łamię prawo.
Absolutnie nie dopuszczalne jest rozprowadzanie tej zakupionej przeze mnie mapy za pieniądze, np. na Allegro, co jest chyba oczywiste. Ale już np. mógłbym sprzedać sam szkielet w htmlu (mój przejaw działalności twórczej), gdzie kupujący musiałby mieć swoje mapy, żeby je tam osadzić (inna kwestia, to, że nikt nie kupuje 20 linijek htmla

).
Na wszelki wypadek, aby nie drążyć tematu usunąłem mapę ze złą jakością z poprzedniego postu. Moja propozycja jest natomiast nadal aktualna.
I jeszcze jedno. Nie jestem prawnikiem, ani studentem prawa. Swoją wiedzę zawdzięczam, głównie doktorowi, z którym mieliśmy na AGHu humanizujący przedmiot "Ochrona Własności Intelektualnej", gdzie podobne kwestie były często poruszane. Polecam poczytać o prawach autorskich, bo ludzie coraz częściej szastają tym hasłem nie posiadając dostatecznej wiedzy.
http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_aut ... 8ustawa%29 (raz przeczytałem całe

)
Możliwe, że prawo unijne (będące teraz nad prawem Polski) jest inne i wszystko powyżej nie ma racji, ale ja już nie mam siły i ochoty się nad tym rozwodzić.