Cytuj:
Gród Królewski na Górze Birów
Są tematy na
Forum godniejsze tego aby roztrząsać sprawy Birowa ale czy warto? Skoro nazwa ta padła to zadam tylko jedno nieco przewrotne pytanie z cichą nadzieją,że wypowiedzą się fachowcy. Pytanie brzmi: czy w czasach kiedy powstawał gród na Birowie były inne grody niż królewskie nadawane co najwyżej za zasługi szlachetnie urodzonym? Gdzieś mi się kołacze w zakamarkach pamięci informacja,że własność rycerska to czasy jakby nieco późniejsze.Jeśli mam racje to z jednej strony określenie
"Gród królewski" w przypadku Birowa jest formalnie jak najbardziej słuszne a z drugiej strony jest to wredny zabieg marketingowy sugerujący ,że Birów jest czymś wyjątkowym. Gród królewski ..no to na 100% król tu mieszkał

Wracając do albumu- nie miałem go w rękach więc nie będę go oceniał. Pamiętajmy jednak,że album to album. Ma być bardziej pamiątką czy reklamówką niż źródłem wiedzy merytorycznej. Gdybym jednak tu nie mieszkał to podstawie kilku zamieszczonych zdjęć doszedłbym do wniosku że najwspanialszym zabytkiem powiatu są ruiny zamku w Morsku

bo jako jedyne na tych kilku stronach są pokazane dwa razy. No i panie
Adminie brak Pilicy nawet wśród przypadkowo wybranych kilku stron to gruby nietakt