Czasu nie zatrzymam. Nie ma więc co odwlekać zabawy w
Wakacyjne Oscary 2011. Im wcześniej rozliczymy się z przeszłością tym wcześniej nadejdą kolejne wakacje

Laureatów z poprzednich lat można zobaczyć tutaj:
201020092008Kategoria:
Najciekawsze zabytki.W tym roku dominowała tematyka przyrodnicza więc wybór kandydatów nie jest prosty. Nominowani:
1.Pałac w Kozłówce.
2.Lubelski stary kirkut.
3.Kościół dominikanów w Lublinie.
4.Park pałacowy w Puławach.
5.Jesziwa w Lublinie.
Oscara,otrzymuje
Kozłówka. Naprawdę warto zobaczyć dawny pałac „jak żywy”. Tanio nie jest ale który z laureatów Oscara jest tani?
Kategoria:
Najciekawsze miejscowości. Nominowani:
1.Puławy
2.Krasnobród
3.Lubartów
4.Krasnystaw
5.Lublin - kandydował i wygrał w ubiegłym roku ale robimy dla niego wyjątek i po znajomości nominujemy raz jeszcze.
Oscara otrzymują.......
Puławy.Sporo zwiedziliśmy a wiele jeszcze zostało do obejrzenia.
Kategoria:
PrzyrodaWiem kto jest naszym murowanym faworytem ale tradycji musi stać się zadość. Nominowani :
1.Stawy w Starym Brusie
2.Nadbużańska ścieżka przyrodnicza w Woli Uhruskiej
3.Stawy w Libiszowie. Stawów tam sporo więc muszę sprecyzować- te przed miejscowością,po lewej stronie drogi.
4.Jeziora Uściwierskie czyli hurtem Uściwierz,Sumin i Rotcze. To ukłon w stronę tych,którzy wolą przyrodę w wersji wczasowej.
Oscara otrzymują... nie będzie sensacji...
Stawy w Starym Brusie.
Kategoria:
KulinarnaTym razem bazą żywieniową była „
Marynka” w Wólce Cycowskiej gdzie zazwyczaj po plenerowych posiłkach jadaliśmy solidną obiadokolację. Nominowani:
1.”Marynka” w Wólce Cycowskiej za
naleśniki ze szpinakiem.
2.”Marynka” w Wólce Cycowskiej za
filet z kurczaka pod pierzynką szpinakową.
3.Piwo „
Trybunalskie” z lubelskiego browaru za to,że wiernie nam towarzyszyło przez cały pobyt. Równie wiernym towarzyszem był „
Magnus” z chełmskiego browaru „
Jagiełło” ale był nominowany w ubiegłym roku.
4. Restauracja „
16 stołów” na lubelskim rynku za
”truskawki z bajerami”.Oficjalna nazwa była inna i szczerze przyznaję,że nie pamiętam jej. Pamiętam za to smak

5.Restauracja "
Magia" na lubelskim rynku,za całokształt, za domową atmosferę i za pyszne potrawy.
Oscara otrzymuje...po kumotersku
„Marynka” [chociaż „Trybunalskie” nie odpuszczało do ostatniej chwili] za... po burzliwej dyskusji jury wskazało na
naleśniki bo łatwiej je przygotować jako „poleskich wspomnień czar”. Nagrodę specjalną dostają ex-aequo „
Knorr” i „
Winiary” za różne ekspresowe dania, które w plenerze, po długim spacerze, smakują rewelacyjnie.
Guru twierdzi,że
grzybowa z makaronem jest
the best.of the best 
A teraz
Wakacyjne Anty-Oscary.Dobra pogoda i długi wypoczynek spowodowały,że świat wydawał się piękny i trudno znaleźć minusy. Tradycji musi jednak stać się zadość.
Kategoria:
Niewykorzystany potencjał turystyczny1.Włodawa
….i nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Oscara otrzymuje więc
Włodawa. Ciekawe miasteczko, położone niedaleko przejścia granicznego a na rynku problemem jest nawet wypicie kawy. Za to plac wewnątrz „Czworoboku” nadal zarasta chwastami

Kategoria:
Największy zawódTo sprawa bardzo umowna a decydują odczucia subiektywne.
1.Uhrusk za różnicę między oczekiwaniami wzbudzonymi po obejrzeniu tablicy w Woli Uhruskiej a rzeczywistością.
… i wystarczy. Oscara otrzymuje ......
Uhrusk. Ktoś musiał otrzymać

Cytuj:
Podobno za rok znowu maja być wakacje. Z grubsza krystalizuje mi się plan.
-Baza w „Marynce” ale po drodze kaplica Tęczyńskich w Staszowie
-Dominikanie,Katedra,jeszcze raz kaplica św.Trójcy,kirkut,cerkiew,kościół św.Mikołaja... ze trzy dni potrzeba na Lublin
-rowerem wokół PPN tam gdzie nie dało sie dotrzeć samochodem a na piechotę było za daleko.
-rowerem wokół Cycowa – Dratów, Ludwinów, Puchaczów, Rybaczewice,Nadrybie i sporo innych ciekawych miejscowości.
-Zamość raz jeszcze i oczywiście Bastion VII.
-potem albo na północ albo na południe,albo tu i tam. Jest w czym wybierać
Tak pisałem w ubiegłym roku. Część planów udało się zrealizować [zaznaczyłem je pogrubionym tekstem]. Część została przesunięta na przyszłość. Zmiana pojazdu i terminu wyjazdu uniemożliwiła zabranie rowerów. Połączenie samochodu z rowerem to najlepszy sposób na zwiedzanie Polesia. Komunikacja lokalna jest raczej szczątkowa więc bywają problemy z rozsądnym ułożeniem trasy pieszej wycieczki aby zacząć i skończyć ją w miejscu zaparkowania samochodu.
W tym roku przed wyjazdem solidnie przygotowałem się do wizyty w okolicach Terespola aby zwiedzić pozostałości po twierdzy brzeskiej. Nie było okazji

Od pierwszej wizyty na wschodzie w planach jest Gołąb z
kościołem św.Floriana i Katarzyny, z
Domkiem Loretańskim i mini-muzeum nietypowych rowerów. W tym, roku było blisko. Dotarłem do Puław ale doba ma tylko 24 godziny. Zalążek przyszłorocznych planów jest