Teraz jest 16 kwi 2025, 00:44

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 09 sie 2013, 19:37 

Mieroszyno - Kurhan

Na początek rozpocznę od rozterki, której zaznałem odwiedzając punkty informacji turystycznej powiatu puckiego. Wcześniej ustaliłem, że w Mieroszynie nie tak dawno został odkryty kurhan z epoki brązu. Postanowiłem zapytać w miejscowych biurach informacji turystycznej, lecz owe panie niestety nie widziały nic, aby tu, u nich na terenie coś takiego było. Miejscowi ludzie też nie za bardzo wiedzieli o co chodzi.

Panie jaką atrakcje turystyczną poleciły "Dom do góry nogami" we Władysławowie Cetniewie, który wybudowano na wzór tego w Szymbarku.

A i owszem pojechałem tam i bardzo się rozczarowałem. Dom to może raptem powierzchnia ok 30-40 m2. Do tego kolejka do kasy umieszczonej za ogrodzeniem tuż przed wejściem do domku no i cena: 9 zł od łebka. Czas zwiedzania ok. 5 min. :( Trochę zawiedziony postanowiłem jednak dalej szukać kurhanu. Dopiero kiedy powiedziałem, że chodzi o starą mogiłę, pewien starszy pan skierował mnie w odpowiednie miejsce.

Kurhan - Mieroszyno

Odkryty w 1999 roku kurhan jest miejscem pochówku ludzi żyjących na terenie Mieroszyna w VIII-VI wieku p.n.e. Kurhan zbudowany był na planie okręgu o średnicy 14 metrów. Podstawę kurhanu wyznaczał podwójny kamienny wieniec, zbudowany z dużych głazów narzutowych ściśle do siebie dopasowanych. Nasyp kamienny o wysokości 1,5 metra, składał się z kilku warstw piasku i kamieni.

W nasypie kurhanu odkryto dwa groby ciałopalne. Jeden z nich znaleziony przy podstawie kurhanu, składał się z popielnicy zawierające przepalone kości ludzkie. Drugi grób zakopany był w nasyp kurhanu. Zawierał dwa naczynia. Kości ludzkie rozsypane były wokół naczyń.

Odkryty kurhan to jedyny zachowany do naszych czasów "grobowiec" z istniejącego na tym terenie rozległego cmentarzyska kurhanowego. Z kurhanami związane były, zachowane pod powierzchnią ziemi, fragmenty wieńców kamiennych.

Wiele kurhanów, zbudowanych na Ziemi Puckiej, nie przetrwało do naszych czasów. Niektóre z miejsc na których były kurhany nazywane są "mogiłkami". Dziś kurhan w Mieroszynie jest trwałym śladem zmian cywilizacyjnych jakim podlegały obszary Kępy Swarzewskiej w późnej epoki brązu. Z nim związane są niewidoczne na powierzchni ziemi osady i miejsca odkrycia skarbów brązowych.

Zachowanie w dzisiejszym krajobrazie Mieroszyna, jedynego w tej części Pomorza kurhanu, jest przykładem dobrej współpracy właściciela terenu, władz samorządowych i archeologów. Dobra jego ochrona zależy od nas wszystkich.

Powyższe informacje zaczerpnięto z tablicy informacyjnej umieszczonej przy drodze powiatowej prowadzącej z Gnieżdżewa do Jastrzębiej Góry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę więcej informacji: http://szlakiibezdroza.blogspot.com/201 ... urhan.html

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 sie 2013, 22:50 

post skasowany na życzenie usera /Michał

Gora

PostNapisane: 09 sie 2013, 23:30 

Gora

PostNapisane: 10 sie 2013, 07:18 

Powinieneś się cieszyć, że całą tłuszcz turystyczną kierują do kolejnego domu "do góry..." chyba fundamentem.
Mamy dzięki temu co zwiedzać i odkrywać.
W tamtych okolicach w latach 80' odkryłem w książkach Jaskinie w Mechowej i też nikt mi nie był w stanie pokazać, gdzie to jest.
W końcu jakoś PKSami i na piechotę dotarłem z kolegą i zrobiliśmy rzetelny opis geologiczny(nie pierwszy i na własne potrzeby). Teraz widzę,że ogrodzone i opłaty pobierają, choć to akurat ciekawsze od domu "do góry fundamentami", których nie ma.

http://www.sa.wicz.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 sie 2013, 08:10 

Gora

PostNapisane: 10 sie 2013, 11:25 

sandwich napisał(a):
Powinieneś się cieszyć, że całą tłuszcz turystyczną kierują do kolejnego domu "do góry..." chyba fundamentem.
Mamy dzięki temu co zwiedzać i odkrywać.
W tamtych okolicach w latach 80' odkryłem w książkach Jaskinie w Mechowej i też nikt mi nie był w stanie pokazać, gdzie to jest.
W końcu jakoś PKSami i na piechotę dotarłem z kolegą i zrobiliśmy rzetelny opis geologiczny(nie pierwszy i na własne potrzeby). Teraz widzę,że ogrodzone i opłaty pobierają, choć to akurat ciekawsze od domu "do góry fundamentami", których nie ma.

Po analizie Twego posta dochodzę do wniosku, że może i dobrze, iż jest jak jest. :) Groty Mechowskie też zwiedzałem. Na szczęscie opłata za wejście do przyjęcia: 2 zł - normal. 1,5 zł. - ulgowy.
Ale te domy "do góry" służą rzeczywiście do nabijania kasy.
Tu link do posta o Grotach Mechowskich: http://szlakiibezdroza.blogspot.com/201 ... wskie.html

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 sie 2013, 13:28 

peterka71 napisał(a):
Co do Szymbarku to faktycznie straszna cepeliada. Tzw biznes na BELE CZYM...kurchany swietnie zachowane masz w Odrach,Wesiorach i k.Koszalina chyba w Grzybowie. Polecam..Tego Twojego miejsca nie znam. Ostatnio na wakacjach przy okazji zwiedzalem prastare budowle i menhiry..lubie takie klimaty..pod warunkiem ze nie sa to 4kamienie zlepione cementem z tabliczka.przy ktorej turysta obowiazkowo musi sie zadumac i jeszcze wrzucic pieniazka :)

Małe sprostowanie: nie w Grzybowie a w Grzybnicy i nie kurhany a ... no właśnie, nawet trudno powiedzieć co. Kilka kamiennych kręgów, jakieś półkręgi i "mnóstwo" kamieni poukładanych w jakieś dziwne "łezkowato-owalne" czy pasiaste wzory. Podobno jest to cmentarzysko Gotów.
Generalnie miejsce bardzo ciekawe; zachęcam do zwiedzania choć trochę trzeba zboczyć leśno-polną drogą :)

Gora

PostNapisane: 10 sie 2013, 14:01 

W Jastrzębiej Górze chodziliśmy takimi kanałami prowadzącymi do morza i i dr.Rajchel z z AGH powiedział nam , że warto zbierać wszelki okruchy skał, które nie są piaskiem.
Po przesortowaniu odkryłem piękny kamienny grot strzały.
Wydałem go, a ofiarodawca zginęła na Naga Parbat.

http://www.sa.wicz.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 19 sie 2013, 17:49 

sandwich napisał(a):
W Jastrzębiej Górze chodziliśmy takimi kanałami prowadzącymi do morza i i dr.Rajchel z z AGH powiedział nam , że warto zbierać wszelki okruchy skał, które nie są piaskiem.
Po przesortowaniu odkryłem piękny kamienny grot strzały.
Wydałem go, a ofiarodawca zginęła na Naga Parbat.

Ciekawe. W Jastrzębiej właściwie jestem co roku i powiem szczerze, że rejon ciekawy po wieloma względami.

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Teraz jest 16 kwi 2025, 00:44