3 maja 2022. Beskid Wyspowy.
Tego roku pierwszego i drugie maja byłem w pracy i z majówki został nam jeden dzień. Pogoda zapowiadała się ładnie więc w góry. Wybór padł na Mogielice, tym razem od północy. Skład pełny rodzinny (pies, nastolatek, maluchy i dwoje młodych inaczej). Dziką świnią udajemy się na Przełęcz Rydza - Śmigłego.
Trasa:
https://mapa-turystyczna.pl/route/3nt1kLudzi było sporo, ale spodziewałem się więcej. Dało się o dziesiątej jeszcze zaparkować. Na szczycie Mogielicy wieża dalej zamknięta i czeka na remont albo zawał. Trochę postraszyły burze, trochę popadało, było też dużo słońca, w partiach podszczytowych leżał śnieg (małymi płatami). Po dojściu żółtym szlakiem do czerwonego w Słopnicach Królewskich, rodzina stwierdziła, że nie ma sensu iść asfaltem pod górę do auta, skoro równie dobrze może pójść sam tata. Ale tak to już jest.
Tylko parę zdjęć, bo warunki świetlne mnie przerosły. Dużo ostrego światła, powietrze przesycone parą wodną. Wszystko było jakby za mgiełką.
Przełęcz Rydza Śmigłego - nie ma tragedii, bywało więcej aut:
Załącznik:
DSC_0005.jpg [ 265.2 KiB | Przeglądane 13883 razy ]
Ćwilin i Śnieżyca z zielonego szlaku:
Załącznik:
DSC_0008.jpg [ 289.52 KiB | Przeglądane 13883 razy ]
Widok na szczyt Mogielicy z polany podszczytowej:
Załącznik:
DSC_0022.jpg [ 277.16 KiB | Przeglądane 13883 razy ]
W górach trzeba się posilać. Z tyłu Luboń, Szczebel, Lubogoszcz i Cieicień
Załącznik:
DSC_0033.jpg [ 290.31 KiB | Przeglądane 13883 razy ]
Widok ze szczytu na wschód.
Załącznik:
DSC_0044.jpg [ 252.88 KiB | Przeglądane 13883 razy ]
Na rozejściu się żółtego i czerwonego spacerowego szlaku jest urokliwa polanka z pozostałościami starego sadu. Pies z każdym kilometrem coraz bardziej zbliżał się do nosidła.
Załącznik:
DSC_0048.jpg [ 295.61 KiB | Przeglądane 13883 razy ]