Jerzy Radwański napisał(a):
A zimówki są

Z grzybów które zbieram były tylko te co widać w reklamówce czyli zieleniatki zielone w mniejszej ilości i większość siwych, siwków czy siwaków.Tak potocznie o tych gąskach mówi się w Medalikowie i okolicach,natomiast nie bardzo wiem co kryje się pod hasłem zimówki.Dasz radę jakoś doprecyzować o jakie grzybki pytasz
smar napisał(a):
Zdarzało mi się zieleniatki zbierać na początku listopada ale żeby w grudniu i to po pierwszych śniegach...

Marku,to dzięki Tobie dzisiaj dość dokładnie przeszukałem wiadome mi miejsca które są bankowymi stanowiskami dla zieleniatek.Zobacz stronę nr.3 tego tematu,post 12-ty to Twój post napisany 18-go grudnia 2015 roku.Wtedy rok był cieplejszy a śnieg który szybko stopniał spadł w końcu października,przynajmniej tu jak na razie masz nie pobity rekord w najpóżniejszych zieleniatkach.Zapomniałeś i tyle.
Jako ciekawostkę dodam że wiele z tych grzybów dzisiejszych rosło jeszcze jak był śnieg,w mchu głęboko,zresztą każdy kto był w lesie w ubiegłym tygodniu to wie że pod śniegiem było miękko,nie zamarznięte.Grzyby do wegetacji światła nie potrzebują i jak widać przy odpowiednim poszyciu śnieg im też nie groźny,trzeba tylko dokładniej szukać bo ledwo nad ściółkę wystają,te doskonale widoczne z daleka nie nadają się do spożywki,za długo bezpośrednio z śniegiem obcowały.