Zrębice i Krasawa to dziś jakby aglomeracja wiejska,idąc tamtędy gdyby nie tablica nie czuje się obecnie zmiany miejscowości aż docierasz na miejsce gdzie krzyżuje się wiele szlaków,od lat stoi tam malowniczy drewniany kościółek,symbol miejscowego kultu św Idziego,
Załącznik:
14.JPG [ 118.58 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Załącznik:
15.JPG [ 119.49 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Również i inne miejsca poświęcone są temu świętemu,np.ta dość oryginalna kaplica wśród pól
Załącznik:
17.JPG [ 108.84 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Nieopodal przy szlaku jest źródełko jego imienia,ale w rzeczywistości ma ono wygląd najzwyklejszej studni gospodarskiej,niemniej nie brakuje wierzących w uzdrowicielską moc tamtejszej wody.
Skałki św Idziego tuż przy rez.Sokole Góry,oto jeden z tych ostańców
Załącznik:
18.JPG [ 191.56 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Niedaleko tego miejsca jest polana przy szlaku czarnym i niebieskim.Spodziewałem się tam pozostałości ruin po gajówce,ale byłem miło zaskoczony,na obiekcie jest nowy gospodarz,nie ważne dla mnie kto,jest tam cicho i nadal przytulnie a ruiny dostały nowe życie,może to jakiś sposób na ratowanie tego co szybko przemija.Choć tu gospodarz w niektórych punktach chyba zbyt pedantycznie stara zachować się pierwotny kształt (eternit na dachu dawnej szopy).
Załącznik:
19.JPG [ 115.22 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Często na tych górkach kończę swe wędrówki,Biakło i Lipówki,o każdej porze roku oferują świetne widoki,niby zawsze te same ale dla mnie zawsze inne,pod wieczór ciężko się foci,światła mało,a obiektyw oszukuje jak może,zawsze rzeczywistość mocno się mija z zapisem z matrycy.
Popatrzcie sami,tam na prawdę warto wleźć pod koniec dnia.
Załącznik:
20.jpg [ 68.43 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Załącznik:
21.JPG [ 345.24 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
Załącznik:
22.JPG [ 288.62 KiB | Przeglądane 9697 razy ]
I tak kończy się kolejny dzień na Jurze,szkoda że ostatnio jest ich tak mało.
Pozdrawiam.