Pospacerowałem trochę po Jurze która jakby się nie zdołała przebić do jurajskiego mainsteamu,Wzgórza Srockie.Wczoraj jak to zwykle u mnie bywa nagle czasu wolnego sporo się pojawiło i postanowiłem że dla Jury go poświęcę.Dzien wciąż krótki więc blisko,i tym tokiem rozumowania od Srockich zacząłem,a streszczenie spaceru zacznę stąd.
Załącznik:
1.jpg [ 263.33 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Leśniczowka Zielona Góra,ale chyba już nie w "służbie".Kilkanaście minut od rezerwatu o tej samej nazwie,tu leśna droga widziana na zdjęciu zamienia się nieopodal w ścieżkę wiodącą przyjemnym lasem mieszanym.
Doprowadza na wzgórze na mapach własną nazwą oznaczone.
Załącznik:
2.jpg [ 309.1 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Ścieżka zupełnie nie wymagająca,doskonała dla rodziny z małymi dziećmi,w walce z ewentualną nudą pomogą naprawdę fajne edukacyjne tablice przybliżające różne leśne zagadnienia.Dwie z nich jako przykład.
Załącznik:
3.jpg [ 195.54 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Minąłem podobne pod tytułami "
Gospodarka łowiecka","
Ochrona lasu",
"Co to jest hodowla lasu?"czy"Ptaki leśne". Wszystkie łączy dydaktyka pozbawiona zielonej szurii która obecnie wyrządza większej szkody środowisku niż sprzyja jej ochronie...Pewnie jest ich więcej,ale dotąd zobaczyłem tylko tyle, resztę myślę że znajduję się wzdłuż ścieżki na Dębową Górę.
Wczoraj tam nie poszedłem,plan zakładał inny kierunek z pod Psiego Nosa.
Psi Nos,czy to nazwa góry czy grupy wapieni szerzej widzianych na drugiej fotce,do dziś niewiem.Jak wygląda Psi Nos,ten jurajski od wschodu ma taki profil.
Załącznik:
4.jpg [ 323.61 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Jak już wspomniałem niedaleko stąd na Dębową Górę albo można jak ja iść na wschód by dotrzeć do Górę Trzech Jaskiń.Dotarcie tam również jest spacerem bez jakichkolwiek niedogodności leśną wygodną ścieżką przez las w wiekszości sosnowy.
Podejście na samą górę pod jaskinię komfortowo łatwe.
System Jaskiń Srockich.
Załącznik:
5.jpg [ 256.59 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Na zdjęciu widać dwa otwory jaskiniowe,trzeci kilka metrów na prawo czyli na południe.Z bardzo bliska wygląda tak.
Załącznik:
6.jpg [ 200.97 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Góra Trzech Jaskiń to bardziej pagórek zwieńczony wapieniem dość masywnym ale nie tak strzelistym jak spotykane na innych jurajskich górach turnie.
Załącznik:
7.jpg [ 345.8 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Góra obecną nazwę zawdzięcza gminnemu konkursowi.Informują o tym tablice, też o tym że jest ona najwyższą w gminie Mstów.Gdy patrzy się na wyniosłe góry w rejonie Mstowa trudno w to uwierzyć.
Formacja skał tworząca mstowski Mount Everest

,na oko wyżej nic tam nie sięga.
Załącznik:
8.jpg [ 341.84 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Ścieżki dość wydeptane więc jakąś frekwencję te rejony mają.Obecna pora roku nie jest najlepszą dla Wzgórz Srockich.Absolutnym topem dla tych górek jest wiosna,i to już ta wczesna.Jeśli kogoś ciekawi dlaczego polecam sprawdzić samemu.
Szkoda że brak tam punku widokowego.Wykarczowano tam co nieco,ale by otworzyć horyzont na SE trzeba by kilka sosen położyć.
Teraz kierunek na Towarne,najłatwiej stąd dotrzeć tam zahaczając o Jeziorko Krasowe.
Załącznik:
9.jpg [ 177.13 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Okolica między lasem a jeziorkiem dosć podmokła,przypomina miejscami nadrzeczny łęg,w skrócie wiosenny raj dla gadów i płazów.Ptakow też tu dostatek.
Nad samym jeziorkiem nie pamiętam kiedy ostatnio byłem,ale wiem że wtedy tej wiaty i "egzotycznych" zarośli nie było.
Załącznik:
10.jpg [ 254.59 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Szlak Orlich Gniazd w Kusiętach i widok na Lisicę,raczej domniemany, widać że nic nie widać oprócz ledwie zauważalnych szczytów wapiennych.
Załącznik:
11.jpg [ 263.5 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Lisica to składowa Gór Towarych,rownież i te skałki zagarnięte przez dość gęste patykowo.
Załącznik:
12.jpg [ 294.16 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Będąc tam dotarło do mnie że chyba nigdy w relacjach nie zapodałem tego zacnego zabytku.Coraz trudniej spotkać na Jurze wapiennik w podobnym stanie.Tutaj komin robi duże wrażenie.
Załącznik:
13.jpg [ 345.43 KiB | Przeglądane 382 razy ]
I tutaj patykowo rządzi,a szkoda.Olsztyn Słońce Jury,chyba takie logo określa gminę,niestety na Towarnych do wielu miejsc nie dociera.Na miejscu gminy taki rodzynek bym eksponował,nic tylko chwalić się a nie w krzorach chować.
Dzień się kończy i wycieczka też.Nadciąga chwila gdy światło system rozwala,nawet zimny wiatr na szczycie przestaje dokuczać a świat na chwilę staję się najpiękniejszy na świecie.
Załącznik:
14.jpg [ 172.57 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Gdy zachodzi czerwone słoneczko...i obiektyw znowu poleciał na Olsztyn.

Załącznik:
15.jpg [ 144.26 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Niektóre fotki z komóry więc są jakie są.Z tego powodu też relacja taka streszczona bo w słoneczny dzień aparat w telefonie słabo sobie radzi z ostrym słońcem i mocnym cieniem na jednej klatce.Gdy zapowiadało się na słońce właśnie zacząłem pstrykać telefonem by oszczędzić ledwie zipiącą baterię na wieczór.Chyba było warto.
Pozdrawiam.