Teraz jest 05 maja 2025, 12:16

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2025, 21:59 

Michał napisał(a):
. Pasano zwierzaki nad rzeką? Nie mam na myśli jakiś znacznych stad, ale czy np. gęsi czy konie.

Gęsi były normalką,było ich wiele i niektóre dość zuchwałe/agresywne.Pierza białego w zakolach i innych zacisznych miejscach nie brakowało.Owieczki raczej na górkach,ale przy rzece czasem z jakimś pasterzem też można było zobaczyć,krowy pasły się na łąkach natomiast konie w mojej pamięci to wraz rolniczymi furmankami,na pastwiskach mstowskich jakość sobie nie mogę przypomnieć,ale zapewne też były.
Michał napisał(a):
Pytałem gdyż z opowieści starszych mieszkańców brzegi Pilicy wyglądały zdecydowanie inaczej niż dziś.

Pilica,w Maluszynie,zresztą już kiedyś wspominałem,to obecnie inna inszość,trudno tu słowami zobrazować zmiany jakie zaszły...Poważnie,nie przesadzam.
Michał napisał(a):
No opis jak malowany, a teraz jeszcze wersja obrazkowa

Nie obiecuje,ale jeśli coś znajdę co jakoś w miarę dobrze pokazuje ówczesny teren to zapodam.
Oczywiście B&W,kolorowe wtedy były okazyjną rzadkością.

Gora

PostNapisane: 23 kwi 2025, 20:44 

Około trzy godzinny spacer po lesie mocno mnie dzisiaj zaskoczył pozytywnie.
Pierwsze zaskoczenie że lasy niemal pod nosem tak wypiękniały,trudno je zdefiniować jednym określeniem jak gaj czy buczyna bo spotkać tam można chyba każde drzewo mniej lub bardziej pospolite dla naszych lasów.
Drugie zaskoczenie to nagły wybuch niesamowicie żywej zieleni i kwiatów,nad rzekami jeszcze chwilę temu było zupełnie inaczej.
Łubin i konwalie wystartowały.
Załącznik:
IMG_9906.jpg
IMG_9906.jpg [ 105.82 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Załącznik:
IMG_9947.jpg
IMG_9947.jpg [ 174.61 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Konwalie jeszcze pewnie tydzień i będą kwitły masowo.
Mniszki lekarskie są niemal wszędzie.
Załącznik:
IMG_9915.jpg
IMG_9915.jpg [ 92.7 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Poziomki miejscami podobnie.
Załącznik:
IMG_9911.jpg
IMG_9911.jpg [ 173.65 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Kwiatów jest ogólnie mnóstwo,fiołki,chyba leśne,jest ich kilka odmian ale nie potrafię ich trafnie typować.
Załącznik:
IMG_9931.jpg
IMG_9931.jpg [ 98.44 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Dąbrówka kosmata.
Załącznik:
IMG_9955.jpg
IMG_9955.jpg [ 95.65 KiB | Przeglądane 113 razy ]

W cieniu wiele kwitnących gajowców.
Załącznik:
IMG_9959.jpg
IMG_9959.jpg [ 97.45 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Pięknym uzupełnieniem tej kwiaciarni jest groszek wiosenny.
Załącznik:
IMG_9968.jpg
IMG_9968.jpg [ 85.56 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Ta leśna kwiaciarnia ma wiele cudownych okazów w inwentarzu,ale ze względu na gabaryty wymagają więcej uwagi by to docenić.
Modrzewie te młodziutkie sytą zielenią wiosną robią czad.
Załącznik:
IMG_9926.jpg
IMG_9926.jpg [ 228.2 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Poszukałem też płazów,w wodzie ich już nie ma,jest natomiast mnóstwo potomstwa.
Załącznik:
IMG_9982.jpg
IMG_9982.jpg [ 87.21 KiB | Przeglądane 113 razy ]

Piękna ciepła wiosna,lasy na przyszłe grzybobranie rokujące dobre jesienne zbiory nie tylko grzybów zlokalizowane.Pozostaje mieć nadzieje że zimne Zośki będą tylko chłodne.
Pozdrawiam :)

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Teraz jest 05 maja 2025, 12:16