Miało być inaczej,a wyszła poplątana pętelka po okolicy.Po wysiadce w Janowie z PKSu miał być przełaj do Żarek,ale sam nie byłem i kluczenie z Miłośniczką Potoku,źródeł i wielu innych tam uroczych kątów połączonych z miłymi wspomnieniami spowodowało samoistną zmianę planów.Nie żałuję,pogoda była dobra,pod nogami twardo,ale przyjemnie ciepło i wiatr nie dokuczał,momentami nieśmiało kolorytu dodawało delikatne słońce.
Zastanawiałem się czy pisać cokolwiek,przecież Z.Potok i okolice znają wszyscy,ale kiedyś tak myślałem o Zielonej Górze i z błędu wyprowadził mnie Forumowicz z południa swoim słusznym protestem gdy nie podałem szczegółów pewnych tam przecież klasyków.Więc co tam trochę ponudzę,może znajdzie tam ktoś coś ciekawego dla siebie.
Idąc od Janowa natrafiamy na otwartą szeroko bramę Skąd w poranej lekkiej mgle majaczy pałac Raczyńskich,Według mnie miejsce mogłoby być w lepszej kondycji,ale może tylko się czepiam.
Załącznik:
1.jpg [ 74.59 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
na północ od pałacu,tuż obok dworek Zygmunta Krasinskiego,poety odpowiedzialnego za nadanie wielu baśniowych nazw dla naturalnych tutejszych atrakcji.
Załącznik:
2.jpg [ 111.38 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Wszystko w niskim lekko prześwitającym słońcu i sporą ilością porannej wilgoci w powietrzu oraz ciszą sprawiało przyjemne wrażenie.Staw Iridion biały skuty lodem jak niemal wszystkie spiętrzenia Wiercicy.
Załącznik:
3.jpg [ 76.64 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Załącznik:
4.jpg [ 109.14 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Dworską aleją z zdjęcia powyżej udajemy się na południe,mijając dość oryginalnie wyglądający portal
Załącznik:
5.jpg [ 110.65 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
skręcamy na zachód,cel prozaiczny,zaopatrzenie w cytrusy na dalszą wędrówkę.Po drodze monument Tadeusza Kościuszki,chyba najbardziej lubiany ludowy bohater,wiele jurajskich wsi upamiętnia Go na różne sposoby.
Załącznik:
6.jpg [ 50.97 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
z powrotem na wschód w kierunku Placu Jana Chrzciciela gdzie stoi zabytkowa świątynia pod tym samym wezwaniem.Sam plac to jakby nieregularny rynek,dochodząc tam można spotkać kilka starych zabudowań,zaś na samym placu zabytkowe przedszkole,studnia i kościół wraz z budynkiem o ciekawej arkadowej półcieniowej fasadzie robi bardzo przyjemne wrażenie.
Załącznik:
7.jpg [ 62.04 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Szkoda że zginęło mi kilka zdjęć stamtąd.Dalej znów na zachód,teraz chyba przekraczamy czwarty raz rzekę by po chwili trafić na najbardziej gwarny fragment okolicy,dziś tylko ptaki tu harcują na szczęście,bulwar pstrąg w całej okazałości.
Załącznik:
8.JPG [ 61.33 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Weranda której chyba w Luizjanie by się nie powstydzili

Sama okolica jest piękna,ale"turystycznie"przesadnie skoncentrowana.Ściana nieczynnego kamieniołomu od końca lat sześćdziesiątych w połączeniu z Stawem Amerykan i pobliskimi wzgórzami robi wrażenie,szczególnie teraz gdy letni zamęt jest nieobecny.
Załącznik:
9.jpg [ 91.39 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Załącznik:
10.jpg [ 27.62 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Idąc szlakiem powyżej stawu dochodzimy do Jaskini Niedzwiedziej,nazwanej tak od znalezionych tam kości niedzwiedzia,kości nosorożca włochatego i innych saków też tam odkopano.Jaskinia to duża obszerna prześwietlona jama.
Załącznik:
11.jpg [ 114.08 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Dalej trzymając się szlaku trafiamy do Źródła Spełnionych Marzeń które tworzy krótki ciek zasilający Wiercicę.Harcerze nazwali je bardziej przyziemnie,jako że czerpali tu wodę do mianowali je Źródłem Obozowym.
Załącznik:
12.jpg [ 151.85 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Nieopodal na zachód zabytkowy Młyn Kołaczew
Załącznik:
13.jpg [ 102.39 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Do napędu młyńskiego koła spiętrzono rzekę tworząc tym samym staw nazywany przez poetę S.Szmaragdowym.Pewnie chodziło o zafarb wody,latem dziś jest on zdecydowanie zielony.
Podążamy dalej jego wysokim wschodnim brzegiem.
Załącznik:
14.jpg [ 91.56 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
Bliskość źródeł jak i obecność ich w dnie nie pozwala na zamarzanie wody tworząc tym samym zimowy dom dla okolicznych krzyżówek które licznie i stale okupują dość malownicze zakole z "mopowiskiem".
Załącznik:
15.jpg [ 98.88 KiB | Przeglądane 14590 razy ]
c.d.n