Wczesna wiosna na Wzgórzach SrockichSpacerek dotyczy terenu który przemierzałem dziesięć miesięcy temu więc postanowiłem nie zakładać nowego wątku ale nieco go uzupełnić o miejsca które wtedy ominąłem.
Przyznam że celem było"polowanie"na wielkie ssaki których tam bez liku,ale niestety podejść je w surowym wczesno wiosennym mocno prześwietlonym lesie to sztuka awykonalna.Czmychały w pośpiechu zanim obiektyw poprawnie łapał ostrość.Aż dziw bierze że taka niewielka enklawa jest w stanie gościć tyle różnorakiej gatunkowo zwierzyny,niestety aby z sukcesem je sfocić trzeba najmniej 400mm z naprawdę szybkim fokusem,albo poczekać na liście i inaczej podejść do tematu.
Na wzgórza dochodziłem z Kusiąt mijając dość urozmaiconą okolice porośniętą mieszanymi lasami,zdarzały się też spore polany zamienione na pola uprawne fajnie ze sobą kontrastujące.
Załącznik:
1 (1).jpg [ 144.58 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Niemal każde poletko bądź polanka obstawiana jest ambonami łowieckimi,ciągle powstają nowe co świadczy o łowieckiej atrakcyjności tej okolicy.
Załącznik:
1 (2).jpg [ 248.88 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Po krótkim spacerku sobie znanymi ścieżkami docieram do wapiennych wychodni nazywanych Psim Nosem.To chyba jedyne ostańce z nazwy pojawiające się na mapach jeśli chodzi o te wzgórza.
Załącznik:
1 (3).jpg [ 282.08 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Załącznik:
1 (4).jpg [ 261.64 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Coraz częściej można spotkać przylaszczki, niestety jeszcze bardzo pojedynczo.
(poprawiłem /Michał)Załącznik:
1 (5).jpg [ 121.17 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Następnym punktem były jaskinie na najwyższym wzniesieniu tego niewielkiego pasma.Jeszcze do niedawno góra ta nie miała oficjalnej nazwy,za to wiele nazw potocznych co czasem stwarzało dziwne sytuacje.Do miejsca docieram dość późno,pogoda się mocno zmieniła gdy uganiałem się za zwierzakami,zrobiło się nieprzyjemnie zimno.Dochodząc do miejsca prowadziły mnie takie"strzałki"(zdjęcie),z tablicy informacyjnej dowiedziałem się że to efekt konkursu jaki ogłosiła gmina Mstów na nazwę tego wzgórza,i tu mam pytanie,czy gmina jest upoważniona do nadawania nazw geograficznych.Sama nazwa niczego sobie,nawet podkreśla wyjątkowość tej góry.
Załącznik:
1 (6).jpg [ 159.24 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Jaskinie jak nazwa wskazuje są trzy choć wylotów jest nieco więcej,ale te duże bardziej okazałe są trzy.
Bliziutko siebie położone Schronisko II w Srocku,na lewo J.Sosnowiecka.
Aby zmieścić dwa w jednym połączyłem kilka fotek,zabieg nieco spłaszczył perspektywę...
Załącznik:
1 (7).jpg [ 128.43 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Kilkanaście sporych kroków na SW wiedzie do kolejnego sporego otworu Jaskini Kowalskiego.
Załącznik:
1 (12).jpg [ 295.97 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Wszystkie te otwory są połączone ze sobą tworząc System Jaskiń Srockich,z takim nazewnictwem często się można spotkać w niejednym opisie.Jaskinie nie są trudne do zwiedzania,tablice i opisy twierdzą że są bezpieczne,jest tylko jedno ale,jaskinie upodobały sobie dzikie zwierzęta,kuny,lisy i borsuki

Jeśli o tych borsukach to prawda to włażenie tam jakoś kłóci się z bezpieczeństwem.
Jeszcze kilka obrazków z tego najwyższego w gminie wzniesienia.
Załącznik:
1 (9).jpg [ 279.59 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Załącznik:
1 (10).jpg [ 278.02 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Załącznik:
1 (11).jpg [ 272.93 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Na koniec północno wschodni stok góry,gdyby nie sosny byłby to jeden z najlepszych punktów widokowych w okolicy.Może kiedyś gmina coś z tym zrobi,bo o sam szczyt jak widać został wygolony i jest teraz odsłonięty.
Załącznik:
1 (8).jpg [ 150.59 KiB | Przeglądane 16354 razy ]
Stąd schodzę na dół,mijając liczne naturalne oczka wodne,brodząc w dość głębokich kałużach docieram do Jeziorka Krasowego które o tej porze roku jest godne miana jeziora.Od jeziorka do stacji czy przystanku jest już blisko,tak kończę kolejny wiosenny dzień na Jurze.
Pozdrawiam