alkosander napisał(a):
Przeglądając jurajską galerię fotograficzną zwróciłem uwagę na fotografię kapliczki zamieszczona przez Macieja.W pierwszej chwili sądziłem,że to Smoleń dopiero podpis wyjaśnił,że to kapliczka w Bzowie. Obie,uwzględniając uszkodzenia wynikające z upływu czasu są niemal identyczne jeśli chodzi o geometrię zwłaszcza w górnej części.Ta na Smoleniu nie ma już krzyża na szczycie ale widać wyraźnie ślad po nim. Puste są też wnęki na obrazy. Ledwo widoczny jest okap nad nimi. Nic dziwnego,że jest w gorszym stanie bo pochodzi z początków XIX wieku. Kapliczka w Bzowie powstała w roku 1941. Czyżby jedna była wzorowana na drugiej?
Z tego co wiem, to w XIX i na poczatku XX wieku po naszym rejonie wedrowaly "watachy" malarzy kosciolow - stad na przyklad podobne zdobienia w roznych kosciolach, nic mi nie wiadomo jednak o watachch rzezbiarzy, czy budowniczych kapliczek, najbardziej mozliwe jest to, ze komus sie jedna z nich spodobala i odwzorowal ja gdzies indziej, albo, ze nie mial swojego pomyslu, wiec zrobil ctrl+C, ctrl V