no proszę takie szczegóły z jurajsko-kawaleryjskiej historii się często nie zdarzają wielkie dzięki . A teraz trochę na temat współczesnej kawalerii od strony praktycznej , RSOP ( Roztoczańska Konna ..) to nie 5 PSK tylko 25 Pułk Ułanów ( ten od szarży pod Krasnobrodem ) jest to też obecnie jedyna konna straż ochrony przyrody w Polsce, nie ukrywam żal bo na Jurze myślę podobna formacja sprawdziła by się również ale o tym później, co do 3 i 8 pułku ułanów to 8 ma już kilka stowarzyszeń dosyć mocno zaawansowanych w działalności jak chociażby chłopcy ( lub tez Panowie) z Niepołomic ...
http://www.ulani.pl , 3 Ułanów Sląskich jest mi szczególnie bliski bo tam jako harcerz zaczynałem przygodę w kawalerii harcerskiej , barwy posiada 7 Strzelecka z Bytomia ( ZHR), dowodzi nią jeden z najlepszych współczesnych kawalerzystów Romuald Ficek, miałem przyjemność jeździć pod jego rozkazami. Pomysł przejęcia akurat 5 PSK narodził sie dlatego że wszytskie pozostałe pułki na owe czasy miały już reprezentacje a 5 PSK wśród kawalerii był wtedy wolny , no i według legendy służyli tam sami przystojni i hehe jurni ( sądząc po tym że jakieś 80 % stanu nie było juz kawalerami ) strzelcy , podobno podczas jednej z Rewii Kawalerii na błoniach sam marszałek pytał prowadzącego czy 5 PSK aby na pewno taki zbiorowo przystojny

ale to dygresja przy czym stąd i żurawiejka " Pod kocami dziewki chowa to jest 5 Pułk z Tarnowa" ...coś na rzeczy było

Dlatego też białe otoki przyozdobiły onegdaj 5 Konna Drużyne Harcerską z Zawiercia, jedyna nasza defilada odbyła się w Opolu podczas przejmowania barw i tradycji przez 5 bat Logistyczny tez imienia 5 PSK, było spotkanie z kołem pułkowym i dosyć miła impreza, obecnie barwy 5 PSK na koniach prezentowane są w Dębicy i chyba też w Tarnowie ale dokładnych informacji nie posiadam.