Teraz jest 05 maja 2025, 08:46

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2008, 19:38 

Cytuj:
Ze sportów walki obecnie preferuję scrable.
To ja już wolę pomęczyć lwy na arenie :lol:

Birów już odniósł niewątpliwie edukacyjny skutek bo rozmawiamy o nim i gdybamy na temat jurajskich fortyfikacji. Nawet jeśli nie było to idea twórców to jest pożytecznym "odpryskiem". Archeo milczy, pewnie zapracowany, a mnie nurtuje jedna sprawa. Czy w czasie prowadzonych tam wykopalisk natrafiono na ślady glinianego zabezpieczenia ppoż drewnianych obiektów obronnych przez ich jedno lub obustronne licowanie gliną ? Średniowieczny strażak na pewno nie odbierał obiektu.Tego jestem pewien :D Wiem,że takie ślady w postaci grud glinianej polepy,niejednokrotnie z odbitym negatywem okrąglaków, z których budowano warownię, znajdowano przy badaniach grodów np. w niezbyt od Birowa odległej Krzykawce. Jeśli nie to tym bardziej trudno mi wyobrazić sobie Birów jako gród obronny. Średnio zdolny i zezowaty Tatarzyn z płonąca strzałą był dla niego śmiertelnie niebezpieczny. Jeśli gliniane ślady odkryto to należało dla historycznej i edukacyjnej prawdy takie lico odtworzyć.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 21 kwi 2008, 20:11 

Jak widać po postępie prac, pomysłodawcy mają głęboko w jaskini nasze dywagacje.
Reklamę mają darmową.I to o wiele lepszą niż....

W moim rewirze spotkałem miłośników historii- "znawców" znanych w niektórych kręgach.
Pokazują mi w dłoniach "znalezisko "twierdząc. że jest to węgiel drzewny.
Lekkie grudki (fakt- miały coś do czynienia z ogniem) zabarwienie-odcień czerwieni.
Alkosander domyśła się o co chodzi, dla niewtajemniczonych to była polepa.

Warstwami gliny pokrywać pięknie obrobione drewno. Tyle pisze się o pięknie, estetyce.
Alkosandrze a fe.

Gora

PostNapisane: 22 kwi 2008, 07:50 

Nie ma sytuacji bez wyjścia. Można na tej glinianej polepie zrobić namalować wzorki i całość wykończyć gustowną błyszcząca polewą. Będzie "oki" :) Chciałbym jednak bardzo dowiedzieć się jak powstawała koncepcja rekonstrukcji, kto ją tworzył,czy na każdym jej etapie uczestniczyli fachowcy i czy to oni mieli decydujące zdanie. O Birowie możemy dyskutować lub nie. Na tym etapie nic to nie zmieni. Warto jednak wyciągnąć z tej inwestycji naukę na przyszłość bo czort wie kto i co zechce jeszcze na Jurze rekonstruować. Może już jakiś senator kombinuje jak by tu Smoleń kupić? Byłbym gotów przebrać się za zezowatego Tatarzyna... :evil:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 22 kwi 2008, 09:25 

czyżby pierwsza impreza związana z Birowem?
http://jura.info.pl/pl/www/index.php?ri ... =0&sid=257

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 22 kwi 2008, 09:59 

Na to wygląda. To faktycznie będzie najazd, ale turystów w klapkach :o

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 22 kwi 2008, 10:59 

Co do polepy to nic mi nie wiadomo, zeby znaleziono jej slady na grodzisku w Birowie (a tym bardziej polepy z odciskami- czyli w jezyku archeo polepy konstrukcyjnej). Owszem kilka fragmentow jest, ale nalezy je powiazac albo z kultura łużycka, albo przeworska, ktore to obydwie wczesniej zasiedlaly Gore Birow. To, ze sredniowieczna konstrukcja drewniana nie byla oblepiona glina nie jest niczym dziwnym. Najczesciej wlasnie w ten sposob budowano obwalowania sredniowieczne i elementy umocnien.
A co do tej 'imprezy' na Birowie to znow ci nieszczesni Wikingowie :? :?: Mogli by sie rzeczywiscie zlitowac...
Ja osobiscie nie jestem alfa i omega w zakresie tej rekonstrukcji, wiec nie wiem kto dokladnie za nia odpowiada. Wszystkich ktorych to interesuje mozna odeslac do Biura Wojewodzkiego Konserwatora Zabytkow w Katowicach ds. archeologicznych- pana Jacka Pierzaka. Tam powinno sie uzyskac takie informacje.

Gora

PostNapisane: 22 kwi 2008, 11:06 

No ale przecież Wikingowie są fajni..... i mają rogi :shock:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 22 kwi 2008, 11:13 

Nie tylko oni maja rogi :D To zalezy duzo od kobiet, ktore te rogi moga kazdemu przyprawic :D A tak na serio to co ma piernik do wiatraka? No khmmm tzn. Wiking do Jury?

Gora

PostNapisane: 22 kwi 2008, 12:55 

Nie mam zielonego pojęcia co ma jedno z drugim wspólnego... no może oprócz show dla mas. Ludzie tam mają przyjechać, zapłacić, coś zjeść, coś wypić... pooglądać pasjonatów.

Myślę, że to zwyczajna impreza masowa, wiec wszystko się tam może znaleźć.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 22 kwi 2008, 12:58 

Tomekarcheo napisał(a):
D A tak na serio to co ma piernik do wiatraka? No khmmm tzn. Wiking do Jury?

Czyja to wina, że wolą się bawić w Wikingów? Też może się podobać.
Ich pobyt tak samo może jest umocowany jak promowanie w Ogrodzieńcu śląskiej kuchni.

Gora

PostNapisane: 24 kwi 2008, 11:15 

mlody napisał(a):
Czyja to wina, że wolą się bawić w Wikingów? Też może się podobać.

A to jakos nie przeszkadza krytykom bledow rekonstrukcji? Przeciez taka impreza tez jest rodzajem takiej rekonstukcji-rekonstrukcji "historycznej". Tak wiec nie wiem komu o sie ma podobac. Czysta glupota organizatorow tej imprezy.

Gora

PostNapisane: 24 kwi 2008, 12:41 

Szkoda ,że nie zrozumiałeś sygnału albo nie chcesz. Szkoda też ,że pominąłeś następne zdanie w cytacie.
Wikingowie "przyńdą" i "odeńdą". Nie wiem czy to prawda ale Birów ma stać, ma stać, ma stać.

Gora

PostNapisane: 24 kwi 2008, 14:35 

Cytuj:
Też może się podobać.
dotyczyło najpewniej "Reszty świata". Jak znam Młodego to prędzej skoczy z Birowa głową w dół niż spojrzy na "Wikinga" z bliska :lol:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 24 kwi 2008, 18:31 

może oprócz Wikingów będą też panie Wiking ? nie wiem jak się odmienia :oops: , nie decyduj za mlodego, różnie może być ze spoglądaniem

Gora

PostNapisane: 24 kwi 2008, 19:07 

Robert poruszył problem większy niż rekonstrukcja Birowa :D Wikingowa? :lol: Wikingdzianka? :roll:

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Teraz jest 05 maja 2025, 08:46