Teraz jest 06 maja 2025, 09:30

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2007, 10:58 

Przeglądając jurajską galerię fotograficzną zwróciłem uwagę na fotografię kapliczki zamieszczona przez Macieja.W pierwszej chwili sądziłem,że to Smoleń dopiero podpis wyjaśnił,że to kapliczka w Bzowie. Obie,uwzględniając uszkodzenia wynikające z upływu czasu są niemal identyczne jeśli chodzi o geometrię zwłaszcza w górnej części.Ta na Smoleniu nie ma już krzyża na szczycie ale widać wyraźnie ślad po nim. Puste są też wnęki na obrazy. Ledwo widoczny jest okap nad nimi. Nic dziwnego,że jest w gorszym stanie bo pochodzi z początków XIX wieku. Kapliczka w Bzowie powstała w roku 1941. Czyżby jedna była wzorowana na drugiej?

Załączniki:
Smoleń.jpg
Smoleń.jpg [ 29.6 KiB | Przeglądane 6417 razy ]
Fotka Macieja
Bzów.jpg
Bzów.jpg [ 53.38 KiB | Przeglądane 6417 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 14 paź 2007, 12:01 

Nie sądzę, żeby chodziło tu o bezpośrednie naśladowanie wzoru ze Smolenia. Myślę, że jest to pewien styl kapliczek o zasięgu zapewne szerszym niż północna Małopolska. Przynajmniej tak mi się wydaje. A co do kapliczki na Smoleniu, to jest ta stojąca po lewej stronie, przy drodze Pilica-Smoleń, tuż przed podjazdem do tego fatalnego zakrętu w lewo (w prawo jest wjazd na parking pod zamkiem)?

Gora

PostNapisane: 14 paź 2007, 14:05 

Tak,to ta kapliczka u podnóża Sikorowej Skały. Sama idea kapliczki słupowej jest niewątpliwie znana jak nie tylko Jura ale i Polska długa i szeroka. Jednak spośród dziesiątków znanych mi okolicznych kapliczek jedna jest podobna [fot.1 którą na forum zamieścił Jurasikprog] a dwie są w założeniach zbliżone chociaż wyraźnie inne: na górze św.Piotra,również z I poł.XIX wieku [fot.2] i przy drodze z Pilicy w stronę Czarnego Lasu-rok 1918 [fot.3]. W książce "Przydrożni świadkowie historii.Kapliczki*Figury*Krzyże ziemi olkusko-sławkowskiej" nie ma ani jednej choćby tylko zbliżonej w formie.Trudno więc raczej mówić o jakimś lokalnym stylu. Wśród okolicznych kapliczek trafiają się też wyjątkowo niepowtarzalne dzieła [fot.4- Smoleń-Bukowa Góra] [fot.5- Szlak Jaskiniowców przy zejściu ze Skał Zegarowych w stronę Strzegowej]

Załączniki:
fot.1.jpg
fot.1.jpg [ 37.37 KiB | Przeglądane 6377 razy ]
fot.2.jpg
fot.2.jpg [ 15.72 KiB | Przeglądane 6377 razy ]
fot.3.jpg
fot.3.jpg [ 46.36 KiB | Przeglądane 6377 razy ]
fot.4.jpg
fot.4.jpg [ 14.59 KiB | Przeglądane 6377 razy ]
fot.5.jpg
fot.5.jpg [ 32.5 KiB | Przeglądane 6377 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 14 paź 2007, 19:00 

Obie kapliczki dzieli ponad sto lat. Być może autor tej na Smoleniu widział tę w Bzowie i skopiował ją podług własnego uznania? W swoich zbiorach mam slajd z kapliczką z lasu koło Domaniewic (początek lat osiemdziesiątych). Ktoś powiesił w lesie na drzewie obrazek z Matką Boską, a pod nim była modlitwa. Całość była za szkłem. Mam to na jakimś slajdzie, musiałbym to skopiowań na nośnik elektroniczny. Sprawa wydaje mi się unikalna.

Gora

PostNapisane: 14 paź 2007, 19:40 

Są też kapliczki bardzo skromne w formie,są krzyże ,o których dzisiaj nic nie wie.Stoją sobie w polach na jakimś zapomnianym rozstaju dawnych ścieżek i nikt nie wie kto,kiedy i dlaczego je postawił.

Załączniki:
fot.1.jpg
fot.1.jpg [ 33.89 KiB | Przeglądane 6351 razy ]
fot.2.jpg
fot.2.jpg [ 49.86 KiB | Przeglądane 6351 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 14 paź 2007, 20:11 

Kiedyś trafiłem na kapliczkę w środku Ruskich Gór, dopiero po dokładnym przyjrzeniu się można było zobaczyć zarys dawnego skrzyżowania dróg leśnych - jutro wrzucę fotkę (jak znajdę)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 16 paź 2007, 20:56 

A z tą Bzowską wiąże się historia o zabitym w tym miejscu księdzu w 1941 ale nie wiem jak się nazywał. Na postumencie widnieją tylko inicjały Ks A.W. To miejsce zwane jest przez mieszkańców Bzowa "Księżą Górką". Może ktoś coś wie więcej na ten temat ?

Obrazek

Wczoraj kapliczkę w podobnym stylu napotkałem w Karlinie.

Obrazek

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 lut 2008, 15:43 

Najwyraźniej jest jednak pewna charakterystyczna jurajska odmiana kapliczki słupowej.Oto dwie następne podobne do wcześniej pokazanych: w Podzamczu i w Sulinach.

Załączniki:
Podzamcze.jpg
Podzamcze.jpg [ 202.52 KiB | Przeglądane 5727 razy ]
Suliny.jpg
Suliny.jpg [ 231.67 KiB | Przeglądane 5727 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 lut 2008, 16:21 

Podobna kapliczka o charakterze słupowym znajduje się w Kocikowej.

Załączniki:
DSCN1314.jpg
DSCN1314.jpg [ 76.03 KiB | Przeglądane 5718 razy ]
Gora

PostNapisane: 02 maja 2008, 18:20 

Tym razem współczesna wariacja na temat jurajskiej kapliczki słupowej. Stoi sobie przy niebieskim szlaku z Ryczowa w kierunku Bazelówki.

Załączniki:
2008_05020010.jpg
2008_05020010.jpg [ 101.67 KiB | Przeglądane 5334 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 maja 2008, 09:37 

alkosander napisał(a):
Przeglądając jurajską galerię fotograficzną zwróciłem uwagę na fotografię kapliczki zamieszczona przez Macieja.W pierwszej chwili sądziłem,że to Smoleń dopiero podpis wyjaśnił,że to kapliczka w Bzowie. Obie,uwzględniając uszkodzenia wynikające z upływu czasu są niemal identyczne jeśli chodzi o geometrię zwłaszcza w górnej części.Ta na Smoleniu nie ma już krzyża na szczycie ale widać wyraźnie ślad po nim. Puste są też wnęki na obrazy. Ledwo widoczny jest okap nad nimi. Nic dziwnego,że jest w gorszym stanie bo pochodzi z początków XIX wieku. Kapliczka w Bzowie powstała w roku 1941. Czyżby jedna była wzorowana na drugiej?

Z tego co wiem, to w XIX i na poczatku XX wieku po naszym rejonie wedrowaly "watachy" malarzy kosciolow - stad na przyklad podobne zdobienia w roznych kosciolach, nic mi nie wiadomo jednak o watachch rzezbiarzy, czy budowniczych kapliczek, najbardziej mozliwe jest to, ze komus sie jedna z nich spodobala i odwzorowal ja gdzies indziej, albo, ze nie mial swojego pomyslu, wiec zrobil ctrl+C, ctrl V :D

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Teraz jest 06 maja 2025, 09:30