Rybak napisał(a):
Szczerze powiedziawszy sądziłem, że to wszystko będzie prostsze.. Ta mapka powyżej i gigantyczne eposy na temat obrony Jasnej Góry w 1771, a o reszcie Jury...
Jedyna informacja do której dotarłem to plany przemarszu wojsk konfederacji przez Lelów i Włodowice. Plany w dodatku niezrealizowane. Wiem również, że Ignacy Skarbek Malczewski stacjonował w lutym 1769 w Mstowie. O Olsztynie tylko zapis o odwodach wojsk rosyjskich w czasie oblężenia Częstochowy.

Z listu własnoręcznie przez
Pułaskiego podpisanego (w załączeniu) wynika, iż przez Włodowice wojska konfederackie przechodzić mogły. I to kilka razy. Aż wreszcie zapewne Męciński zwraca się do Marszałka i Komendanta, a ten "przychylajac się do Sprawiedliwości" nakazuje, by Włodowice od furażów, noclegów, popasów, wymiany koni, itd. uwolnione były.
Jasna Góra, 1772 rok.
Załączniki: |

Dokument Pułaskiego uwalniajacy Włodowice od furażu, noclegu, itd, Jasna Góra, 1772 r._Easy-Resize.com.jpg [ 225.74 KiB | Przeglądane 8404 razy ]
|

Dokument Pułaskiego uwalniajacy Włodowice od furażu, noclegu, itd, Jasna Góra, 1772 r., góra_Easy-Resize.com.jpg [ 242.17 KiB | Przeglądane 8404 razy ]
|

Dokument Pułaskiego uwalniajacy Włodowice od furażu, noclegu, itd, Jasna Góra, 1772 r., dół_Easy-Resize.com.jpg [ 234.53 KiB | Przeglądane 8404 razy ]
|