Cytuj:
Już widzę alkosandra zdegustowanego kontynuacją tego motywu.
Ani ze mnie właściciel
Forum ani jakieś lokalne
Guru więc nie uważam,że mam prawo do decydowania o kształcie tematów poruszanych na
Forum . Nie łatwo też mnie zdegustować

To co czytam w postach w tym temacie jak najbardziej wpisuje się w historię okolicy.
Cytuj:
Jura to też kultura, której najważniejszą częścią jest język.
ZAM chyba się nie zrozumieliśmy. Nie jestem przeciwnikiem dyskusji o rodzinach, o rodach czy o pochodzeniu miejscowych nazwisk ale jakieś ramy musimy chyba przyjąć. Najlepiej wyjaśnię to na przykładzie

Od lat kilkudziesięciu mieszkam na Jurze,wżeniony w miejscową rodzinę od niemal stu lat zamieszkującą w Pilicy,powiązaną w swojej historii z Arkuszewskimi. Mój ojciec, dziadek,pradziadek i naście pokoleń wstecz żyło w miejscowości co prawda położonej nieopodal Łańcuta ale będącej przez wiele lat własnością Ottona z Pilczy i jego potomków. Z której strony nie podejść to zagadnienia jest Pilica i jest Jura a mimo to uważam,że
Forum Jurajskie nie jest miejscem właściwym dla genealogicznych wywodów o moich przodkach. O to mi chodzi. Jedynym kryterium do genealogicznych wywodów i dyskusji nie może być pojawienie się nazwiska czy rodu w okolicy bo pojawią się setki
Kowalskich z Zawiercia i
Nowaków z Wolbromia szukających swoich przodków a moim zdaniem
Forum Jurajskie jest do tego niewłaściwym miejscem.Jest to tylko moje zdanie na ten temat a nie obowiązująca wykładnia