Teraz jest 06 maja 2025, 08:20

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 07 kwi 2009, 09:18 

Jak to nie było?A pokazywane turystom pozostałości po grodzisku? :wink: Te obok kościółka.Wał jak z podręcznika,okrągły,lekko co prawda przez czas zdezelowany....średnica grodu jakieś 10 metrów :lol: Ciasny ale własny.

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 kwi 2009, 11:10 

Kiedyś,na jakiejś podrzędnej stronie internetowej spotkałem się ze stwierdzeniem miłośnika historii Mysłowic,że okoliczne ziemie przez pewien czas były własnością Ottona z Pilczy więc jego córka Elżbieta zapewne tu bywała....A niech sobie pisze pomyślałem. Zerknąłem niedawno na stronę Mysłowicki portal mieszkańców : http://www.m-ce.pl/index2.php?id=_miast ... cje_slawni
Cytuj:
Sławni mieszkańcy i goście Mysłowic...W Mysłowicach mieszkali:
królowa Polski, trzecia żona Władysława Jagiełły, Elżbieta, córka Ottona z Pilicy, właściciela części ziem mysłowickich.
Oho,poszło w lud.Będą jaja :wink: .Szukam dalej: http://www.myslowice.pl/miasto.php?t=hm_5 To już poważna sprawa bo to strona Urzędu Miasta Mysłowice!
Cytuj:
Sławni Mysłowiczanie:....Wśród mieszkańców Mysłowic można odnaleźć sławnych sportowców, aktorów, ale także:
* królową Polski , trzecią żonę Władysława Jagiełły, którą była Elżbieta,córka Ottona z Pilicy, właściciela części ziem mysłowickich.

Na litość boską kto w mysłowickich szkołach historii uczy? :oops: Nikomu z kilkudziesięcioosobowej rzeszy lokalnych historyków nie przyszło do głowy żeby zastanowić się nad tym stwierdzeniem? To,że Otton z Pilczy był przez pewien czas właścicielem ziem w okolicach Mysłowic to jeszcze nie powód żeby meldować tam jego córkę i to pewnie na pobyt stały :roll: Wybaczcie Mysłowiczanie,wiem,że niełatwo pozbyć się królowej z historii miasta ale lepsze to niż śmieszność.Od razu można tę informację wymazać jako nie mającą żadnego uzasadnienia i najmniejszych nawet przesłanek dla rozważania jej nawet jako luźnej hipotezy.Otton z Pilczy około 1378r. sprzedał Szafrańcowi okoliczne wsie. Nie wiadomo kiedy dokładnie urodziła się Elżbieta z Pilczy jednak kiedy ojciec sprzedawał "mysłowickie włości",jeśli był już na świecie to mogła mieć co najwyżej sześć lat.Gdzie i po co w Mysłowicach, które w średniowieczu były maleńkim miastem o właściwie wiejskim charakterze i takie pozostawały przez wiele stuleci. [to cytat ze wspomnianego portalu mieszkańców] miała by mieszkać Elżbieta?Rodzice mieli zamek w Pilczy,zamek w Łańcucie i dom w Krakowie a do tego kilka miast i kilkadziesiąt wsi.W Pilicy i w Łańcucie rezydowała jej matka Jadwiga zarządzając dobrami pod nieobecność męża.Żaden będący przy zdrowych zmysłach ówczesny ojciec nie zabierał żony i dziecka na wielotygodniowe,niebezpieczne wyprawy.Jak się wtedy podróżowało pisałem już na Forum. Autostrady A4 i obwodnicy GOP-u jeszcze wtedy nie było chociaż dzisiejszy stan nawierzchni może taki fakt sugerować.Otton otrzymując ziemie w okolicy Mysłowic,jako lennik zobowiązany był do służby wojskowej odbywanej konno na wyprawach w granicach księstwa raciborsko-opawskiego i jest mało prawdopodobnym,że w innym charakterze bywał w tamtej okolicy (Jeśli bywał).W jednej ręce miecz a w drugiej córka i w środku boju wojenny okrzyk Toporów: Tata siku! :lol: W interesującym nas okresie Otton z Pilczy od 1372 roku był kasztelanem wiślickim,od 1376 wojewodą sandomierskim.Miał na głowie wynikające z tych funkcji obowiązki jak choćby bywanie na zjazdach szlachty a czas był gorący bo ważyły sie losy królewskiej korony.Bywał więc Otto w Radomsku,w Koszycach,w Nowym Korczynie,w Krakowie a do tego doglądał pewnie swoich dóbr w ziemiach sanockiej,lubelskiej i krakowskiej.W żaden sposób do Mysłowic nie było mu po drodze. Już nawet pobyt Ottona z Pilczy w Mysłowicach jest trudny do udowodnienia a pobyt tam Elżbiety to po prostu "Bajki z mchu i paproci". Każdy historyk uśmiechnie się z politowaniem na takie wywody. :wink:

Załączniki:
"Elżbieta z Pilczy opowiada swoje losy Żwirkowi i Muchomorkowi".Autor nieznany.
Nieznany portret Elżbiety.jpg
Nieznany portret Elżbiety.jpg [ 62.03 KiB | Przeglądane 6131 razy ]

Towarzystwo Jurajskie
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 kwi 2009, 15:11 

alkosander napisał(a):
A pokazywane turystom pozostałości po grodzisku? :wink:

Turystom pokazuje się różne wyimaginowane :wink: dziwne rzeczy i w ten sposób robi się im wodę z mózgu :?
A co do Elżbiety i jej mysłowickich wojaży, to równie dobrze można na tej samej zasadzie mówić, że jej ojciec mieszkał w Katowicach, bo przez pewien czas te ziemie do niego należały. Ciekawe czy na stronie UM Katowice pojawi się informacja, że Otton z Pilczy był mieszkańcem Katowic :mrgreen:
Obraz jest fajny :mrgreen: Gdzie Alkosandrze znalazłeś to kolejne przedstawienie Elżbiety? Czyżby więc Żwirek i Muchomorek pomieszkiwali w Pilicy za czasów Elżbiety? :mrgreen:

Gora

PostNapisane: 07 kwi 2009, 19:24 

Cytuj:
w Pilicy za czasów Elżbiety?
A były takie czasy w Pilicy? :mrgreen: Pewnie mieszkali razem w Mysłowicach jeśli w średniowieczu znano już trójkąty :oops: Nieco później w pobliżu tego szacownego grodu wynaleziono Trójkąt... Trzech Cesarzy ale to już inna bajka.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 kwi 2009, 19:53 
jest taki świetny film "Kochanice Króla" opowiadajacy o Henryku VIII Tudorze (w rzeczywistości było tych pań więcej, historia mówi coś o 6 czy nawet 8 żonach)

Gora

PostNapisane: 08 kwi 2009, 08:29 

Cytuj:
historia mówi coś o 6 czy nawet 8 żonach
Mierz siły na zamiary.Ja tam zostanę przy monogamii :mrgreen:

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 kwi 2009, 16:53 
Hehe :lol: a ja mam w życiu dwie kobiety: Żonę i Panią Jurę :P :mrgreen:

Gora

PostNapisane: 09 kwi 2009, 17:04 

Żeby nie było,że cudze ganicie swego nie znacie ze wstydem stwierdzam,że do honorowego miejsca na liście jurajskich absurdów pretenduje pilicka ulica królowej Elżbiety Jagiełłowej.Pisałem już o tym na Forum więc tylko dla porządku przypomnę,że:
-Jagiełło to nie nazwisko tylko litewskie imię naszego króla! Czy wypada o królowej mówić Jagielina jak o babie z pod lasu,na którą wołano Józefowo bo żoną Józka była?
-W XV wieku przy ślubie nie przyjmowano nazwiska po mężu.Czy ktoś gdzieś czytał o Jadwidze Jagiełłowej,Annie Jagiełłowej albo o Zofii Jagiełłowej?
Jak by nie to patrzeć- komporomitacja! :oops: Niestety nie pierwsza i nie ostatnia w wydaniu różnych lokalnych władz.
Cytuj:
...ziemię Ogrodzienieckie otrzymał jego syn Mikołaj [chodzi o Mikołaja Pileckiego] zaślubiony z Magdaleną z Jarosławia...z domu Spytek...
Córka Spytka z Jarosławia była z domu Spytek ??? Litości :roll: Gdyby to była byle strona internetowa to pal licho,nie takie cuda czytałem,ale to jest strona UMiG w Ogrodzieńcu. :oops: [Ten sam tekst pojawia się też na kilku innych stronach].

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 kwi 2009, 19:39 

U mnie największe zdziwienie wywołuje...
...jak to się wszystko w Alkosandrowej głowie mieści :roll: :?:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 kwi 2009, 19:54 

egzor napisał(a):
U mnie największe zdziwienie wywołuje...
...jak to się wszystko w Alkosandrowej głowie mieści :roll: :?:

Niedługo zobaczysz 12 tomowe dzieło "Myśli Aleksandra..." :roll:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 kwi 2009, 19:30 
ja już kiedyś tam pisałem, że podziwiam Alkosandra za to jaki jest oczytany i za jego wiedzę, w sumie można go spokojnie nazywać: "Jurajska Encyklopedia Historyczna"

Gora

PostNapisane: 14 kwi 2009, 12:22 

Kolejne bajki z mchu i paproci znów związane z Pilicą to:
1. Nazywanie kościoła św. Stanisława i Walentego na Zarzeczu w niektórych publikacjach kościołem św. Marka. A to owszem kościół Marków, ale nie chodzi tu o wezwanie tylko potoczną nazwę Augustianów
2. Gdy miałem koło 10 lat kilkakrotnie słyszałem historyjki mieszkańców Pilicy opowiadane z pewnością w głosie, że jej właścicielką i mieszkanką była Marysieńka Sobieska :shock: . Trochę mnie to dziwiło, nie dawało spokoju i sprawdziłem wtedy, że owszem i Maria Sobieska, ale Maria Sobieskiej Marii Sobieskiej nie równa :wink:

Gora

PostNapisane: 14 kwi 2009, 17:26 

Królowa Marysieńka w Pilicy to drobiazg.Podczas prac przy rekonstrukcji kwatery wojennej w Kromołowie pewien mieszkaniec tej miejscowości chciał nam koniecznie pokazać grób Napoleona na miejscowym cmentarzu :roll: :roll: :roll: :roll: :wink:

Skoro jesteśmy przy Sobieskich to czas na kolejną bajkę. Lipy dziela się na zwykłe i Sobieskiego.Ten drugi rodzaj to gatunek endemiczny rosnący tylko w Polsce.Pojawia się przy zamkach,dworach i pałacach.Spotkać go można na dzisiejszych ziemiach polskich ale pojawia się też na Kresach.Lipa Sobieskiego rozmnaża się przez bredzenie.Oto co można przeczytać o jednym z (niejurajskich) okazów:
Cytuj:
Legenda głosi, że to 500-letnie drzewo zasadził sam Jan III Sobieski prowadząc swoje wojska na odsiecz Wiednia.
2007-500=1507r. Słynny Jan III urodził się w 1629 roku ale to niczemu nie przeszkadza.Mógł posadzić trochę wcześniej bo przecież każde stare drzewo w tym kraju przeszło przez królewskie ręce. :roll: Lokalną odmianą lipy Sobieskiego jest rosnąca przy pilickim pałacu lipa królowej Elżbiety [pewnie z łacińska będzie to tilia Toporensis czyli lipa Toporów ].Nie kwestionuje nazwy i faktu,że mogła być posadzona dla uczczenia wielkiej Piliczanki ale mówienie o 600-letnim drzewie posadzonym przy 400-letnim pałacu to chyba bajka z mchu i paproci.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 14 kwi 2009, 19:59 

To, że Bzowianie podają na swojej stronce informacje o tym, że właścicielami ich wsi byli Bonerowie,Firlejowie, Warszyccy to mały pikuś.
Pytanie: dlaczego jako herb miasta Pilicy ktoś preferuje herb Abdank.
Herb Toporczyków, którzy lokowali( ?) miasto zbyt prostacki a może ich lokacja to lipa, ta z poprzednich postów. Stasiu Warszycki bardziej godny opowiadania jak pierwsi właściciele Pilicy. Nie szkodzi, że historia herbem w tym przypadku pisana jest bez sensu. Dawniej pokazywano herb Pilicy z różami ale też niegodny.
Pilica jest przykładem ewidentnym herbu , który ktoś pragnie utworzyć z bajek z mchu i paproci.Wcale też nie dziwię się , że trudno jest zaakceptować heraldykom pomysły miejskich herbów np Zawiercia.

Gora

PostNapisane: 15 kwi 2009, 09:21 

Cytuj:
Pilica jest przykładem ewidentnym herbu,który ktoś pragnie utworzyć z bajek z mchu i paproci.
Pilica nie musi tworzyć herbu bo ma go co najmniej od XV wieku.Nie wiem kto
Cytuj:
jako herb Pilicy preferuje Abdank
Nie spotkałem się z takim przypadkiem.UMiG preferuje,promuje i używa w oficjalnych dokumentach nasz herb [na zdjęciu z prawej] zgodny z tym historycznym,znanym z XV-wiecznej pieczęci [na zdjęciu z lewej] a oba nijak się mają do herbu Abdank.W założeniu "Bajki z mchu i paproci" miały walczyć z bajkopisarstwem a nie promować nowe opowieści niesamowite ale wcale mi to
Cytuj:
nie szkodzi,że historia herbem w tym przypadku pisana jest bez sensu
.

Załączniki:
herby.jpg
herby.jpg [ 57.86 KiB | Przeglądane 5696 razy ]

Towarzystwo Jurajskie
Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Teraz jest 06 maja 2025, 08:20