Teraz jest 07 maja 2025, 00:34

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2010, 19:04 

czekamy na fotki

Gora

PostNapisane: 10 sty 2010, 19:07 

W Pilicy od wczoraj nie było prądu i nie działały sieci telefoniczne więc nie było jak dać znać,że nie dotrzemy.Wcześnie rano dostałem informację od Szymona,że droga przez Biskupice jest zablokowana przez zwalone drzewa a według informacji,które ma od innych strażaków dalej nie jest lepiej więc odtrąbiłem odwrót :(

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 sty 2010, 21:07 

Egzor, ja pod koniec dopiero się rozgrzewałem, szkoda, że nie zaczynaliśmy z Wami od "Kmicicia".

alkosander napisał(a):
więc nie było jak dać znać,że nie dotrzemy

To już wiedzieliśmy od dawna :)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 sty 2010, 22:16 

Gdzie te foty ? Gdzie macie Michała ? Znowu wraca ze Złotego do domu z buta ? :P

Gora

PostNapisane: 10 sty 2010, 23:00 

Robert może dlatego:
Droga z Żarek do Złotego Potoku wyłączona z ruchu

Jak Wy tam dojechaliście ... 8)

Gora

PostNapisane: 10 sty 2010, 23:08 

Robert napisał(a):
Gdzie te foty ? Gdzie macie Michała ? Znowu wraca ze Złotego do domu z buta ? :P

Najprawdopodobniej jeszcze mu prądu nie włączyli :|
Fotek zbyt dużo nie będzie bo i warunki do zdjęć raczej trudne.

Obrazek

Wg mojego skromnego zdania to tempo trochę ostre (głownie dzięki Sierżantowi Śmiałemu). 15 km bez żadnego odpoczynki przez śniegi i lody...

Trasa wyglądała tak:

Obrazek

Kill napisał(a):
Robert może dlatego:
Droga z Żarek do Złotego Potoku wyłączona z ruchu

Jak Wy tam dojechaliście ... 8)

Nie znasz Michałowego, sprytnego samochodziku.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 sty 2010, 12:23 

Widziałem się przed chwilą z Prezesem i u niego prądu brak zresztą tak samo jak i u mnie ;) przy optymistycznych prognozach mówił że napisze coś jutro ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 sty 2010, 12:33 

Nie potrzebuje pomocy ? może mu wysłać ekipę ratunkową ? :wink:

Gora

PostNapisane: 11 sty 2010, 12:35 

daje radę ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 sty 2010, 12:39 

Tylko tyle zdjęć, bo później zaczęła się zamieć i szkoda było wyjmować aparatu, zwłaszcza, że była ograniczona widoczność.
Fotki:

Załączniki:
P1106823.JPG
P1106823.JPG [ 122.71 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106824.JPG
P1106824.JPG [ 104.98 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106826.JPG
P1106826.JPG [ 140.05 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106829.JPG
P1106829.JPG [ 148.89 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106840.JPG
P1106840.JPG [ 79.36 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106841.JPG
P1106841.JPG [ 65.28 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106845.JPG
P1106845.JPG [ 68.91 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106860.JPG
P1106860.JPG [ 52.93 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
P1106863.JPG
P1106863.JPG [ 104.32 KiB | Przeglądane 8963 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 sty 2010, 15:36 

O widzę że w razie apokalipsy na odsiecz liczyć można :P właśnie minut temu kila wróciło zasilanie.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 sty 2010, 15:40 

Michał napisał(a):
właśnie minut temu kila wróciło zasilanie.

jesteś jak ten Czwarty Jeździec niesiesz mi wiarę i nadzeję :D

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 11 sty 2010, 20:29 

Warunki, jak na zimy lat ostatnich, były dość ciężkie, ale po świątecznych obżarstwach intensywniejszy spacerek wskazany ;)

Dojazd na miejsce zbiórki był dość ciekawy - rano całkowita szklanka, a żeby nie było zbyt monotonnie dochodził slalom między połamanymi gałęziami i drzewami tarasującą naprzemiennie któryś z pasów drogi. W Jaworzniku zabrałem "na pokład" Piotrka z czworonogiem i via Żarki pojechaliśmy dalej. Na szczęście większość trasy, dzięki ciężkiej pracy drużyn okolicznych OSP, była przejezdna, tylko za Czatachową musieliśmy chwilę poczekać aż przetną drzewo, a przed samym Złotym Potokiem jakieś 200m przed nami poleciała na drogę duża (60-70cm średnicy) sosna. Nie czekaliśmy na OSP tylko bokiem przez las objechaliśmy przeszkodę. Pajero za którym jechaliśmy kawałek drogi przymierzało się do pójścia w nasze ślady, ale chyba odpuścili :lol:

Trasę samej wycieczki naniósł na mapę Egzor, warunki momentami ciężkie tzn. śnieg pokryty lodową skorupą za słabą by utrzymać człowieka na górze, a stawiającą spory opór przy chodzeniu. Dodatkowo w głębokim śniegu czasem blokowała się stopa czego efektem było uderzenie piszczelem o ów lód... Od Trzebniowa wracaliśmy w coraz mocniej padającym śniegu. Tyle narzekania bo całość naprawdę fajna, szczególnie próba podejścia na Bukowie :mrgreen:

Ze Złotego wracałem kawałek za autobusem PKS - częstochowski dyspozytor chyba nie ogarniał niedzielnej sytuacji, na trasę do Siedlca czyli ogólnie spory kawałek lasem puścił wysokie auto, coś w rodzaju kursowego autokaru. W efekcie kierowca kluczył pod zwisającymi gałęziami wlokąc się ze średnią 15km/h. Warunki były już odmienne, poranne lodowisko pokryła 10cm warstwa świeżego śniegu, co pozwalało na dość szybką jazdę.

W terenie ogromne ilości połamanych drzew, wszystko pokryte grubą skorupą lodu, na huk łamiącego się drzewa wszyscy jak na komendę zadzierali głowy sprawdzić czy coś przypadkiem nie leci...

Załączniki:
Zwaliło w końcu dużą sosnę pochylającą się do wczoraj nad Źródłami Zygmunta, 10.01.10
Dolina Wiercicy3.jpg
Dolina Wiercicy3.jpg [ 187.72 KiB | Przeglądane 8889 razy ]
rez. Parkowe w okolicach Młyna Kołaczew, 10.01.10
Dolina Wiercicy4.jpg
Dolina Wiercicy4.jpg [ 178.79 KiB | Przeglądane 8889 razy ]
Między Ostrężnikiem a Trzebniowem 10.01.10
Dolina Wiercicy2.jpg
Dolina Wiercicy2.jpg [ 146.26 KiB | Przeglądane 8889 razy ]
Między Ostrężnikiem a Trzebniowem 10.01.10
Dolina Wiercicy1.jpg
Dolina Wiercicy1.jpg [ 103.31 KiB | Przeglądane 8889 razy ]
Sosna w lodowej polewie, okolice Trzebniowa 10.01.10
Dolina Wiercicy5.jpg
Dolina Wiercicy5.jpg [ 134.28 KiB | Przeglądane 8889 razy ]

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 sty 2010, 01:13 

No to i ja "cuś" dorzucę.

Po pierwsze to z samej Częstochowy trudno już było wyjechać. Niespodzianki na każdej ulicy :? (tutaj ul. Focha i Śląska). Ten Pan obok dzwoni chyba do swojego ubezpieczyciela - w niedzielę o 8:30 - nie ma serca !
Obrazek

Pomosty nad Amerykanem - miejsce spotkania.
Obrazek

Pamiętam okres świetności tej wiaty na polu namiotowym (onegdaj bezpłatnym), teraz sosnowa gałązka zrobiła j...du :P
Obrazek

"Amerykan" (?).
Obrazek

Tym razem nie mosteczek, lecz drzewa uginają się nad mosteczkiem.
Obrazek

To drzewo się już więcej nie ugnie - OBIECAŁO... (Ostrężnik).
Obrazek

Tak wyglądały wszystkie krzewy. To nie znaczy że dużo przyjemniej się przez nie przedzieralo.
Obrazek

No i oczywiście na koniec film (raczej filmiczek - bo krótki).
FILM >> http://www.youtube.com/watch?v=kcdPxVEgrRU

Na koniec taka moja mała dygresyjna na temat sprzętu.
Wielki Wygrany >> eTrex Vista HCx - nie straszne mu mrozy, śniegi, opady itp. Nie stracił laczności nawet w oblodzonych krzaczorach na Bukowiu. (Trzebniowska ! Pamiętaj slowa Piotrka - My tam jeszcze wrócimy !)
Wielki Przegrany >> firma DEMAR z Mstowa - za buty które na wyjazd wziąłem nówki w idealnym stanie (dwukrotnie pastowanie) Po wyjeździe wyglądają tak:
Obrazek

Pokonał je lód (a miały być dla ludu :roll: )
Czy może ma ktoś jakiś pomysł jak je trochę podreperować? Choć na zimowe wyprawy już raczej się nie nadają.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 12 sty 2010, 09:03 

egzor napisał(a):
No to i ja "cuś" dorzucę.

No i oczywiście na koniec film (raczej filmiczek - bo krótki).
FILM >> http://www.youtube.com/watch?v=kcdPxVEgrRU

Powiedz mi jakim programem obrabiasz te filmiki?
egzor napisał(a):
Wielki Przegrany >> firma DEMAR z Mstowa - za buty które na wyjazd wziąłem nówki w idealnym stanie (dwukrotnie pastowanie) Po wyjeździe wyglądają tak:
Pokonał je lód (a miały być dla ludu :roll: )
Czy może ma ktoś jakiś pomysł jak je trochę podreperować? Choć na zimowe wyprawy już raczej się nie nadają.

Też to przerabiałem kilka razy i niszczyłem buty (kilka par) na podobnych wycieczkach w sumie za jakieś 500 zł potem postanowiłem zainwestować i kupiłem TREZETY z gore-texu za 350zł mam je już 4 lata i nie widać śladów użytkowania ;) Polecam bo warto zainwestować. Dobre są jeszcze "gumiaczki" z wędkarskiego sklepu, bardzo lekkie z pianką neoprenową, tylko to już dla takich którzy lubią mieć bardzo ciepło w nogę ;) cena jakieś 80-110 zł ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Teraz jest 07 maja 2025, 00:34