A było tak pięknie....
Powiat olkuski: remont drogi urąga wszelkim zasadom Mieszkańcy Wolbromia, Lgoty Wolbromskiej oraz Bydlina, wzdłuż których przebiega remontowany odcinek drogi powiatowej "Bydlinka" w powiecie olkuskim, twierdzą, że takiego bubla jeszcze nie widzieli. 
Droga jeszcze nie jest oddana do użytku, a miejscami nowy asfalt już ma nowe łaty - mówi Barbara Haberka z Lgoty Wolbromskiej. - Asfalt przy skrzyżowaniu na Kaliś rozłazi się na wszystkie strony.
Pani Barbara zauważa, że firma budowlana źle wykonała odwodnienie.
- Wiem, co mówię, bo sama mam firmę budowlaną - tłumaczy.
Razem z sąsiadami siedli kilka tygodni temu przed komputerem i ściągnęli z internetu dokumenty dotyczące tego, w jaki sposób drogowcy mieli wykonać "powiatówkę". Gdy porównali przeprowadzone już prace z planami, załamali ręce.
- Wiedzieliśmy, że tak remontowana droga nie wytrzyma do zimy. Mieliśmy nosa, bo rozleciała się po kilku tygodniach - mówi Tomasz Kocjan z Lgoty.
Wszystkie skargi i uwagi skierowali do władz powiatu i radnych.
- Usłyszeliśmy tylko, że mamy cicho siedzieć, bo się nie znamy - mówi Barbara Haberka. - Tu nie trzeba być ekspertem, by stwierdzić, że na nowej drodze asfalt nie ma prawa tak szybko pękać .
W starostwie urzędnicy nabrali wody w usta. Ani starosta Leszek Konarski, ani żaden z jego urzędników nie chce wyjaśnić, dlaczego nie przerwano prac. Jeszcze do niedawna wszyscy tłumaczyli, że droga remontowana jest wzorcowo, a w razie niedociągnięć remont jest objęty pięcioletnią gwarancją. Teraz milczą.
- Gdyby mi tak w domu taką fuszerkę odstawili, to bym wywalił robotników - denerwuje się Michał Tomsia.
Z Andrzejem Sadowskim z Centrum Adama Smitha rozmawia Małgorzata Gleń
Jak Pan skomentuje sytuację na "Bydlince"?
Tłumaczenia, że można reagować dopiero, jak się skończy inwestycję, urąga interesom obywatelskim. Władze mają obowiązek zapewnić obywatelom odpowiednią jakość życia, a nie wiecznie ciągnące się remonty.
Co można zrobić, by zmusić urzędników do rozsądnego wydawania publicznych pieniędzy?
Jedyną sankcją dla władzy jest poczekanie do wyborów samorządowych i odebranie jej możliwości rządzenia. Władza nie może ignorować interesów obywatelskich, a takim jest między innymi odpowiednie wydawanie publicznych pieniędzy. Taka inwestycja powinna być starannie nadzorowana i to przez cały czas.
Już pisałem chyba forum gminy klucze, że poszerzając jezdnię kładą asfalt bez podbudowy. Przejedzie jedna ciężarówka i asfalt zwija...