Teraz jest 06 maja 2025, 08:24

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 02 lip 2010, 16:00 

No, no!

W ten sposób to ja jestem spokrewniony z ...
Babcia była z domu ...
:mrgreen:

http://www.sa.wicz.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 03 lip 2010, 08:26 

Cytuj:
Skoro zarówno Kaczyński jak i Komorowski pochodzą od Elżbiety to jedno jest pewne - prezydentem zostanie potomek Elżbiety :D
Bez względu na wynik Pilica rządzi :mrgreen:
Znam prace pana Minakowskiego a nawet zdarza mi się wysyłać mu informacje uzupełniające jego genealogiczne dzieło. Jego wielką zasługą jest pobudzenie do działania tysięcy ludzi,których zainteresował poszukiwaniem korzeni. Wszyscy znani mi Pileccy przyznają się do Leliwy i do koligacji z Elką :wink: Niestety gorzej jest ze szczegółami. To,że nie mamy jasności co do potomków pewnych postaci to moim zdaniem zbyt mało aby uznawać ich racje wyłącznie ze względu na noszenie tak samo brzmiącego nazwiska. Nazwisko to może mieć różne pochodzenie. Trzeba pamiętać,że były trzy Pilice a nazwisko pochodzące od miasta nie było wyłącznie
szlacheckim przywilejem. Jeśli wywodziło się od miejscowości to niekoniecznie od jurajskiej Pilicy i niekoniecznie dotyczyło potomków Ottona z Pilczy. Szlachectwa należało dowieść za pomocą dokumentów i świadków. Nie wystarczył brak dowodów negujących szlacheckie pochodzenie. [Wiem że wiesz :) Piszę to dla mniej zorientowanych w tematyce] Pod koniec XIV wieku żył Fryderyk z Pilicy,mieszczanin albo szlachcic. Na początku XV wieku żył Jakub z Pilicy ,również mieszczanin albo szlachcic. W połowie XV wieku żył sławetny Piotr z Pilicy Nie mieli nic wspólnego z interesującymi nas Pileckimi a w kolejnych pokoleniach mogli być zwani Pileckimi. O ich dalszych potomkach też nic nie wiemy. Poza tym Pilecki czy też Pilicki pojawia się w genealogiach rodzin żydowskich. Są dzisiaj tysiące Jagiełłów ale jakoś w ich koligacje z władcą nie wierzę :wink: No chyba że ktoś jest zwolennikiem teorii że ulica Elżbiety Jagiełłowej w Pilicy to poprawna nazwa :roll: Są oczywiście u Pileckich pewne genealogiczne niejasności,ślepe uliczki i wątpliwości itp. Tego nie neguję. Oprócz wymienionych przez Ciebie w różnych zapiskach pojawili się jeszcze na przykład:
Andrzej „Ocic” + ok.1509
Adam syn Stanisława i Anny Jarosławskiej zm.przed r.1535/po 1537)
O których ewentualnych potomkach też nic nie wiadomo. Przygotowuje opracowanie na ten temat na moja stronę. Zweryfikowanie wszystkich zapętleń między licznymi Janami,Mikoajami i Stanisławami nie jest jednak proste.Zamieszczam tutaj tylko garść nie do końca jeszcze sprawdzonych informacji:
Niesiecki pisze: O Pileckim herbu Leliwa,że w 1538 pod Seretem w okazyi z Wołochami zginął ,świadczy Bielski. Sądząc po dacie śmierci chodzi tu prawdopodobnie o jednego ze wspomnianych przez Ciebie synów Stanisława. W grę wchodzą:Piotr + po 1537,Adam zm. według różnych źródeł przed r.1535/po 1537;Krzysztof -zmarł według różnych informacji:1535,po 1538;1545.
Cytuj:
Stanisław Pilecki (+1523, syn Otto Pileckiego)
Żoną miała prawdopodobnie zostać Szydłowiecka jednak brak informacji o dojściu do skutku ożenku a ze względu na koligacje między dwoma potężnymi rodami powinien być głośnym wydarzeniem odnotowanym w herbarzach. Zmarł bezpotomnie, a jego majątek odziedziczył brat Mikołaj, kasztelan bełski.[Polski Słownik Biograficzny]
Cytuj:
Mikołaja Pileckiego (+1527, stryja tychże)
Potomkiem Mikołaja Pileckiego (+1527) i Magdaleny Jarosławskiej był Jan/Stanisław. Z imieniem jest trochę zamieszania za sprawą Niesieckiego. [ Drugiemu ten autor daje imię Jana ,wszakże ja go wszędzie Stanisławem czytam. ] Jan debiutował w wojskowej służbie w wyprawie przeciwko Tatarom pod Oczaków w 1529 r, w czasie której dostał się do niewoli. Uczestniczył w przegranej bitwie z Mołdawianami pod Chocimiem. W 1531 pod Obertynem prowadził własna chorągiew. Dowodził chorągwią jazdy do 1538. Był dworzaninem królewskim,komornikiem króla węgierskiego i podkomorzym lubelskim.Według moich informacji miał tylko córkę.
Cytuj:
Krzysztofa Pileckiego (syna Mikołaja "Ocica" Pileckiego)?
Z Barbarą Czuryłówną ze Stojanowic miał syna Krzysztofa,który ożenił się z Anną z Sienna. O dalszych potomkach brak wieści....po którym z Anny z Sienna ,syn Krzysztof,dziedzic Łańcuta,ożeniony z Barbarą ze Stojanowic pisze Uruski mącąc niemiłosiernie,zamieniając miejscami małżonki Krzysztofa-ojca i Krzysztofa-syna

Cytuj:
Mikołaja Pileckiego (brata tychże)
Mikołaj zmarł według różnych opracowań w 1535 /po1531/po 1539. Według Dworzaczka miał synów Stanisława († po 1543), Rafała i Piotra.

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 03 lip 2010, 11:18 

alkosander napisał(a):
Bez względu na wynik Pilica rządzi :mrgreen: (...)

Przygotowuje opracowanie na ten temat na moja stronę.

Wiadomo, że Pilica rządzi :D

Na Twoje opracowanie genealogii Pileckich czekam z niecierpliwością :wink: Sam zbieram materiały o tej rodzinie ale pewnie masz ich znacznie więcej jak Cię znam.

Jeśli chodzi o rotmistrza Pileckiego - skoro nie można tego potwierdzić póki co, ani temu zaprzeczyć (choć rotmistrz też pieczętował się Leliwą) to proponuję zostawić to w zawieszeniu ani nie mówiąc, że pochodził ani że nie pochodził od Pileckich z Pilicy.

Gora

PostNapisane: 03 lip 2010, 13:40 

Nie miałbym nic przeciwko temu żeby Rotmistrz miał pilickie korzenie.Byłby jedną z ciekawszych postaci tutejszej historii.Wyślę Ci wersję roboczą "Pileckich" po jej "wygłaskaniu".Jest obszerniejsza od tego co trafi na stronę.Warto ją zweryfikować.Co dwie głowy to nie jedna ;) Są też w literaturze odwołania do źródeł do których nie dotarłem. Z pilickiego punktu widzenia szkoda,że ś.p. J.Kurtyka nie napisał "Pileckich" zamiast "Tęczyńskich".

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 17 lip 2010, 14:59 

Nie wiem ile w tym drzewku jest mchu a ile paproci .Nawet Aleksander się tutaj znalazł i ani słowa o Pilicy.

Załączniki:
bok.jpg
bok.jpg [ 27.26 KiB | Przeglądane 7691 razy ]

PostNapisane: 17 lip 2010, 17:32 

Między mchem-Łańcut 1586 - a paprocią - PILECKI MICHAŁ 1794 - mamy wykropkowane 208 lat czyli skromnie licząc co najmniej kilkanaście pokoleń.Inaczej mówiąc nic nie mamy :) 1586 też mi wiele nie mówi jako data genealogiczna.Trzy lata wcześniej Krzysztof Pilecki zapisał Łańcut swojej żonie Annie z Sienna.Był wtedy,po podróży do Włoch,po uszy zadłużony gdzie tylko się dało.Na wojaże wydał pieniądze z kasy miejskiej ,z funduszu kościelnego i szpitalnego.Około 1586r. Anna z Sienna zamieniła łańcuckie posiadłości ze Stanisławem Stadnickim na ziemie leżące bliżej rodzinnego majątku w ziemi przemyskiej. Spotkałem się jednak również z informacją,że miało to miejsce przed 1585 r. Od tego czasu Krzysztof Pilecki przebywał w Przemyślu oraz w posiadłościach żony.Zmarł po 1596 roku. O jakimkolwiek potomku milczą ówczesne dokumenty. Męski potomek powinien moim zdaniem pokazać się w dokumentach sądowych bo jak pisał Łoziński w "Prawem i Lewem" zamiana ze Stadnickim została dokonana na podstawie tak skomplikowanej transakcji i tak niezdeklarowanym tytułem prawnym,że odtąd dobra te stają się kością niezgody i przedmiotem ciągłych procesów między Stadnickim a kilkoma stronami...i nikt nie jest w stanie zorientować się w tym istnym labiryncie pieniactwa.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 17 lip 2010, 21:08 

alkosander napisał(a):
Nie miałbym nic przeciwko temu żeby Rotmistrz miał pilickie korzenie..

Dużo tam jest kropek....

Gora

PostNapisane: 18 lip 2010, 08:09 

Cytuj:
Nie miałbym nic przeciwko temu żeby Rotmistrz miał pilickie korzenie.
...ale,jak kiedyś o tym na Forum wspominałem, nie wierzę w to i przypinanie go,na przykład w Wikipedii, do pilickich Pileckich uważam za mocno wykropkowane.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 18 lip 2010, 09:25 

Autor drzewka ze skanu poszedł na wielkie skróty, wystarczyły jemu opowieści babki. Z drugiej strony współcześni historycy z przymrużeniem oka patrzą na dziewiętnastowieczne herbarze.
Jak ktoś zna historię to wie,że z takiego szlacheckiego drzewka można było wyskoczyć w zapomnienie. I to z wielu powodów.Może więc być wiele genealogicznych niespodzianek.

Gora

PostNapisane: 26 sie 2010, 09:25 

Z bezkresnych głębi internetu spłynęło na mnie objawienie.Świat już nigdy nie będzie taki jakim był.Jestem w szoku albowiem wiem,że nic nie wiem :oops: Idę w lud aby nauczać :shock:

Panowie jurajscy przewodnicy,historycy i archeolodzy bierzta się do nauki bo nic o jurajskiej historii nie wiecie :!:
Cytuj:
Patrzę na zdjęcie ODBUDOWANYCH Bobolic i oswoić się nie mogę...Bobolice zostały odbudowane poprawnie historyzacyjnie, co było łatwe, gdyż nie była to architektura. Prawie wszystkie zamki jurajskie są prostym budownictwem z wyjątkiem Ogrodzieńca. Tworzą one JEDEN SYSTEM forteczny, NAJBARDZIEJ prymitywny, o czym świadczy i to, że mury Bobolic mają u podstawy 1,5 m a w kornie 70 cm – czyli mniej niż tandetne zamki szkockie, które tłumaczy się SZKOCKĄ BIEDĄ.„Nędza” zamków jurajskich pochodzi stąd, że cały ten system forteczny zbudował grecki bóg Prapoczątku Uranos czyli nasz Jur, dokonując mozolnego podboju Górnej Wisły, gdzie przyniósł ze Śląska metalurgię ŻELAZA. Ruda jurajska jest jednak uboga toteż zięć starszego syna Jura Kroka, Chęsa-Hanys-Hanza-Hans-Amfiktion, po podpisaniu konwencji STALOWNICZEJ z Dionizosem z Tartessu-Tangeru, zbudował stalownie kieleckie na rudzie świętokrzyskiej.Zamki jurajskie nie były modernizowane, gdyż istniał ostry Zakaz Fortyfikowania i Modernizowania Fortycji, a nawet – jak we Francji – PRZYMUS przebudowy zamków na pałace, toteż możemy mówić o szczęściu, że zachowały się u nas oryginalne zamki i ruiny, jak BOBOLICE.Pan JL ma zamek Greckiego Boga Prapoczątku, który zaczynał od prymitywnych zamków jurajskich, ale pod koniec życia zbudował Białokamienną Moskwę.

Cytuj:
... zwraca uwagę na FINANSOWY aspekt kapitału historycznego, suponując, że eksperyment Jarosława Laseckiego z odbudową zamku Bobolice jest aktem na miarę hiszpańskiego przemysłu turystycznego...Na południu Polski jest Kraków i Częstochowa, które starszym paniom WYPADA odwiedzić; jest europejski ruch Szlakiem Sanktuariów Maryjnych, który Zamki Jurajskie powinny OBSŁUGIWAĆ. Jura może zdobyć taksę turystyczną PRZY CZĘSTOCHOWIE, bo jest na drodze do Krakowa. To, że zamki jurajskie budował Jur-Uranos jest DZINEM, silniejszym od budowy zamków pomorskich i mazurskich przez Ariów, i stąd z a c i e k ł a obrona ich przez Niemców i Francuzów. Do odbudowy zamków jurajskich powinien się włączyć klasztor Jasnogórski, gdyż kierować kapitałem umie.DB pisze że w Jurze są ruiny i resztki 25 zamków, które TRZEBA odbudować dla tejże konkurencji hiszpańskiej...Zamki budowały systemy feudalne a u nas przeważał system PARLAMENTARNY: Sejm, sejmiki i wiece opolne. Prawo głosu miał ten, kto miał broń i stawał w potrzebie a kobieta gdy miała dojną krowę. Wiece traktowały zamki jako magazyny i arsenały, pilnując by ich nie modernizowano. Jedynym chyba zamkiem jurajskim, który miał prawa Kasztelańskie był Mirów a kasztelana wyznaczał Wiec...Wg mej chronologii architektury to zamki jurajskie budował grecki bóg Prapoczątku Jur-Uranos tworząc jurajską metalurgię żelaza, która trwał krótko, bo Chęsa, zięć starszego syna Jura, Kroka z Pragi, zbudował STALOWNIE KIELECKIE. Zamki jurajskie są więc fenomenem europejskim z tej racji, że zachowały się prawie w takim stanie w jakim były zbudowane 7 tysięcy lat temu.

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 sie 2010, 10:56 

Ktoś zasługuje na medal za kreatywność :wink:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 sie 2010, 13:43 

Nie wiem co autor pali, ale powinno to być zakazane :wink:

"Fotografia - amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o kasę, a mistrz martwi się o światło" - Henri Cartier-Bresson

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 sie 2010, 16:44 

Przejrzałem, bo czytać się nie dało, parę wątków forum z którego wyrywki zamieścił Alkosander.
Ktoś ma ostrą fazę :shock: :mrgreen:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 sie 2010, 21:52 

Ja poproszę i link do forum :)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 26 sie 2010, 23:19 
Wszystko w normie. Może trochę niescisłości. Kto teraz zwraca uwagę na szczegóły

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Teraz jest 06 maja 2025, 08:24