Teraz jest 05 maja 2025, 21:32

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2010, 15:02 

jarek napisał(a):
o ja tez chetnie taki zobacze

Przeczytaj jeszcze raz temat... :roll:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lip 2010, 15:26 

temat tematem - ale Będzin jest tam a o Sosnowieckim Sielcu nikt nie pamięta ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lip 2010, 15:56 

Markpm

Właścicielem Sielca był Otton z Pilczy herbu Topór.

http://www.sa.wicz.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lip 2010, 16:58 

Otton był właścicielem Sielca ale nie ma żadnej informacji łączącej go z tamtejszą warownią.Sprzedał Sielec i Klimontów sześć lat przed śmiercią.Pierwsze zachowane wzmianki o fortalicji w Sielcu datowane są ćwierć wieku po śmierci Ottona. Bardzo to nikły jurajski ślad ale dobre i to ;)

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 25 lip 2010, 17:14 

Jestem ciekaw czy Grzędę Mirowską także odwzorowali.
Przy takich parkach zastanawiam się w jakiej kolejności układają makiety. Fajnie by było zrobić coś na zasadzie mapy jury i w odpowiednich miejscach wrzucać zamki, skałki, a także np. wodospad szum itp.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 15 sie 2010, 16:56 

ODRADZAM!!! szczerze odradzam odwiedziny tego miejsca! kilka dni temu byłam tam ze znajomymi. Byliśmy bardzo pozytywnie nastawieni, bo reklamy tego miejsca były co krok, i jeszcze info, że bilety ulgowe dla wszystkich, czyli super. Na miejscu okazuje się, iz bilety ulgowe to 10 zł/os, czyli dość drogo. No, ale za taką cene chyba warto? wchodzimy na teren obiektu i już od bramy spotykamy niezadowolonych ludzi... było tam ledwo kilka obiektów, w sumie nie do końca podobnych do oryginałów. obok piach, jakieś brzydko wykonane zb, wodne, w dodatku puste, ogólnie remont. całe zwiedzanie = 3 minuty. za 10?! skandal ;/
nie warto tam jechać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gora

PostNapisane: 16 sie 2010, 05:49 

Też tam byłem i 10 zł na tacy zostawiłem. Zajrzałem tam z czystej ciekawości. Wcześniej już wiedziałem, że oba przedsięwzięcia są typowo komercyjne i inicjatywa prywatna. I taksa jak w takim biznesie wygórowana. Dwie różne metody budowy zabawek-makiet i dwa różne spojrzenia na rozpoczynanie biznesu. W Piaskach w trakcie tworzenia i przypomina mi to rozpoczęcie biznesu np. gastronomicznego w namiocie wojskowym obok budowanego zajazdu full -wypas( chociażby z tego powodu powinien być zjazd z ceny). Ceny to jedno. Wizualnie jak w wesołym miasteczku(standard tak jak w Ogrodzieńcu), tylko wszystko w powijakach.Razić może podłoże makiet ( czarne) ale już krzewi się murawa :mrgreen:Lubię oglądać coś w trakcie tworzenia- budowy( widać wtedy jak nasze oczy można oszukać). Jak na wesołe miasteczko to jest tam jakaś perspektywa bo patrząc na ogrodzenie jest tam kawał pola i pewnie zamysł jest zagospodarowania w całości. Jest szansa może na silikonowe jaskinie :mrgreen: ( na oryginałach wiszą kłódki).Można też przyczepić się do wielu innych elementów wesołego miasteczka ale to też standard jeżeli chodzi o krytykę.Wracając do cen to nasunęła się taka uwaga w chwili pisania, że na ceny biletów mają duży wpływ bilety wstępu na zwiedzanie oryginałów( też przy okazji imprez zbyt wysokie).

Gora

PostNapisane: 16 sie 2010, 07:25 

Oto trzecia metoda miniaturyzacji zwana "Niejurajską" ;) W miejscu gdzie stał oryginalny obiekt wyeksponowany jest zarys jego fundamentów.Na tarasie ,z którego je pięknie widać,stoi miniatura obiektu odtwarzająca jego postać znaną z ikonografii. Miniatura nie razi strukturą powierzchni rodem z "Małego Modelarza" i laserową precyzją wykonania detali,jak sądzę nieosiągalna w czasach budowy oryginału.Na dodatek całość jest dostępna za free ale tu są inne uwarunkowania.Za model zapłaciło miasto.Można oczywiście dyskutować czy należy,na podstawie ekstrapolacji znanych rozwiązań i ówczesnych zasad,tworzyć kolorystykę obiektu,o której nic nie wiadomo bo ikonografia jest czarno-biała.Czy otwory okienne powinny być otwarte?Nie ma idealnych rozwiązań jednak ta metoda jako całość podoba mi się.Podsuwam ten pomysł Olkuszowi :) Podsunąłbym go również Pilicy jednak nie ma żadnej zachowanej ikonografii tutejszego "ratusza" a makieta artystycznej wizji wydaje mi się mizernym pomysłem.

Załączniki:
R1.jpg
R1.jpg [ 71.03 KiB | Przeglądane 7028 razy ]
R2.jpg
R2.jpg [ 109.38 KiB | Przeglądane 7028 razy ]
R3.jpg
R3.jpg [ 75.71 KiB | Przeglądane 7028 razy ]

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com
Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 16 sie 2010, 08:45 

OT:
alkosander napisał(a):
Nie ma idealnych rozwiązań jednak ta metoda jako całość podoba mi się.Podsuwam ten pomysł Olkuszowi :)

Dziękujemy, ale konserwatorzy już się o to postarali :lol: Mury ratusza będą wyeksponowane albo na równi, albo właśnie kilkadziesiąt cm nad powierzchnię bruku. Mury będą zabezpieczone przeciw wilgoci i w niektórych miejscach wzmocnione - tak na przyszłość, gdyby był pomysł odbudowy ratusza ;) W "szklarni" mają być wystawione jakieś obrazy, być może i makieta (trzeba pytać p. Bujasa, czy już robi :mrgreen: ). Tak z moich obserwacji - olkuski ratusz był bardzo duży, mógł zajmować nawet 1/3 szerokości rynku.
Poza tym tak jest ze wszystkimi zniszczonymi zabytkami (wyeksponowanie w bruku, lub ponad bruk) - brama krakowska i sławkowska, kościół Augustianów, zarys murów itd.
Podobnie jest na Rabsztynie, gdzie w bramie wystawiona jest makieta zamku z ok XVII w.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 17 sie 2010, 11:42 

Asia napisał(a):
ODRADZAM!!! szczerze odradzam odwiedziny tego miejsca! kilka dni temu byłam tam ze znajomymi. Byliśmy bardzo pozytywnie nastawieni, bo reklamy tego miejsca były co krok, i jeszcze info, że bilety ulgowe dla wszystkich, czyli super. Na miejscu okazuje się, iz bilety ulgowe to 10 zł/os, czyli dość drogo. No, ale za taką cene chyba warto? wchodzimy na teren obiektu i już od bramy spotykamy niezadowolonych ludzi... było tam ledwo kilka obiektów, w sumie nie do końca podobnych do oryginałów. obok piach, jakieś brzydko wykonane zb, wodne, w dodatku puste, ogólnie remont. całe zwiedzanie = 3 minuty. za 10?! skandal ;/
nie warto tam jechać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam serdecznie.
Jednak to tutaj postanowiła Pani opisać całą sytuację? Miło, gdyż będę mógł rzeczowo odnieść się do Pani słów.
Nie da się nie zauważyć, iż post ten został napisany jedynie po to, aby zszargać nam opinię.
Postaram się do tego ustosunkować.

Nie było mnie na miejscu, byłem 30km dalej.
Ok. godziny 17:30 dostałem telefon od Ani, która zajmuje się sprzedażą biletów, żebym jak najszybciej pojawił się przy bramie wejściowej. Zapytałem o co chodzi i czego się dowiedziałem?
Weszło kilka osób, kupując bilety, o nic nie pytając - zawsze pozwalamy zajrzeć do środka, aby nasi Goście mogli przekonać się czego można się spodziewać, kupując bilety - dlaczego mimo wszystko Państwo zdecydowali się wejść na teren Parku Miniatur? Chyba nie po to, aby ukraść towar o wartości ok. 50zł (o tym później)?
Weszli Państwo sceptycznie nastawieni-to jasne. Przeszli Państwo wszystko w "3 minuty", kompletnie nie angażując się w zwiedzanie terenu (opisy zamków, machiny wojenne, grill-bar etc.)
Wychodząc, doprowadzili Państwo naszego pracownika do płaczu, wyzywając go (zapis z monitoringu dostępny u nas na miejscu - zapraszamy), a na koniec (nawet nie prosząc o zwrot pieniędzy za bilety), UKRADŁA PANI KARTKI PAMIĄTKOWE O WARTOŚCI 45ZŁ! TAK, TO BYŁA KRADZIEŻ. Wspomnę raz kolejny, że nie byli Państwo kompletnie zaangażowani w zwiedzanie-aż do tego stopnia, że nie przeczytali Państwo informacji, iż teren jest monitorowany. Po interwencji kolejnych 2 osób z obsługi Parku zeszli Państwo na ziemię-jednak o chwilę za późno!
"ledwo kilka obiektów"? Pani Asiu, nikogo nie kłamiemy, pisząc, że mamy do zaprezentowania 11 miniatur zamków (12-Tenczyn, powstanie w przyszłym sezonie) w skali 1:20 (czyli dosyć sporych, na pewno większych, niż 3 minuty zwiedzania), oraz Maczugę Herkulesa, Bramę Twardowskiego, machiny wojenne (balista, katapulta, wieża oblężnicza). "Obiektem" jest również grill bar, kamienny piec-jeden, drugi i trzeci, huśtawka-jedna i druga, zjeżdżalnia, trampolina (bezpłatna, normalnie płaci się ok. 3-5zł za 5 min skakania). Na miejscu są również zabawki dla dzieci-kręgle, klocki etc.). WSZYSTKO JEST ZA DARMO! Szanowni Państwo, są ludzie, którzy płacą, aby wejść na jakiś miejski plac zabaw w trosce o własne dzieci.

Bilety ulgowe są dla wszystkich. Proszę tego nie kwestionować. A czy 10zł to dużo-każdy spogląda z własnej strony. Proszę jednak zauważyć, iż w cenie biletu mają Państwo do dyspozycji nie tylko miniatury zamków, ale również wspomniany plac zabaw (we wrześniu dołożymy dmuchane zamki oraz ogromnego smoka), toalety, wieże widokowe. Moim zdaniem, nie jest to wygórowana cena.
Pisze Pani o piachu, ale w ciągu swojego 3-minutowego zwiedzania nie zdołała Pani przeczytać dlaczego pozostawiamy nieużytki w takim stanie? Bez komentarza.
Szczerze, nie rozumiem opinii niektórych z Was. Bilety ulgowe "dla każdego" są wprowadzone właśnie dlatego, że staramy się sprostać Waszym wymaganiom tworząc coraz to nowsze atrakcje. Akweny wodne jak się okazało stały się niezbędne w takie upały, dlatego specjalnie na Wasze życzenie podjęliśmy się ich budowy.
Pani Asiu, odpisuję Pani tylko i wyłącznie dlatego, że nie ma Pani racji w żadnym słowie, które Pani napisała-nie dlatego, że skrytykowała Pani nasz Park. Krytyka jest potrzebna, ale ta konstruktywna...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do zwiedzania naszego Parku,
Michał

Gora

PostNapisane: 18 sie 2010, 12:19 

? Przepraszam, Pan mnie chyba z kimś pomylił...

Gora

PostNapisane: 21 sie 2010, 10:51 

niezła anty reklama.dwa dni temu miałem sie tam wybrac,jednakze odłozyłem ten wyjazd.byc moze na poczatku wrzesnia,ale mam mieszane uczucia

http://www.stempleturystyczne.bloog.pl

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 01 wrz 2010, 19:11 

czy mógłbym prosic o dokładny dojazd do Parku w Piasku?Chodzi mi o dojazd komunikacja miejska i prywatną.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 01 wrz 2010, 20:07 

Nie wiem czy jeżdżą busy na tej trasie, a PKS chyba tylko z Częstochowy w kierunku Janowa - http://www.pks-czestochowa.pl/sgprzystanki.php
Lub PKP z Cz-wy do Lusławic, ew. do Julianki (linia na Kielce) i na piechotę...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 02 wrz 2010, 14:20 

dzieki,mam nadzieje ze trafie

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Teraz jest 05 maja 2025, 21:32