Teraz jest 05 maja 2025, 16:46

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lip 2006, 12:21 

III Pustynne Miraże 29-30 lipiec 2006
Stowarzyszenie Polska Sahara zaprasza na kolejną imprezę na piaskach Pustyni Błędowskiej. W programie między innymi Loty Motolotnią, Rajd Konny, jazda samochodami terenowymi i quadami, piłka nożna i siatkówka plażowa na piasku, koncerty Rockowe i Hip-Hopowe oraz wiele konkursów i zabaw a wieczorami dyskoteki. Więcej informacji na http://www.polskasahara.pl

Gora

PostNapisane: 26 lip 2006, 11:26 

Biorąc pod uwagę, że piasek nagrzewa się do temperatury 70°C zapowiada się jako dodatkowa atrakcja imprezy pieczenie uczestników.
Ciekawe kto przy >30 stopniowych upałach (a na pustyni trzeba dodać co najmniej kilka stopni) to wytrzyma. :P

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 30 lip 2006, 00:49 
Alferek napisał(a):
Biorąc pod uwagę, że piasek nagrzewa się do temperatury 70°C zapowiada się jako dodatkowa atrakcja imprezy pieczenie uczestników.
Ciekawe kto przy >30 stopniowych upałach (a na pustyni trzeba dodać co najmniej kilka stopni) to wytrzyma. :P

Jak to kto wytrzyma - motocrossowcy i quadziarze :)

Gora

PostNapisane: 30 lip 2006, 20:24 

być może się jednak impreza udała, bo pogoda po przejściu burz jakby łaskawsza

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 30 lip 2006, 20:31 

Byliśmy tam dzisiaj w okolicach południa, cóż ludzi wtedy zbyt wielu nie było, przyjechali po południu/wieczorem?

Natomiast ciekawi mnie kwestia off-roadu, jak to w końcu jest?
- zakaz wjazdu/wejścia do lasu obowiązuje i to jest oczywistością;
- z rozmowy tel. z Magdą wynikało że będzie możliwość nawet komercyjnego jeżdżenia;
- miejscowi jeździli, my też parę kółek zrobiliśmy pod bunkrem, a później przez megafon ciągłe przypominanie o zakazie wjazdu (wtedy już nikt nie jeździł, ludzie siedzieli pod parasolami, ew. w czasie powrotu przejechała część samochodów skrajem p. do wsi);
- jakiś człowiek coś tłumaczył że zakaz dotyczy tylko części do bunkra, a dalej już mogą ludzie jeździć???

Mnie osobiście nie bawi jeżdżenie w kółko po piachu, ale może należy zakomunikować otwarcie co i jak? Jedni mogą jeździć, inni nie? jeżeli tak to tą drogą daleko nie zajdziemy, bo okaże się że w najbliższym czasie np. na skałkę x czy y będą się mogli wspinać tylko znajomi właściciela, lub za przejście przez kawałek pola pana x trzeba będzie zapłacić 5zł itp.
Albo jasne zasady obowiązujące wszystkich, albo...
Ostatnie zdanie pozostawiam pod rozwagę wszystkim zajmującym się mniej lub bardziej zorganizowanym aktywnym wypoczynkiem na naszej wspólnej Jurze.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 01 sie 2006, 19:47 

Jako organizator Pustynnych Miraży spiesze sprostować kwestie samochodów terenowych. Samochody pojawiły sie w liczbie bardzo duzej na zaproszenie Janusza, który nie ustalił tej kwesti z nami czyli organizatorami. Przyjechali i do tego byli bardzo wulgarni i nie odpowiadali na nasze prośby aby nie jaździc wsród uczestników Miraży. Mimo moich uslinych prósb nie udało sie uzyskac logicznej odpowiedzi kto to jest i dlaczego. Nie omieszkałam nawet tej kwestii zgłosic na policje ponieważ dwa dni przed rozpoczeciem Miraży wprowadzono ogólnopolski zakaz wstepu do lasy (dotyczy to rowniez wjazdu). Dlatego upominana przez policje i nadlesnictwo odpowiadałam za to żeby nie wjezdzac bez pozwolenia. Nie mam nic przeciwko jeżdzie samochodem terenowym po pustyni poniewaz sama mam samurajka i chetnie tam bywam ale chamstwo jakie było na Mirażach przewyzszyło wszystko. Szcerze mówiąc ludzie ktorzy wtedy byli na miejscu to off-roudowcy??? NIE to duże dzieciaki, którzy nie maja na co pieniędzy wydawać to poprostu WIEŚNIAKI!!!
Odnośnie MICHAŁA i jazdy komercyjnej... Michał wystrczyło zadzwonic i powiedzieć ze jestes na miejscu a pozwolenie za zarobek samochodem odemnie miałeś.

Gora

PostNapisane: 01 sie 2006, 20:19 

Zaraz zaraz, jak zajechała grupa pod bunkier (wtedy jeszcze wjazd tam był otwarty, dopiero później zastawiła go straż) to pierwszą rzeczą była rozmowa z kimś ze stowarzyszenia (nie wiem kto to był, zresztą nie brałem udziału w tej rozmowie).
Później zachęceni i prowadzeni przez jednego z miejscowych (ciemny samuraj) kilka samochodów zjechało na dół jednak była to tylko i wyłącznie jazda w promieniu max. kilkuset metrów od bunkra, później kilka podjazdów pod górkę i samochody stały na górze, a dopiero po pewnym czasie zaczęły się komunikaty o zakazie jazdy. Chwilę po tym mój i drugi samuraj opuściliśmy imprezę tą samą drogą którą przybyliśmy czyli asfaltem.
I w/g mojej wiedzy po ogłoszeniu przez megafon informacji o zakazie wjazdu nikt na piach nie wjeżdżał, nie mówiąc o jeździe między ludźmi...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 02 sie 2006, 15:06 

Własnie bardzo sie mylisz. Osoby ze stowarzyszenia, jak to mówisz, pewnie były to osoby, które miały koszulki stowarzyszenia a byli to pracownicy gastronomi, którzy zaprosili całą ferajne na nasze miraże a Ciebie rzeczywiście widziałam jak wracałeś ta droga ponieważ miałeś opisane samochody a po Twoim wyjezdzie jakieś mało sprytne panienki prawie na mnie wjechały, kiedy ja pokazywałam zakaz wjazdu na miejsce imprezy i jeszcze sie odgrażały. Nie wiem dlaczego Michałku Ty jako profesjonalista w tej dziedzinie, nie zadzwoniłeś do osoby, z którą kwestie jazdy samochodem ustalałes czyli do mnie. Michał ja naprawde nie chce nikomu na złośc tylko zrozumcie ludziska że ja odpowiadałam za to jak coś sie komus stanie a przy takich imprezach nie jest o to trudno.

Gora

PostNapisane: 02 sie 2006, 15:40 

O tym co się stało po moim wyjeździe jak łatwo się domyśleć wiedzieć zbyt wiele nie mogę.
Kto i kogo dokładnie zapraszał to nie moja sprawa, mimo iż sporą część ludzi znam to jechałem tam w innym celu niezależnie od pozostałych. Natomiast dlaczego nie zadzwoniłem będąc już na miejscu - uznałem iż z pewnych przyczyn, powiedzmy że technicznych, nie ma to sensu (tzn. jeżdżenie po Pustyni) i pojechałem do siebie na Kol. Dobrą...

To że Ty nie chcesz nikomu na złość i odpowiadasz jako organizator itp. to oczywiste, ale w przypadku o którym mowa wygląda że zawiodła wymiana informacji między osobami z obsługi/organizacji. To oni zachęcali do jazdy, ba wyszli nawet z propozycją zorganizowania jakiegoś minirajdu (tylko na otwartym terenie) itp.
Natomiast jeżeli nie odpowiadało organizatorom że samochody zjechały koło parasoli dlaczego nikt nie powiedział żeby je zabrać z tego miejsca (dlatego że stanowiły dodatkową atrakcję)?

W każdym razie dla mnie była to kolejna lekcja że moja koncepcja off-roadu jest lekko odmienna od powszechnie przyjętej i nie specjalnie pasuje do imprez masowych, gdzie nie można utrzymać wszystkiego/wszystkich 'za pysk na krótkim sznurku'.

Ostatnio edytowano 02 sie 2006, 20:04 przez Michał, łącznie edytowano 1 raz

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 02 sie 2006, 19:43 

Tak właśnie Michale to najgorsze co może byc, robic cos społecznie dla ludzi i jeszcze za to dostawac po głowie, więc koniec!!!! chyba musze wreszcie zaprzestac społecznej pracy bo to coraz bardziej nie ma sensu. Kiedys taki człowiek był wartosciowym a teraz zaraz kazdy mysli ile ona z tego musi mieć. Trudno nie wiedziałam, że świat az tak szybko sie zmienia. Zresztą ja widze to równiez w dzisiejszej turystyce i podejściu ludzi do przyrody. PORAŻKA... Cóż wracam z powrotem do komercji... A wracając już po raz ostatni do Miraży (prosze!!!) to jednak szkoda Michał, ze sie nie spotkaliśmy, nie oceniaj tak łatwo po pozorach....

Gora

PostNapisane: 02 sie 2006, 20:03 

Cytuj:
Tak właśnie Michale to najgorsze co może byc, robic cos społecznie dla ludzi i jeszcze za to dostawac po głowie, więc koniec!!!!

Do powyższego zdania nie wiem jak się odnieść? - nie widzę w swoich wypowiedziach żadnego zarzutu skierowanego bezpośrednio w Twoim kierunku, a już na pewno brak tam nawet najmniejszego podtekstu o finansach.

Absolutnie nie oceniam imprezy (ciężko to zrobić będąc tam około godziny w porze kościelno-obiadowej), pytałem tylko o to jak to za tym off-roadem było/być miało. I dalej podtrzymuję zdanie z pierwszego postu, albo równe zasady dla wszystkich, albo wolna amerykanka która na dłuższą metę nikomu nie wyjdzie na dobre, a już na pewno nie Jurze :!: - i nie jest to zarzut tylko apel. Wiem że organizacja większej imprezy to dość spore wyzwanie, czasem ciężko zgrać wszystkie elemmenty i głównym powodem mojego postu było właśnie dość niespodziewana nagła zmiana nastawienia organizatorów/obsługi.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 03 sie 2006, 11:24 

Nie rozumiem dyskusji na temat jazdy terenówkami. Przecież na tym forum była informacja, a potem liknk do rozporządzenia wojewody. Na terenie parków jurajskich jest bezwzględny zakaz organizowania rajdów samochodowych i motocyklowych poza drogami publicznymi. Niezależnie od rozporządzenia wojewody, podobny zakaz był wcześniej wprowadzony przez Gminę Klucze. Sytuacja jest jasna i dziwię sie że nikt nie zadzwonił po policję

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 03 sie 2006, 11:40 
Mariusz napisał(a):
Niezależnie od rozporządzenia wojewody, podobny zakaz był wcześniej wprowadzony przez Gminę Klucze.

Wprowadzenie zakazu wcale nie przeszkadza gminie w zamieszczeniu na swojej www relacji z imprezy :

Cytuj:

Aktualności
wtorek, 01 sierpień 2006
Miraże po raz trzeci ...

Ostatni weekend lipca (29-30.07.2006 r.) przypomniał nam widoki rzadkie na Pustyni Błędowskiej. W Chechle odbyły się po raz trzeci „Pustynne Miraże”, których organizatorem było Stowarzyszenie Polska Sahara.
Oprócz rzeszy ludzi, którzy przybyli na pustynie jako obserwatorzy i uczestnicy rozrywek, nie brakowało przedstawicieli mediów: Telewizji Regionalnej Kraków, Katowice, Gazety Krakowskiej oraz Dziennika Polskiego.

Patronat „Pustynnych Miraży” objął Wójt Gminy Klucze wraz z Prezydentem Miasta Dąbrowa Górnicza.
Uroczyste otwarcie miało miejsce na chechelskich piaskach w sobotę (29.07.2006 r.) o godz. 14.00, którymi w niedługim czasie zawładnęły samochody terenowe i quady, będące jedną z większych atrakcji. Wydawało się, że to właśnie ta rozrywka zgromadziła największa widownie w sobotnie popołudnie.
Uczestnicy mogli wziąć udział w rajdzie konnym na orientację po pustyni. Odbył się konkurs „Rżnięcia drewna”, w którym chętni pokazywali swoją siłę i wytrwałość.
Nie zabrakło atrakcji dla dzieci. Odbył się konkurs „Malowanie palcem na kartce Pustyni Błędowskiej”, skok kangura, zainstalowany został park rozrywki.

W tym roku natura też dała coś od siebie. Pokazując, kto tu rządzi zgotowała niezły. W niedługim czasie po otwarciu imprezy plenerowej zahuczała niemała burza piaskowa, podczas której piasek wiał nie tylko w oczy, ale uporczywie wciskał się w rozmaite zakamarki.
W godzinach wieczornych odbył się koncert zespołu rokowego „Mirash”, a uwieńczeniem dnia pełnego atrakcji była zabawa taneczna, która trwała do rana.
Drugi dzień „Pustynnych Miraży” (niedziela 30.07.2006 r.) upłynął pod hasłem „Dnia sportowego”. Odbyły się mecze m.in.: piłki nożnej plażowej, kometki na plaży i siatkówki plażowej. Zorganizowano konkursy dla dorosłych i dzieci. Na koniec rozdano atrakcyjne nagrody. Podobnie jak w sobotę odbył się koncert, tym razem zespołu hip-hopowego „Sygnatura”, a zaraz po nim zabawa do białego rana.

http://www.gmina-klucze.pl/index.php?op ... &Itemid=29

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Teraz jest 05 maja 2025, 16:46