Teraz jest 08 maja 2025, 20:53

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2010, 07:46 

RafRaf napisał(a):
Ktoś kto nie zna kontekstu tego tematu

RafRaf napisał(a):
Teren wojskowy

Może jednak przeczytaj coś o Pustyni bo nawet nie chce mi się dyskutować z kimś, kto nawet nie zna jej granic, znaczenia i podziału.

Gora

PostNapisane: 28 wrz 2010, 17:08 

Są jednak miejsca gdzie dbają o swój wizerunek http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... =&id=10326

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 28 wrz 2010, 18:50 

RafRaf napisał(a):
Turystyka enduro to wspaniała forma aktywnej turystyki krajoznawczej.

Ja jeszcze nie sprawdziłem czy to prawda, ale to zdanie jest najfajniejsze z tej całej dyskusji.
Może lepiej nie wojować tylko promować tę formę niedzielnego wypoczynku. Zachęcać do zwiedzania wspaniałych obrzeży Jury z dala od unikatowych chronionych przyrodniczo miejsc. Tabliczki z zakazem wjazdu - super strata kasy

Gora

PostNapisane: 28 wrz 2010, 19:11 

Jazda na ryczącej maszynie zupełnie nie kojarzy mi się z turystyką, no ale w końcu GTI to Grand Turismo Iniezione i ta maszyna też jest dla turystów :lol: .

Obrazek

Gora

PostNapisane: 29 wrz 2010, 17:22 

Quadowcy z Zagłębia sprzątali Pogorię IV.
(http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,18148).
Jakie tam są komentarze a ile polityki.

Gora

PostNapisane: 29 wrz 2010, 17:41 

Niektóre trafne - "właściciele QUADów potrafili zrobić przy tym dużo rozgłosu, żeby odwrócić uwagę od tego jak zniszczyli przyrodę na Kuźnicy Warężyńskiej ? To doskonała forma usprawiedliwienia dla nich. Teraz gdyby nawet jakaś instytucja lub pozarządowa organizacja wysuwała zarzuty, że niszczą środowisko, to mają podkładkę że jeden dzień w roku zorganizowali zbieranie śmieci po samych sobie. Tylko że nawet kilkaset ton śmieci nie równa się temu w jaki sposób oni sami zdegradowali środowisko naturalne na terenach przyległych do zbiornika i nie tylko w naszym regionie. Wystarczy poczytać na forach internetowych ile ludzi żali się na tą plagę "

Gora

PostNapisane: 29 wrz 2010, 17:47 

Trafne to może by to i było gdyby ci sami co niszczyli zorganizowali tę akcje. A pewności nie ma. Znowu wrzucasz wszystkich do jednego wora. Jeszcze sie taki nie narodził coby wszystkim dogodził. I jeszcze jeden cytat tego samego autora od "trafnego" komentarza ;)
" powiem szczerze, że na quady najlepszym lekarstwem jest AK-47."
Istotnie osoba warta uwagi.... prokuratora chyba.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 29 wrz 2010, 17:54 

miki napisał(a):
A pewności nie ma.

Więc mogę :
miki napisał(a):
Znowu wrzucasz wszystkich do jednego wora.

Dlaczego znowu ? ;) jakieś przykłady ?

Gora

PostNapisane: 29 wrz 2010, 17:57 

Robert napisał(a):
miki, dla mnie ktoś dosiadający maszyny, którą słychać na kilometry to ktoś dziwny, ale niech będzie, może jest głuchy albo ma ogólnie przytępione zmysły, ktoś kto taką maszyną jeździ po polach, lasach, rezerwatach itd. to mentalny dres, no sorry tak uważam i nie mam ochoty na zmianę zapatrywania,

dziwnie się składa, że od dawna nie udało mi się pochodzić po Jurze tak, by nie słyszeć, gdzieś w tle, ryczących maszyn, możesz próbować tłumaczyć, że nie wszyscy, żeby nie uogólniać itd. , ale widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę :wink: , że zacytuję wieszcza

a choćby tu ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 29 wrz 2010, 18:01 

Sama najprawdziwsza prawda Panie Kolego Miki, ale zabolało widzę :twisted: .

Gora

PostNapisane: 29 wrz 2010, 18:09 

Oj Robert sprawiłoby Ci to wiele przyjemności ale ja juz mam podejście Michała czyli " nie rusza mnie to". Nawet gdyby jeżdzili po zamknietych halach to napewno znalazłby się ktoś komu akurat to przeszkadza. Bo jest tak jak napisałem trzy pozycje wyżej ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 29 wrz 2010, 18:19 

miki napisał(a):
Bo jest tak jak napisałem trzy pozycje wyżej ;)

Trzy pozycje wyżej jest cytat z mojej mądrej wypowiedzi :D , faktycznie jest jak napisałem :mrgreen: .

Gora

PostNapisane: 29 wrz 2010, 18:23 

mądre wypowiedzi są tylko najmojsze i najnajsze :mrgreen:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 06 paź 2010, 08:21 

Taki artykuł z dzisiejszej wyborczej:
http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... piesi.html
Gazeta Wyborcza Częstochowa z 06-10-2010 napisał(a):
Tragicznie mogła się zakończyć próba powstrzymania motocyklistów rozjeżdżających Jurę. - To przez takich ludzi pobyt w Sokolich Górach jest niebezpieczny - mówią pasjonaci nordic walking.

Grupa osób, która na terenie rezerwatu Sokole Góry ćwiczyła w niedzielne popołudnie nordic walking, doskonale słyszała hałas, jaki robiły szalejące wśród skałek motocykle. - Spotkaliśmy się z tym na Jurze nie pierwszy już raz - relacjonuje jeden z uczestników kursu. - Ale tego dnia powiedziałem: dość. Sam jestem pasjonatem jazdy po bezdrożach, ale nie po rezerwacie. Od tego są specjalne trasy. To właśnie przez takich ludzi mieszkańcy Jury nienawidzą quadów i crossów.

Spacerowicze zadzwonili na numer alarmowy 112 i zawiadomili policję o obecności motocyklistów w niedozwolonym miejscu. Usłyszeli, że we wskazaną przez nich część Sokolich Gór pojadą funkcjonariusze z posterunku w Olsztynie. Ale zanim stróże porządku dotarli na miejsce, rozegrała się scena, która mogła mieć tragiczny finał.

Jeden z uczestników kursu zarejestrował ją kamerą. Widzimy, jak do kilku nadjeżdżających leśną ścieżką motocykli podchodzi grupa mężczyzn i zagradza im drogę. Crossowcy zatrzymują się. Ktoś próbuje jednemu z nich wyciągnąć kluczyk ze stacyjki. Inny mężczyzna wymienia uwagi z liderem motocyklistów. Ten po chwili podkręca manetkę gazu, jakby próbował przebić się przez grupę pieszych. Motocykl staje dęba, uciekając spod kierowcy. Pociąga za sobą jednego z blokujących drogę mężczyzn, trzymającego pojazd za kierownicę. Uderza go, mężczyzna pada na ziemię, tuż obok przewraca się maszyna. Motocyklista w kasku rzuca się do ucieczki, ale pozostali piesi doganiają go i powalają w trawę. Wszystko kończy się bez dodatkowych scysji, bo pozostali kierowcy bez protestów schodzą z motocykli i ściągają kaski.

- To nie jest pierwszy przypadek, kiedy crossowcy próbują rozjechać ludzi zwracających im uwagę - mówi poszkodowany pieszy. - Często są po piwie. Pora z tym skończyć. Crossy i quady, precz z rezerwatu!

- Motocyklistów, którzy wjechali do rezerwatu, ukarano mandatami w wysokości 100 zł - mówi podinspektor Joanna Lazar, rzeczniczka Komendy Miejskiej Policji w Częstochowie. - Tłumaczyli, że nie wiedzieli o zakazie wjazdu na ten teren (to akurat budzi nasze wątpliwości). Ich motory odwieziono specjalnym samochodem. Generalnie zachowywali się kulturalnie i byli trzeźwi.

- Kulturalni? Nie wierzę - komentuje pieszy przewrócony przez motocykl. Gdy było już po wszystkim, wylądował u lekarza, był bowiem solidnie poobijany.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 06 paź 2010, 08:37 

Nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania. 100 zł? Kpina.
Gratulacje dla grupy osób, która ich zatrzymała.

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39  Następna strona

Teraz jest 08 maja 2025, 20:53