Teraz jest 08 maja 2025, 18:49

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 06 paź 2010, 19:31 

Smutne to wydarzenie.

Gora

PostNapisane: 07 paź 2010, 13:07 

Cytuj:
Widzimy, jak do kilku nadjeżdżających leśną ścieżką motocykli podchodzi grupa mężczyzn i zagradza im drogę. Crossowcy zatrzymują się. Ktoś próbuje jednemu z nich wyciągnąć kluczyk ze stacyjki.
Głupota "szeryfów" była w tym przypadku nie mniejsza niż głupota crossowców.Gdyby doszło do nieszczęścia a crossowiec tłumaczył się,że myślał ,że to napad,że chcą mu ukraść motocykl więc w szoku dał w długą to kto wie kogo by prokurator uznał winnym/współwinnym tragedii.Od łapania są ci,którym na to zezwala prawo. Warto o tym pamiętać przy różnych okazjach.

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 paź 2010, 16:15 

Chyba grupa cywili może zatrzymać kogoś, jeśli jest pewność, że osoba łamie prawo (np złapanie złodzieja na gorącym uczynku, złapanie quadowca w rezerwacie itp)?

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 paź 2010, 16:36 

Istnieje w Kodeksie Karnym coś takiego jak zatrzymanie obywatelskie, tyle że w tym "konkretnym" przypadku jest druga strona medalu której nie spostrzegacie, to co Wy uważacie, że będzie zatrzymaniem obywatelskim, druga strona może potraktować jako próbę zaboru mienia z Waszej strony. I wtedy spotykacie się w sądzie, a tam wyrok może być różny, bo quadowiec dostanie mandat stówkę, a za zabór mienia (próbę zaboru mienia) może być: pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

"Fotografia - amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o kasę, a mistrz martwi się o światło" - Henri Cartier-Bresson

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 paź 2010, 17:06 

Ale w tym przypadku odbyło się to podczas rozmowy, albo pewnie raczej pyskówki. Nie znamy dokładnych informacji, co tam się działo. "Zabór mienia" oceni policja, która zapewne zabezpieczyła materiał z kamery i nie nam oceniać tą sytuację :wink:

Niedawno miałem ciekawe spotkanie z quadami w podolkuskich lasach. Zza zakrętu wypadł quadowiec, ledwo zdążył wyhamować przed nami, jednak przejeżdżając koło nas jechał już powoli, przyśpieszył dopiero za nami. Myślałem, że machnął do nas, żeby przeprosić, ale zrobił coś lepszego - pokazał, że za nim jedzie jeszcze pięciu kolegów. Każdy następny pokazywał o jeden palec mniej. Pewnie zrobili to dlatego, że mieli tablice rejestracyjne :wink:

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 paź 2010, 17:34 

Właśnie wyciąganie kluczyków mnie trochę zaniepokoiło - samo zatrzymanie jak najbardziej słuszne i postawa godna poparcia, ale... Jeżeli to była grupa osób wystarczyło by nie dopuścić do odjechania, bez dotykania mienia. Do działań bezpośrednich są powołane odpowiednie służby, które również działają w ramach prawa.

p.s.
Również uważam, że wymiar kary śmiesznie niski o ile zostali złapani w czasie jazdy po rezerwacie.
W takich przypadkach (jazda po PN/rezerwacie) sprawa powinna być kierowana do sądu i poza grzywną sprawcy powinni fizycznie odpracować (sprzątanie, oczyszczanie szlaków, montaż infrastruktury itp.) na zniszczonym obszarze bez możliwości "wykupienia/zmiany" na większą grzywnę

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 paź 2010, 18:34 

Cytuj:
Art. 243.
§ 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.
§ 2. Osobę ujętą należyniezwłocznie oddać w ręce Policji.

Jazda quadem czy motocyklem po lesie to nie przestępstwo a wykroczenie. Sprawa jest bardzo śliska:
Cytuj:
Ujęcie osoby mimo braku podstaw lub przetrzymywania jej poza okres konieczny do przekazania Policji może powodować odpowiedzialność karną na podstawie art. 189 lub 191 k.k...oraz odpowiedzialność cywilną za wyrządzoną szkodę i z tytułu zadośćuczynienia (art. 415 k.c.).

Teoretycznie można więc rzucać na glebę za przejście na czerwonym.Za wyrzucenie śmieci do lasu.Za jazdę bez pasów. Za przekroczenie prędkości...Jeżeli ktoś chce bawić się w szeryfa to jego sprawa. Ja bym takich działań nie zaryzykował. Można trafić na prawnika na quadzie i będzie pozmiatane :mrgreen: "Niezwłocznie" nie zostało bowiem w kodeksie sprecyzowane.Znam ciekawsze sposoby na wydawanie pieniędzy niż opłacanie adwokata :roll:

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 paź 2010, 18:47 

W pełni się zgadzam z alkosandrem i Michałem.

Tak, na poważnie, w crossach nie ma stacyjek, kluczyków itp. więc co to były za motocykle? :D

Gora

PostNapisane: 08 paź 2010, 07:24 

alkosander napisał(a):
Można trafić na prawnika na quadzie i będzie pozmiatane /

Miałem o tym pisać w kontekście łapanki na Błędowskiej ale nie chciałem drażnić piszących ;). Dopóki nie trafią na kogoś z nadmiarem wolnego czasu i pieniędzy bądź prawnika bedą sukcesy. Schody zaczną się wtedy gdy ktoś nie popuści. Jestem mądrzejszy o kilka rozmów z osobami kompetentnymi w tych sprawach i o pare zdań na ten temat przeczytanych. I z tego co wiem ten ktoś który leży z quadem do góry kołami ma spore szanse na namieszanie w całej tej sprawie. Bo tak jak Szymon wspomniał on dostanie ba podda sie dobrowolnie karze za jazdę po rezerwacie a organizatorzy moga mieć cieplej ;). Wystarczyło tylko aby ten pan miał wstrząs mózgu i prokurator musi się zająć sprawą z urzędu. A jak zacznie się wyjaśnianie to i można coś znaleźć ;) I pewnie okazałoby się że w całej akcji nie ma jakiegoś tam pozwolenia tak ulubionego przez niektórych ;) A linia obrony byłaby szalenie prosta " wyskakuje zza drzewa kilku osobników w tym jeden z aparatem, to pierwsze co przychodzi do głowy to to że chcą mnie okraść, sfilmować bo to oststnio modne a film umieścić na you tube więc uciekam" ;)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 paź 2010, 07:52 

No cóż, klasyka porad dla widzących przestępstwo - "udawaj, że nic nie widzisz, bo dostaniesz wp... albo narobisz sobie kłopotów". Gdyby wszyscy podchodzili do życia w ten sposób to nauczyciele porzuciliby pracę bo mogą przestraszyć ucznia co fajki w kiblu palił albo policjant doprowadzi do zawału kierowcę jadącego 150 przez wioskę - przecież dostarczył mu stresu. Przypomina mi to również narzekanie na fotoradary - przecież one są szkodliwe bo kierowca może przestraszyć się błysku flesza albo gwałtownie hamując na jego widok spowoduje wypadek - a przecież mógł spokojnie setą koło szkoły przelecieć ;)

Skoro LP zorganizowały akcję to wierzę, że wszystko było zapięte na ostatni guzik. Szukanie dziury i czepianie się akcji, którą zna się tylko z obrazków to zła droga ;).

Gora

PostNapisane: 08 paź 2010, 08:06 

Robert napisał(a):

Skoro LP zorganizowały akcję to wierzę, że wszystko było zapięte na ostatni guzik. Szukanie dziury i czepianie się akcji, którą zna się tylko z obrazków to zła droga ;).

Tam koordynowało swoje działania tyle służb, że całkiem możliwe, że coś przeoczono. Nie twierdzę że napewno ale znając realia jest spore prawdopodobieństwo. Ja postrzegam świat troszkę inaczej gdybym chciał zostać "szeryfem" to kształciłbym się w odpowiednim kierunku. Od zatrzymywania są inni. Ja jako obywatel nie mam oporów aby o wykroczeniu, przestępstwie donieść odpowiednim organom i wg. mnie tak to ma działać. Ja widzę, informuję inni którzy się na tym znają zatrzymują lub ścigają.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 paź 2010, 08:22 

miki napisał(a):
Tam koordynowało swoje działania tyle służb, że całkiem możliwe, że coś przeoczono. Nie twierdzę że napewno ale znając realia jest spore prawdopodobieństwo.

Słusznie, na następną akcję trzeba nasłać CBA czy inne CIA. W ogóle na wszystkich ludzi w tym kraju trzeba ich nasłać. Jeszcze Sanepid mógłby im dopalić.

Gora

PostNapisane: 08 paź 2010, 08:27 

Cytuj:
Ja jako obywatel nie mam oporów aby o wykroczeniu, przestępstwie donieść odpowiednim organom i wg. mnie tak to ma działać.
Podpisuje się pod tym czterema kończynami. Moim zdaniem odbiega to w rozsądny sposób,od postawy
Cytuj:
"udawaj, że nic nie widzisz, bo dostaniesz wp... albo narobisz sobie kłopotów":
Życie zna wiele przykładów kiedy szeryfowie zostawali sam na sam ze sprawcą wypuszczonym ze względu na niska społeczną szkodliwość czynu, a zdrowa obywatelska postawa wpłynęła niekorzystnie na ich zdrowie jako takie. Każdy sam podejmie decyzję w konkretnej sytuacji i każdy sam poniesie jej konsekwencje.I tyle w tym temacie :)

Towarzystwo Jurajskie

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 08 paź 2010, 08:31 

Alkosandrze, oczywiście, jednak spróbuj zadzwonić na policję widząc jadących kładowców. Zanim przyjadą, jeśli w ogóle przyjadą, kładowcy znikną w oddali. Więc postawa piękna aczkolwiek nieskuteczna.

Proponuję nie nazywać szeryfami służb LP, oni właśnie od tego są, by pilnować przestrzegania prawa na ich terenie.

Gora

PostNapisane: 08 paź 2010, 08:35 

Ja mam inny pomysł na prowadzenie takiej akcji. Wystarczyło na odpowiednich forach i nie tylko przeprowadzić zmasowaną akcję informacyjną że zaczynają się kontrole w lesie, że odpowiednie paragrafy na to zezwalają i że należy się zatrzymywać na wezwanie odpowiednio oznaczonych służb. A nie utrzymywać całą akcję w głębokiej tajemnicy żeby sobie statystyki poprawić. Pewnie po akcji informacyjnej okazałobhy się że liczba jeżdzących by trochę spadła i nie ma sensu robić akcji w stylu Błedowskiej i ze statystyk d..a. Gdyby ludzie mieli świadomośći że mogą ich zatrzymać i ukarać w lesie pewnie ci mądrzejsi pomyśleliby dwa razy czy warto. Bo nie oszukujmy się nie jest normą w Polsce zatrzymywanie do kontroli drogowej w środku lasu, czy pustyni. To nawet na drodze można sięnie zatrzymac do kontroli w odpowiednich warunkach tylko udac się na najbliższy posterunek Policji. Kończąc, taniej by było zatrudnić jednego studenta który by klepał posty na forach w celach informacyjno profilaktycznych niż urządzac takie akcje co jakiś czas

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona

Teraz jest 08 maja 2025, 18:49