Teraz jest 05 maja 2025, 23:49

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 wrz 2006, 10:39 

Zawierciaczek napisał(a):
(...) Moi dziadkowie mieszkający tu na jurze opowiadali własnie o wystapieniach Kościuszki w Krakowie o bitwach które toczyły się w okolicach Krakowa to była taka ustna tradycja.

Twoi dziadkowie pamiętają Kościuszkę? Fest...

Panowie, proponuję krzykacza zostawić w spokoju i nie pisać odpowiedzi na Jego krzykliwe posty, bo to jeszcze woda na Jego młyn. Zresztą, cała idea dyskusji przedstawia mało sensu, równie dobrze moglibyśmy debatować nad dostępem Zawiercia do morza. Do podjęcia której kolega Zawierciaczek jest pewnie zdolny, jeśli tylko będzie miał się z kim kłócić.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 05 wrz 2006, 11:42 

v3rt napisał(a):
Panowie, proponuję krzykacza zostawić w spokoju i nie pisać odpowiedzi na Jego krzykliwe posty

Michał napisał(a):
pod warunkiem że zrobisz to w nie tak krzykliwej formie

Ja na was nie krzyczę :( tylko na tych co mnie agresywnie i bezpodstawnie atakują i jeszcze bluzgają

Michał mogę opowiedzieć różne historie związane z Jurą jeśli chcesz coś wiedzieć to sie pytaj, możemy założyć jakiś nowy temat o np. legendach jurajskich jeśli takiego tematu nie ma ;nie ma sprawy
Łódź jest daleko od Wielkopolski, Zawiercie leży 12 km od Małopolski.
v3rt napisał(a):

v3 chodzi o ustną tradycję czyli że świadkowie tamtych wydarzeń opowiadali tamte zdarzenia swoim synom oni wnukom itd. tak samo jak jakieś legendy przekazuję się z pokolenia na pokolenie.
v3 ten temat jest bardzo realny to nie są jakieś bajki, wiem to nie jest łatwe trzeba by przeprowadzić referendum, trzeba by zapytać województwo Małopolskie czy chcę przyłączenia nowych gmin. Trochę by to trwało ale z tego co wiem już były w Polsce takie zmiany regionalne (przyłączano gminy do tego czy owego województwa). Ja myślę że to by dobrze wpłynęło na rozwój regionu.

Powiem wam jako ciekawostkę że o mało co Częstochowa i Zawiercie znalazło by się województwie świętokrzyskim bo taki był projekt podczas ustalania nowego podziało administracyjnego Polski. To województwo miało sie nazywać staropolskie, opowiadał nam o tym profesor znawca prawa konstytucyjnego który uczestniczył w tych rozmowach. Podobno w ostatnim momencie zrezygnowano z tych planów. No ciekawe co by było jak byś my do Kielc należeli :mrgreen:

Gora

PostNapisane: 05 wrz 2006, 13:23 

v3rt napisał(a):

v3 chodzi o ustną tradycję czyli że świadkowie tamtych wydarzeń opowiadali tamte zdarzenia swoim synom oni wnukom itd. tak samo jak jakieś legendy przekazuję się

Ja wysiadam z dyskusji prowadzonej przez tego pacjenta , po prostu wysiadam ... :mrgreen:
Ciekawe , kogo pamietają moi dziadkowie ? Trza popytać , może jakiś Mieszko I ?! Chyba ,że Mieszko z Raciborza - fabryka cukierków ?!
:mrgreen: :twisted:

Z pozdrowieniami z szarego Śląska

Gora

PostNapisane: 06 wrz 2006, 07:12 

Zawierciaczek - odpowiem publicznie na PW od Ciebie - sam prowokujesz a teraz chcesz żebym kasował posty :?:
Taka sama sytuacja zaistniała kiedyś na forum speleo.pl - wskaż posty które Cię obrażają, jeżeli robią to faktycznie to zostaną przeedytowane.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 06 wrz 2006, 13:37 

Ja się zastanawiam dlaczego ten wątek jeszcze nie został zakończony :!: Połowa wypowiedzi w tym temacie to wzajemne "najeżdżanie" na siebie. Nie po to jest forum internetowe. Jak chcecie toczyć walki to najlepiej realnie, albo na o2. Tam to chyba wszystko można pisać. Takie danie się wciągnąć w bezsensowne rozmowy źle świadczy o człowieku, a tytuł tego tematu sugeruje inne treści wypowiedzi, niż są w tej chwili.

Gora

PostNapisane: 06 wrz 2006, 19:44 

Imdl zobacz kto na kogo najeżdża; próbuję żeby ta rozmowa toczyła sie poważnie co prawda na początku zacząłem krzyczeć bo jakieś leszczyki zaczęły mnie agresywnie atakować ale teraz gdy pisze spokojnie nadal drą mordę więc o co kaman do mnie? Ja mam być spokojny a oni mają mnie w dupe?

Gora

PostNapisane: 06 wrz 2006, 21:34 

Heh, ja nie najeżdżam na nikogo, tylko piszę jak to wygląda z "daleka".

Gora

PostNapisane: 07 wrz 2006, 07:49 

Imdl zobacz kto na kogo najeżdża; próbuję żeby ta rozmowa toczyła sie poważnie co prawda na początku zacząłem krzyczeć bo jakieś leszczyki zaczęły mnie agresywnie atakować ale teraz gdy pisze spokojnie nadal drą mordę więc o co kaman do mnie? Ja mam być spokojny a oni mają mnie w dupe?

jak już się tak prosisz

nie dość, że dziecko neostrady to jeszcze zwykłe chamidło :?

Gora

PostNapisane: 07 wrz 2006, 08:12 

Wstyd ,że taki cham pojawił się na forum .

Gora

PostNapisane: 07 wrz 2006, 12:35 

Dajcie sobie już wzajemnie spokój :evil:
Zawierciaczek - to określenie nie jest obraźliwy, raczej adekwatne do całości dyskusji, użyłeś bardzo nieprecyzyjnego określenia które spowodowało taką reakcję. Swoją drogą nie często się już zdarza że wspominane są tak odległe czasy...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 07 wrz 2006, 21:04 

Proponuję brutalnie ocenzurować ten wątek, bo psuje on długo wypracowywany pozytywny wizerunek tego forum. Jura to nie miejsce na bluzgi - zarówno na skałce jak i na necie.
Decyzja w rękach Michała.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 09 wrz 2006, 08:49 

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... 89601,2943

Nie ma żadnych szans na dzielenie kraju, żadnych szans na tworzenie m.in. województwa środkowopomorskiego - mówił w piątek w Koszalinie wicepremier, minister spraw wewnętrznych i administracji Ludwik Dorn. Wicepremier uciął tym samym spekulacje na temat powstania nowych regionów - pisze "Głos Szczeciński".

Oprócz województwa środkowopomorskiego, niektórzy samorządowcy i parlamentarzyści chcieliby utworzyć jeszcze trzy nowe regiony ze stolicami w Częstochowie, Kaliszu i Płocku.

Nieoficjalnie wiadomo, że rząd w niedalekiej przyszłości planuje likwidację kolejnych ośmiu województw. Polska ma zostać podzielona na osiem dużych regionów, którym łatwiej byłoby pozyskiwać fundusze unijne. Mówi się też o likwidacji ponad 120 powiatów. Cięć możemy spodziewać się m.in. w regionie zachodniopomorskim.

Komitet Inicjatywy na rzecz Środkowopomorskiego nie zamierza jednak ustąpić. Zebrał ponad 140 tysięcy podpisów pod obywatelskim projektem utworzenia 17 województwa. Projekt utknął w Sejmie. Przeciwnicy podziału kraju mają jednak mocne argumenty. Ich zdaniem, niemal 80 procent podpisów pochodzi od mieszkańców Koszalina, Słupska i najbliższych okolic.

Im dalej, tym gorzej. Wiele tzw. "granicznych" samorządów odcina się od pomysłu (Lębork, Złotów, Wałcz, Szczecinek, Drawsko, Kołobrzeg). Niektóre rady podjęły nawet specjalne uchwały w tej sprawie i skierowały protesty do rządu przeciwko "wciąganiu" ich do nowego województwa.

Gora

PostNapisane: 09 wrz 2006, 10:08 

Wiem o tym i założę sie z tobą że powstanie wielka Małopolska a ja z tych powodów o które już wymieniłem chciałbym aby przynajmniej teren powiatu zawierciańskiego jak nie cała Jura znalazła się w Małopolscę . I jeszcze ci powiem że powiaty mają być duże (stąd liwkwidacja tych powiatów) coś w stylu dawnych województw. Z całej Jury stworzyć jeden wielki powiat żeby nie było takich podziałów jak dzisiaj i włączyć do jednej wielkiej prowincji. Ale wiem że ten nowy podział administracyjny nie szybko nastąpi

Gora

PostNapisane: 09 wrz 2006, 22:22 

Moim zdaniem bzdurą są laseckopodobne pomysły tworzenia kolejnych województw. Jedyne co w ten sposób próbuje się osiągnąć to zbicie kapitału na kolejne wybory. Tworzenie takich dziwnych tworów nie ma najmniejszego sensu a sama Jura należy do małopolskiego w części krakowskiej, do śląskiego w części częstochowskiej i do łódzkiego w części wieluńskiej.
A że Częstochowa ma się do Śląska tak samo jak okolice Bielska to już "insza inszość".

Jeżeli już są plany likwidacji niektórych województw to od razu opolskie włączyłbym do śląskiego a świętokrzyskie do małopolskiego.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 10 wrz 2006, 08:13 

Bielsko to akurat w 100 % Śląsk link

Gora

Utworz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postow.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Teraz jest 05 maja 2025, 23:49