Michał napisał(a):
W sumie to się podepnę
http://www.opn.pan.krakow.pl/dzialalnos ... zyroda.htmKtoś czytał? warto kupować bo drogo trochę

Monografia to zbiór prac naukowych na temat przyrody OPN, więc nie jest to lektura dla zwykłego turysty. Ja dostałem od dyrektora, więc warto było.
sylweq: Co do literatury, to godna polecenia jest każda pozycja autorstwa J. Partyki.
Z moich zbiorów mogę polecić m.in.:
Partyka J.: Ojcowski Park Narodowy. Ossolineum. Kraków, 1976
Partyka J.: Ojcowski Park Narodowy. Przewodnik turystyczny. Sport i Turystyka - MUZA S.A. Warszawa, 1992-2006
Partyka J.: Przewodnik po stałej wystawie Muzeum im. Prof. Władysława Szafera i Parku Zamkowym. Ojcowski Park Narodowy. Krajowa Agencja Wydawnicza. Kraków, 1990
Partyka J.: Ojców na starych widokówkach. Dikappa. Dąbrowa Górnicza, 2006
Partyka J.: Zamek w Ojcowie. Dikappa. Dąbrowa Górnicza, 2008
Partyka J.: Dolina Prądnika na starej widokówce i fotografii. Dikappa. Dąbrowa Górnicza, 2008
Partyka J. (praca zbiorowa): Jurajskie Parki Krajobrazowe województwa krakowskiego. Informator krajoznawczy. "Karpaty" Andrzej Łączyński. Kraków, 1990
Partyka J. (praca zbiorowa): Tradycja Powstania Styczniowego w Ojcowie 1863-2003. Ojcowski Park Narodowy. Ojców, 2003
Partyka J. (praca zbiorowa): Stanisław Niedzielski i jego zasługi dla Ojcowa. W setną rocznicę śmierci (1905-2005). Ojcowski Park Narodowy. Ojców, 2006
Partyka J., Cieślik R.: Ojcowski Park Narodowy. MULTICO. Warszawa, 2001
Partyka J., Parma Ch.: Ojców. Voyager. Warszawa, 1992
Falniowska-Gradowska A.: Ojców w dziejach i legendzie. Ojcowski Park Narodowy. Ojców, 1995
Falniowska-Gradowska A.: Dzieje zamku ojcowskiego. Ojcowski Park Narodowy. Ojców, 1999
Gotkiewicz M., Szafer W.: Ojcowski Park Narodowy. Zakłąd Ochrony Przyrody PAN. Kraków, 1956
Kołodziejski S., Partyka J. (praca zbiorowa): Dziedzictwo kulturowe okolic Ojcowa. Ojcowski Park Narodowy. Ojców, 2003
Krzemień M., Partyka J.: Jaskinia Wierzchowska Górna. PTTK "Kraj". Warszawa. Kraków, 1987
Krzemień M., Partyka J.: Jaskinia Łokietka. "Karpaty" Andrzej Łączyński. Kraków, 1990
Majewski A.: Zamek w Pieskowej Skale. Dzieje i konserwacja. Muzeum Historyczne m. Tarnobrzega. Tarnobrzeg, 2000
Michalik S., Partyka J.: Chełmowa Góra. Ojcowski Park Narodowy. Ścieżka naukowo-dydaktyczna. Krajowa Agencja Wydawnicza. Kraków, 1992