Tak z czystej ciekawości. Nigdy tam nie byłem, ale na filmiku damiandg i zdjęciu Teresy jest to samo miejsce, czyli pogłębione zbiorniki wodne, a nie miejsce z kładkami, tak?
Cytuj:
W ramach projektu wykonano lub planuje się wykonać następujące prace w obrębie Bagien Błędowskich:
Wykaszanie roślinności zarastającej lustro wody. Na powierzchni 10 ha za pomocą kosiarki usunięto trzcinę. W miejscach, gdzie nie było to konieczne, nie przeprowadzano pogłębiania dna. Uzyskaną z wykaszania biomasę zbierano i wywożono poza obręb doliny Białej Przemszy. Odsłonięcie lustra wody na tak dużym obszarze i rozszerzenie zalanej wodą powierzchni zwiększyło atrakcyjność tego miejsca dla ptaków.
Niestety jak widać, lustro zarosło ponownie. Czyli trzcinowisko w tym miejscu jednak nie jest wskazane?
_________________ Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej Jaskinie Jury
No niestety choćby to wszystko wykosili to i tak w większości miejsc nie będzie wody ponieważ stawy były kopane na wiosnę gdy stan wody był wyższy niż teraz a w lato po tych stawach można przejść w normalnych butach nie mocząc się.
Dzięki Robert że zamieściłeś link, próbowałem sam go zamieścić ale przez to, że burza uszkodziła radiolinię w Bukownie zostaliśmy bez neta i pojawiał się i znikał cały czas. Teraz mam nadzieję, bedzie już ok i będę mógł odpowiadać.
Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29 Posty: 3061 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Tak sobie przeglądałem swoje zdjęcia i zauważyłem coś, czego wcześniej nie zauważyłem. Zmieniono przebieg podestów na bagnach. Czy ktoś wie po co , na co , kiedy, dlaczego i za jakie pieniądze?
Załączniki:
Przed bagna1.jpg [ 177.86 KiB | Przeglądane 15369 razy ]
Po bagna2.jpg [ 180.04 KiB | Przeglądane 15369 razy ]
A ja z innym pytaniem: czy komus z was udało sie zobaczyc w tamtym terenie jurajskiego łosia? Łatwiej tam czy raczej w rejonach Włodowic(patrz : kilka świetnych zdjęc Michała.)
A ja z innym pytaniem: czy komus z was udało sie zobaczyc w tamtym terenie jurajskiego łosia? Łatwiej tam czy raczej w rejonach Włodowic(patrz : kilka świetnych zdjęc Michała.)
Witaj. Widziałęm tam może z 3 razy w zyciu łosia, wiecej szczęścia mam na Hutki-Karna koło Bolesławia jak jest droga pożarowa przy stawach je oglądać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 0 gości