Trafiło mi się dzisiaj okienko czasowe,długo się nie zastanawiałem co z niespodziewanie nagle darowanym czasem zrobić,padło na spacerek możliwie jak najdłuższy przy tym krótkim dniu po Sokolich,dawno tu nie byłem.
Planu jako takiego nie było,ale zauważyłem już z daleka przyciągający i zarazem przykuwający uwagę znak w kształcie rombu.Postanowiłem skorzystać z tak wyrazistego zaproszenia i podążyłem za znakami
Załącznik:
znak.JPG [ 97.07 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Tak jaskrawo obecnie jest oznakowana ścieżka dydaktyczna.Oznakowanie wykonane w ten sposób sprawia że zboczenie z jej szlaku o tej porze roku jest awykonalne. Brak zieleni,liści na drzewach i krzewach sprawia że znaki widoczne są bez problemu z odległości 100-150m,dla spostrzegawczych inaczej to chyba dobra wiadomość
Ścieżka początkowo biegnie jak dawniej,koło Pielgrzyma skręca ostro pod góre podążając ku Bońkowi by łukiem minąć ciekawe obiekty Amfiteatru i następnie po niewielkiej wspinaczce zawieść nas na galerę widokową na Sokolicy.
Dla takich widoków warto tam być nawet w tak ponury i wilgotny dzień jak dziś.Podczas wyżów bełchatowskie dymienie i inne szczegóły widać doskonale gołym okiem.
Załącznik:
horyzont.JPG [ 22.06 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Schodzimy w dół i tu trasa ścieżki się zmienia,dawniej biegła grzbietem Sokolej,obecnie oznakowanie prowadzi nas prosto na dół koło Pochyłej.Jaskinia obecnie obwarowana jest mocnym i zarazem schludnym ogrodzeniem,to samo dotyczy Studniska.
Załącznik:
pod.JPG [ 96.18 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Idąc dalej ścieżka biegnie kawałek wzajemnie z żółtym szlakiem by następnie zaprowadzić nas pod sam otwór Koralowej która również jak zyskała nowe identyczne ogrodzenie.
Załącznik:
koralowa.JPG [ 76.21 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Ścieżka dalej biegnie po staremu,Aven,Olsztyńska i drewnianymi progami kończy u północnego podnóża Pustelnicy.Ja odbiłem ciągle wyraźnymi ścieżkami w kierunku Wszystkich Świętych i dalej by delektować się ciszą i pięknem jakie oferują te wzgórza o tej porze roku.
Dostępu do Wszystkich Świętych również strzeże nowe ogrodzenie,pewnie dotyczy to wszystkich pionowych dziur na Sokolich.
Załącznik:
wszystkich św..JPG [ 98.58 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
I jeszcze kilka słów o ścieżce.Gdyby nie to że znam ją z przeszłości to nigdy bym nie wiedział że takową wędruję.Do oznakowania się nie czepiam,tak wyraziście oznakowanej na Jurze nie widziałem,ale o dydaktyczności powinny świadczyć tablice,których nie uświadczysz,nawet tych starych zniszczonych.Ale właśnie zniknęcie tych starych chyba to zwiastun lepszego,tzn.uprzątnięto stare i teraz czas na nowe które wiosną uzupełnią ten moim zdaniem ciekawy szlak.Mam nadzieje że tak się stanie
I jeszcze kilka widoczków dla których lubię przebywać w Sokolich gdy nie ma liści.Chodzi mi o poczucie przestrzeni,widok na sąsiednie stoki wówczas to odczucie potęguje,wtedy te góry jakby bardziej stawały się górami.
Załącznik:
las.JPG [ 76.87 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Załącznik:
las (2).JPG [ 84.16 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Załącznik:
las (3).JPG [ 73.24 KiB | Przeglądane 21919 razy ]
Pozdrawiam