Pozwolę sobie jeszcze podrążyć temat.
Zgadzam się, że zielony szlak znakowany jak PTTK-owski jest lub był Szlakiem Jaskiniowców.
Chodzi mi o ten cieniutki niebieski szlak (nie Warowni Jurajskich), który widać na mapce załączonej przez markpm w poście z 19.09.2013 str 5. i opisany na niebiesko jako Szlak Jaskiniowców. Napis na wysokości źródła Czarny Las. Trasa tego szlaku jako żywo przypomina tę, którą przeszedł Alferek z GPS i przedstawił ją w swoim poście 10.09.2006 (str2). Czyżby Compass dołączył szlak Alferka? Alferek zamieścił również mapkę z samym zielonym szlakiem
w poście 23.08.2006 str 1. Mapka markpm pokazuje obydwa te szlaki.
Sam dysponuję mapą Compassu z 2009 wyd.IX gdzie funkcjonują oba te szlaki, a zielony śmiga przez Kyciową Skałę już razem z niebieskim. Obydwa szlaki idą równolegle w stronę góry Jama z Jaskinią Jasną. Rozjeżdżają się też wg. mapy w Zegarowych. Zakładam również że ten cienki niebieski powiedzmy Alferkowy jest szlakiem niebieskim kierunkowskazowym (tablice na słupkach) a zielony malowanym na drzewach skałach PTTK-owski. Szkoda, że nie są te szlaki dokładnie oznakowane, bo coś mi się zdaje, że przygoda ze Szlakiem Jaskiniowców kończy się,dla wielu osób, na łące z punktem widokowym w Zegarowych. Bardzo dokładny opis tego szlaku zielonego prawie metr po metrze

jest na stronie ,,it-jura" ,co odkryłem już po przejściu tegoż.