tunia napisał(a):
Witam . Interesuja mnie mlyny w okolicach Zawiercia i Wlodowic juz od dluzszego czasu. Zajmuje sie odtwarzaniem wlasnego drzewa genealogicznego i wiem , ze wiekszosc moich najstarszych przodkow byla mlynarzami w tym rejenie. Szczegolnie interesuje mnie mlyn Rak , gdyz w nim mieszkali moi najdalsi , jeszcze nie zidentyfikowani przodkowie, Wg Slownika Geogr. Krol. Polskiego jest to mlyn nad rzeczka Blanowka , pow. bedzinski, gm Wlodowice(Poreba Mrzyglodzka) parafia Mrzyglod. Z pomoca tworcy tego portalu ustalilismy , iz rzeczka Blanowka to najprawd. potok Rak, a ow mlyn byl na Borowym Polu. Moi przodkowie nosili nazwisko Rak ( albo oni przejeli od rzeczki i mlyna lub na odwrot) .Czy ktos wiem gdzie lezal dokladnie ow mlyn , moze istnieja jakies ruiny badz zdjecia tych ruin. ? Prosze o pomoc.
mlody napisał(a):
No i wszystko jasne.
Do Raka należał młyn na rzeczce Rak obok fabryki na Borowym Polu. Ta część Borowego Pola + Osada Młyńska należały kiedyś do Rudnik. Był to młyn w którym tłoczono olej -olejarnia.
Twoi przodkowie sprzedali swoją osadę młyńską i powstała na niej Fabryka Hufnali.
W tym wątku młyn Rak był parę lat temu przedmiotem poszukiwań i dyskusji, z tego co widzę udało się go zlokalizować, ale plan sytuacyjny chyba nie był zamieszczany, wrzucam więc.
1843 rok
Załączniki: |

Plan sytuacyjny młyna Rak, 1843 r., cz.1_Easy-Resize.com.jpg [ 281.29 KiB | Przeglądane 9226 razy ]
|

Plan sytuacyjny młyna Rak, 1843 r., cz.2_Easy-Resize.com.jpg [ 189.15 KiB | Przeglądane 9226 razy ]
|

Plan sytuacyjny młyna Rak, 1843 r., cz.3_Easy-Resize.com.jpg [ 250.59 KiB | Przeglądane 9226 razy ]
|

Plan sytuacyjny młyna Rak, 1843 r., cz.5_Easy-Resize.com.jpg [ 186.87 KiB | Przeglądane 9226 razy ]
|

Plan sytuacyjny młyna Rak, 1843 r., cz.4_Easy-Resize.com.jpg [ 205.37 KiB | Przeglądane 9226 razy ]
|