Wg broszury ks. Władysława Smolarkiewicza z roku 1938 pt. "Parafia św. Mikołaja b-pa i kościół p. w. św. ap. Piotra i Pawła w Przybynowie k. Żarek diecezji częstochowskiej" w 1818 wieś Przybynów należy do majątku Choroń i właścicielem jest Anna z hr. Stadnickich żona Stanisława hr. Małachowskiego.
Do dawnych, nieistniejących zabudowań należał m.in. dom dla ubogich zwany także szpitalem.
W jednym z numerów Ziemi z roku pdp 1911 jest zdjęcie cisów w Przybynowie z grupą mieszkańców. Jest to dostępne cyfrowo w świętokrzyskiej bibliotece cyfrowej, artykuł nie dotyczy Przybynowa, a poszukiwania drzew - cisów. Nie ma niestety nazwisk tych ludzi.
Co do szukania zdjęć i informacji to robiąc to hobbystycznie to zaczynam od wszelkich możliwych bibliotek cyfrowych, stron z mapami.
Potem ksiażek o danej wsi, o parafiach do której należała, o przyległych wsiach - o ile takie są. Akurat o Przybynowie jest kilka, tylko trudno dostępne, o Choroniu są chyba dwie - jedna dostępna tylko chyba u sołtysa wsi - Edwarda Mizery, ale on jej nie wypożycza i w ogóle trudno go zastać (napisana kilka lat temu przez trzech mieszkańców na podstawie pracy magisterskiej jednego z nich. Druga to ksiażka ks. Dudy pt. "Brama do nieba na jurajskim wzgórzu..." - ale to jest o Choroniu, choć wzmianki o Przybynowie też na pewno tam są - tylko nie wiem jakie.
Typowo o Przybynowie, poza broszurą podaną na wstępie:
S. Mizera "Dzieje kościelne parafii Przybynów", Częstochowa 1960
S Mizera "Rozwój społeczno-gospodarczy parafii Przybynów w latach 1518-1864" Lublin 1965
W. Rzepka, Dzieje miejscowości i parafii Przybynów do 1939, Cześtochowa 2006 - to ostatnie to na pewno praca dyplomowa-magiserska, jest w bibliotece seminaryjnej w Częstochowie.
Dalej to już na ślepo szukam ludzi, którzy sami coś sobie piszą lub pisali "do szuflady" - w kilku wsiach tacy byli, są.
W ten sposób także znajduję zdjęcia, czyli od kontaktu, do kontaktu. Przy czym wcale nie jest powiedziane, że najfajniejsze zdjęcia będą mieli akurat ludzie mieszkający teraz w Przybynowie w rodzinnych archiwach. Dla przykładu "najfajniejsze" zdjęcia dot. Antolki znalazłem nie u mieszkańców Antolki, ale u ludzi mieszkających w Jaworzniku, Włodowicach, Tychach, Katowicach:).
Można też popytać w gminnych bibliotekach, choć tam najczęściej nie mają takich książek jak te o Przybynowie czy Choroniu, bo nikt ich tam nie daje. Np. w Żareckiej bibliotece pytałem kiedyś, to mi powiedzieli, że z regionaliów mają 1 szt. książki Henryka Roli i 1 szt. książki Marcelego Antoniewicza - nie pamiętam już tytułów, ale akurat nie o te mi chodziło, tylko że to było dawno, może teraz mają więcej. W Poraju byłem niedawno - też nic nie mają

.
Można też popytać w gminnych domach kultury - jak trafisz na pracownika - hobbystę, to jest szansa, że będzie wiedział coś, czego w żadnych bibliotekach nie ma i miał materiały jakich nigdzie nie ma - ze wspomnień ludzi, z prywatnych archiwów zdjęcia itp. i się tym podzieli, ale jak trafisz na niehobbystę - to krótka piłka, "nie wiem, nie mam, nie znam się, zarobiony jestem" - bo też i pracownicy nie są od tego by udzielać inf. osobom prywatnym, mają tam multum innych bieżących zadań.
Na temat Przybynowa dwie książki podane wyżej wydał (nie jestem pewny czy to było tylko po kilka egzemplarzy - czy może tylko jego prace jakieś dyplomowe), a jeszcze więcej napisał i nigdy nie wydał, ksiądz z Masłońskiego - Stefan Mizera. Być może zapiski po nim ma jego rodzina (ale wstępnie mi odp. "nie wiemy, nie znamy, zarobieni my są":), a być może coś jest w archiwum archidiecezji w Częstochowie - tam nie sprawdzałem, ale sprawdzę, bo przygotowuję sobie tekst o wsi Masłońskie.
W Częstochowie jest też zapewne jakaś biblioteka regionaliów, nie tylko książek ale i artykułów prasowych.
Poza tym zostają wyszukiwarki w archiwach państwowych. Można też przeglądnąć forum genealodzy Częstochowa lub jakieś podobne, o ile działają.